Tuesday, November 25, 2008

Kisoh lamer.. - Derjah 3

Expressed by Noorita Yusof at 2:48 PM 6 thoughs.. Links to this post
Cam sequal novel lak aku ni. Ada part I, II, III la pulak..
Macam la ramai sangat nak bacanye kan..
Tapi aku tak kira, nak gak tulis.

So hari ini hari mari bercerita pasal kisah di darejah 3.
Dalam banyak banyak darejah, darejah 3 adalah tahun kegemilangan dan paling happening sekali di dalam hidup aku di Fasa 1 sekolah rendah.
Ini kerana di dalam darjah 1, 2 dan 3, murid murid darjah 3 adalah paling besar, paling senior dan paling hotai sekali masa time rehat.
Tapi bila masuk darkah 4 dah tak best hokey. Ia adalah paling kecik dan paling freshie sekali di kalangan pelajar2 Fasa 2.

Ok, adalah pening lagi belit cakap pasal fasa fasa ni.
Mari kita straight to the point.

Nak senang cite, sila rujuk gambarajah di bawah.




Yang bernombor tu adalah orang2 terpilih lagi the chosen one lah pendek kata.
Lain tu agak kabur di fikiran lah. Tak ingat..

So menurut lakaran ini, tmpat aku adalah obviously di kotak-ME tu kan. (Dont ask me y the susunatur of the meja2 itu adalah begitu. tengah2 mengadap depan, lagi dua pengapit mengadap si tengah tu. abis kreatif lah pendek kata).

Yang nak jadikkan cite bestnye, belah kanan aku yakni no 1 tu adalah the most charming handsome gorjes marveles kacak tampan guy in the whole entire world!
Nama dia adalah Ahmad Syukri bin Mansur. Yes yes!! Aku sudah mengalami my 1st time crush towards guy, kat dia ni lah! haha.. dont blame me.. sapa2 pon memang akan terjatuh cinta lah kata dia. sangat kiut okkk...

Lagi satu (tak abis lagi tu cite sal budak ni), dia ni dah la kacaks, pandai pulak tu. Tapi satu je, dia ni cam anti girl. Aku rasa aku ada pernah cite gak la menda ni before. Just to recall, dia ni mmg takleh bersentuhan lagi bergeseran langsung ngan girl. Kena je dia akan lap, takpun cam kunun sapu letak tmpt lain. Disertai muka cam "Hey, kena tangan aku k tadik". Cam bagus pon ada ceh! Tapi sebab dia comellll sangat so tak kisah lah! Heeee...

Yang no 2 tu lak, nama dia Nadzrul. Dia yang kedua kacak haha.. Tapi menjadi geli oleh kerana perasan la pulak. Pahtu suka la nyanyi2 lagu rahim maarof sambil tanya aku "sedap tak nadzrul nyanyi..." eee......
lagi satu dia ni kecik2 suara lom pecah lagi dah pandai gatal ok. Kalo aku pakai baju sekolah skirt tu,tangan dia sukaaa laa letak atas peha aku. HEYYYY!!!!!!

And again, dont ask me y cikgu letak aku tengah2 dan kasik 2 lelaki hensem di kiri kanan(sukerrr). Rekaletak ini pada mulanya telah mendapat tentangan hebat si No 3.
Dia ni ekceli kawan baik aku. Efa nama dia. Alahh yg dulu aku cite psl dia ganti aku jadi ratu sekolah tu.. tak ingat dah entry bila ntah...
Dia sgt cemburu k kerana kiri kanan dia tak lain tak bukan adalah si suka berhingus (no 4) dan si pembawa kutu (no 5 - sapa nama dia ni arrrr....). Aku ingat yg berhingus tu nama dia Masayu hehe. Walaupun dia byk hingus tetapi dia agak ayu juga.

No 7 adalah nama dia Adnan aka badak air. Oppss bukan aku yg kata. Si Nadzrul yg kata. Gile gumuks Adnan ni. Paling best krusi dia pernah patah sebab agaknya hari tu dia terlupa untuk duduk secara bersopan. Main henyak je.. Siannn krusi tuu.....

Oh ya, before missed out, no 6 adalah si Farid Dolloh. :)
Mana aku pegi ada.... je mamat manja ni. (Ke aku yg manja..?)
Darjah 3 ni dia dah ok la. tak brani lagi nak buli2 aku. Kalo nak rasa telinga berdesing lagi sila la kan.
Now dia jadik aku nye penasihat kaler kaler. Kalo time pendidikan seni kan, di la sibuk dok pantau aku kaler lukisan. Sibukkk je marah aku kalo kaler tak lukis urat la kejadah kan. tapi hasilnya cantik gak lukisan jadik. Salu la lukisan aku ngan dia kena tampal kat belakang kelas. Thanks ye Farid...

So time aku derjah 3 adalah tahun bermulanya aku dalam pelbagai kegiatan seni, kuiz, dan sebagainya. Setat dari jadik ratu tu kan. Terus je aku berkecimpung dalam gimrama. Team gimrama aku je sorang budak darjah 3 dan budak ketot. Lain seme darjah 5 dan 6 k. Oleh kerana aku paling ketot, jadi kalo bab2 lambung dan angkat2 akulah jadik mangsa kan..

Pahtu tahun ni Cikgu Sazali still lagi jadik cikgu muzik aku. And me, selaku his feveret student kan, salu je disuruh ke depan main alat2 muzik yg dia bawak. Dan at the same time, dia panggil la sapa2 challenge aku main. Kadang2 cam tak betul pon ada cikgu ni. heh.
Ada skali tu dia bawak drum. Dia ajar sket, then suruh bebudak try la kan.
Aku biasa aa of coz try gak kat depan. Aku pon tak tau mana bakat mengederum aku ni datang. Semua note note melodi melodi step step yg dia tunjuk aku dapat ikut dengan hebatnya. Pahtu dia panggil la si Arifudin ke depan (dia ni terer gak aa main alat muzik) n lawan2 ngan aku.. (see, betul ke tak betul cikgu neh). So lawan nye lawan, aku la menang kan. rasa best lagi yeeehaa tu kan terasa2 lagi sampai skang. Paling tak leh lupa si Arifudin leh nangis lepas dia salah note dan salah ketuk drum di pusingan akhir tu kan. ahahah rilek aaa brader...

Hmmm lagi apa aa cite best darjah 3 ni.. Oh ya, untuk pengetahuan, aku tak pernah dapat nombor 1 dalam kelas ni. sebab asyik-asyik si Syukri jeeeeeee.....
Tapi takpe, comel nye pasal tak kisahlah..

And one more thing, darjah 3 pon aku lom start posa ramadhan lagi. ngehh...
rilek je pegi makan time rehat. :P



so... sambung lagi next entry - darjah 4. tak best lah darjah 4.... :(

Friday, November 21, 2008

Kisoh lamer.. - Derjah 2

Expressed by Noorita Yusof at 3:05 PM 2 thoughs.. Links to this post
Sambungan smalam..

Darjah 2
Smalam sempat cite psl derjah satu je kan. Maunya tak. Intro aje dah berkajang.
So ari ni kita melangkah la ke derjah dua.

Masa darjah 2 aku still lagi kelas Bunga Raya. Tak naik, tak turun. Memang dasar muka kebangsaan betulla kan. Darjah 2 ni pon aku tak brapa nak ingat sgt la akan gelagat geligit bebudak ni. Just sorang budak ni la memang akan aku kenang sampai ke tua (kalo idup lama la). Kalo umor tak panjang, aku kenang sampai ke mati la kan.

Nama ini budak glemer adalah Hafzan Salwani. Ingat tuh nama sebab taraf nama dia ala-ala2 nama Lydiawati Erina Shelly lah kalo zaman skang kan. Ye la, time tu nama adalah cam Nurul Hanani, Siti Mariam, tak pun Noorita. Kalo nama dia Fatimah Abdul Jalal mesti cam tak berapa ingat kan. (eh mintak mahap la kepada empunya2 nama ni. Aku taram je nih. tak prejudis kat sapa2 pon).

So Si Hafzan ni ingat lagi aku. Kecik je orangnya. Imej dia adalah berambut pendek sama tiu cekak merah. Mesti kaler merah nye lah selalu. kadang2 ada gak kaler putih. tapi kaler merah ah banyak. Ok ekceli takde kena mengena pon ngan cekak dia. Yang ada kena mengena adalah sistem perkumuhan dia.

Time tu adalah waktu mata pelajaran Muzik. Feveret aku nih sebab aku skerrr cikgu dia. Cikgu Sazali yg baikkkkk (ngan aku je kot, heh) dan agak tampan juga. So hari tu cikgu Sazali ada bawak 2-3 alat muzik yg kekecik tu. Cam menda tiga segi kasik bunyik ting tu, tamborine ngan yg kecap kecap cam orang spanish pakai tu (gila hingat. tak sangka lak aku). Takde kerjanya dia nak bawak tong drum mahupun terompet paip tu kan. Jadi dia panggil la insan insan bertuah gi depan kelas dan main alat2 ni kan. Aku memang takkan kena panggil nye sebab mmg aku akan volunteer punyalah. Balik-balik muka aku jelah pendek kata.

So skali tu dia panggil la si Hafzan ni. Dia mmg agak ketaq jugaklah sebab dia ni mmg budak takde life time tu (sedapnya mulut aku ni kan..). Senyappp je dan tidak mengerti arti bersuka ria. So dengan muka nak menangisnye dia gi la depan.

Tak silap dia ni kena main tambourine kot. So yg main kecap2 ngan menda ting2 tu dah abis dah. Dah duduk pon. Then giliran dia la plak. Tapi dia tetap memegang kemas alat muzik itu tanpa berbuat apa2. Cikgu Sazali dah cam hey sila la hayun kan menda tu dengan disertai lenggak lengguk kan. Tapi dia adalah tegak seperti tiang seri sahaja. Sampailah tiba2 satu kelas berbau bauan yang memang tidak lain tidak bukan seperti yg terdapat di jambanan sahaja. Dan bau yg kuat itu adalah dari arah si Hafzan ni kan.

Cikgu Sazali dengan terus terangnya tanya la kat dia. "Eh Hafzan, awak berak ker..?"
Gile direct! Kalo aku cam "Eh Hafzan, awak membuang air besar kah itu?" tak pun "Eh Hafzan, awak sedang berkumuhan kah?"

Yang lawaknye si Hafzan ni menafikan dengan penuh gaya Norman Hakim ngaku tak berkhalwat ngan Memey momok tu, sebijik! Siap gaya gelengan yg penuh keyakinan!
Then CikGu Sazali cakapla, dah dah, gi toilet skang! Dia pon melangkah la dari tmpt dia berdiri tegak tak berganjak seinci pon dari tadi tu kan. Hah ko! Hamikk!!
2 ketul baikkkkkkkkkkkkk punya bawah kain tu. Apakahh.......

Satu gi aku ingat masa derjah dua ni adalah Cikgu BM aku time tu. Nama dia Cikgu Hasmah-garang-nak-mam. Dia ni kalo mengajar, siap gaya2 yg pada aku cam over la jugak kan. Tapi sebab gaya over dia tu lah aku terer asyik skorr je BM sampai SPM kan. cewah.. nada riak menjengah.

Paling aku ingat ada skali tu subjek simpulan bahasa. Satu tu simpulan bahasa 'buah mulut'. Dia punyalah explain buah mulut tu gile bersembur air liur! "Hah buah mulut ni maknanya bahan bualan. gossip. bukan mulut mung ni berbuoh buoh berambe gitu nih!" (tak faham, sila tanya kawan orang ganu. ehek) Sambil tangan dia buat juih2 mulut. Gile buruk! Opss.. mintak maaaf cikgu..

Masa darjah 2 ni la aku mula kenal mainan spirit2, lompat2 longkang, galah panjang watsoeva to kan. Main spirit2 tu kalo takde sapa tau mmg nak kena suh duduk dalam hutan la gayanya. Main lompat longkang tu tak reti nak cite ah. Hanya orang2 yg pernah mencuba je akan paham cemane ketagihnya main menda alah ni. Ala lompat longkang kecik depan kelas tu je. Bukan longkang parit sana nun..

Thursday, November 20, 2008

Kisoh lamer..

Expressed by Noorita Yusof at 3:20 PM 3 thoughs.. Links to this post
Lately I'm just totally blank.
Blank seblank blanknya..
Tak de idea mau buah pikiran langsung nak tulis apa kat sini.
Apa dah jadi ngan aku ni..?
Age catching up..??

Well, apa yg nak aku cakap ialah world now is really flat!
Tru Friendster, Facebook, MySpace (this is sooo for teenagers), u will able to track back ur kawan2 lama, cikgu2 lama, even boifren2 lama.
Like my opismate, Farah, boleh je jumpa balik kawan derjah satu yg pernah tarik tarik rambut dan saling bergocohan suatu ketika dulu! How exciting!

So rasanya nak mengimbas pe'el budak2 kelas zaman dulu lah.
Jadi banyak sket boleh save utk entry2 yg lain. He..


Derjah 1-3
(Kalo ada gamba mesti lagi real kan).

Kenapakah harus rangkuman darjah 1 hingga 3. Sebabnya aku mana la nak ingat seko2 makhluk dalam kelas kekeciks dulu. Yang menonjol serta berketerampil je ada dalam memori aku ni ha..

So dulu aku bersekolah di Sekolah Rendah Tengku Bariah di kampung halaman tercinta, Bukit Besar, Kuala Terengganu. (Kalau ada googling nama sekolah ni mesti jumpa page aku ni kan). So selaku anak kepada kakitangan kerajaan yang tidak lah berpangkat JUSA, jadinya tiadalah berlakunya akan kegiatan pindah randah serta nomad ke sana sini serta bertukar sekolah disitu sini. Aku rilek je stick kat skoloh ni sampai UPSR. Pendek kata, habis otai ah aku kat sini. Tapi ni bukan point aku. Point seterusnya begini..

Kelas darjah satu aku namanya Kelas 1 Bunga Raya. Kelas lain adalah kelas anggerik, cempaka dan dahlia. sebenarnya kelas lain tu takde masuk line pon, saja je nak tunjuk yg aku boleh ingat seme nama kelas tu dulu. ala riak sikit je..

Masa setended one ni yg paling segar di ingatan aku tak lain tak bukan ada sorang budak ni. Nama dia MOHD FARID ABDULLAH. haha glemer ko kejap farid oii.. tapi ahmad ke mohd ntah. ala apa2 la. tapi yg penting nama dia farid. Moon mesti kenal dia ni ekeke.. Aku dulu frankly speaking a.. agak2 cam budak skema gak aaa. Wei, derjah satu wei. takut takut lagih. taring lom tubik lagi. so bebudak lagi suka laaa usik2 aku kan. Kalo usik setakat weewiitt, hai cik adik tu orait la jugak. Ni usik yg memang nak kasik nangis aku adalah (ok la, sebenarnya nak kasik penampo). Suka la.. main ngan beg skolah donald duck aku sambil buat aksi tunggang kuda. gile kurang hajau anak dolloh ni! yang lain tu kurang hajau gak tapi aku tak ingat la sapa kan. aku ingat nama ketua geng gagak hitam ni je.

Yang aku ni pulak tak reti nak marah. Diam je la.. Tapi jauh di sudut hati, aku kasik kiraan dekat itu budak juga.. Satu kali buat, ok gi. Dua kali buat, ok jugek. Tapi tiga kali buat aku terus bgtau abah aku (ye la, manja. abih tu takkan nak bgatu pak dolloh..?) then abah aku yang mmg memanjakan anak ni kan, datang sekolah hokey esok harinya.. dengan penuh padayapa nya, masuk kelas aku pagi tu lantas bertanya. "Sapa Farid ha..??" Si Farid ni boley lurus bendul jawab - "Saya pakcik". Hah apa lagi, pap sedas kena jentik tinga kiri. Pap sedas lagi tinga kanan. Huwahahaha..
Hamik ko....! Mesti sedap macam tengah makan megi kari taruk telur kan. Hahahaha..

So si Farid konon berlagak perkasa ni nangis la.. Oho.. baru nak menangis...
Sedari hari itu, tiada sesiapa berani mengpenapa apakan aku. Kalo nak rasa tinga bergoncang sila la kann.. Huwah huwah huawahhh...

Pahtu ada sorang lagi mamat namanya Shahril. Putih melepak budak ni. Baik je.. Tapi kesian sgt sebab tinga dia ada kuar cairan ijau (sila la uwek, tapi aku tak geli.sebab si shahril ni baik gila). dah la ijau, bau tu toksah cakap la kan. Dah la duduk betul2 depan aku. so mmg halwa hidung hari2 mmg wallah kan. kenapa tinga kuar cairan ni adalah sama sekali bukan sebab kena jentik ngan abah aku, tapi sebab ntah. suka mandi sambil tonggang air kat dalam tinga kot. sudahnya air kuar balik jadik air honey dew.

Kisah bebudak pompuan aku takleh recall langsung. cam tak menonjol sket time2 tu.

So kisah darjah 2 esok la nak. ingat nak abiskan sampai darjah 3. tapi belom apa2 dah macam jurnal dah ni. Jadinya to be continued...

Wednesday, November 12, 2008

S --> L ....????

Expressed by Noorita Yusof at 3:49 PM 3 thoughs.. Links to this post
Haih. Rasa cam tubuh badan adalah kembali gemuk.

Tapi terasa agak gatal kerana sebelum ini menggelupur rasa diri adalah kerempeng.

Dan oleh kerana itu adalah alasan untuk makan banyak macam orang tak baca bismillah.

Skang.

2-3 hari ni.

Aku rasa cam aku ni gergasi semacam je..

Terasa pipi seperti apam juge..

Adakah kerana hasil pemakanan yang tidak tentu arah kandungan nutrisinya..?



Brekpes
- Nasik lemak
or
- Nasik lemak ayam merah
or
- Bihun goreng + telur rebus
or
- Bihun goreng + ayam goreng
or
- Soto


Lunch
- Nasik campur
or
- Nasik campur
or
- Nasik campur
or
- kalo gatal, lunch la KFC pulak


Petang
- Biskut jagung bergula
or
- kek
or
- goreng pisang
or
- mee goreng (?)


Dinner
- Nasik berlauk aneka ragam (masak sendiri kan. harusla variasi)
or
- Nasik berlauk la jugak
or
- Laksa Penang (kalo ada pasar malam)
and
Char kuey tiow (It's not either. It's a both.. see the word- and!)


Duduk saja-saja
- Tart nanas
or
- Mini popper
or
- coco crunch
or
- megi kari (???)



So melihatkan akan pelan 'diet' aku ini, agak-agak lagi 2 bulan sah sah la baju aku jadik saiz L balik la kan...

Wednesday, October 29, 2008

Sila jangan prejudis dengan entry ini

Expressed by Noorita Yusof at 3:33 PM 3 thoughs.. Links to this post
I was sooo in a mood to shop. Hari hari asyik shopping je..
Okay.. gaji baru je masuk ari ni tetapi 2-3 hari sebelum gaji aku dah menghabiskan sisa sisa uwang yang ada itu utk bershopping.. Pemborosan yang tak bersebab. haih..

Aku salu suka bubuh intro yang tak blood related dengan menda sebenar aku nak cakap kat sini. Ntahla. Dah memang pe'el camtu kot. mintak mahap ye cikgu BM (cakap lagi psl pendidikan kan, ye la otak tgh dok pikir adikku yg nak amik exam. Aku ke risau terlebih neh..? Tuan empunya cam rilek je..)

Ok dah dah.

Nway, aku nak cakap la kan. Kadang-kadang (ok la, sokmo sokmo) bosan ngan pendapat pendapat ahli pikir yang concern gila lagu malaysia tak berapa nak berkumandang kat radio. Asyik2 lagu Indon. Artis tempatan dianak tirikan lah. Kera dihutan di susu Dumex kan, tapi anak di rumah makan KFC wat eva kan. Keadilan hak dan sebagainya. Pahtu kuar lak majlis fatwa nak buat kouta 90:10. Yang paling mari bertepuk tangan adalah nak hadkan kemasukan lagu Indon amenda ntah aku bukan follow detail.
(Ok chop, tiba tiba entry kali ni terasa sangat amatlah formal dan sungguh berpolitik sekali).

For me cam hey.. Kalolah lagu lagu Malaysia asyik2 bernada sengal dan tiada pembakaran semangat, maunya tak nak dengar lagu Indon kan?

Like dont be hypocrite lah. The song like "kenapa singgah kalo tak masuk..." from group-Flava tu memang ekselen gile. Aku tau ramai suka lagu ni. And the fabulous lyric is

"Tapi sejak dua menjak kini
Ku merasakan bagai ada tetamu
Tanpa dijemput sudi menjenguk
Pada waktu sepi menemaniku

chorus
Tidak mungkin tiada di sini
Kerna tiada siapa pernah kisah
Akan aku tertanya ku siapa kamu
Kenapa singgah kalau tak masuk
Ke dalam hatiku"



While the Letto's lyric is like,

"Di daun yang ikut mengalir lembut
Terbawa sungai ke ujung mata
Dan aku mulai takut terbawa cinta
Menghirup rindu yang sesakkan dada

Jalanku hampa dan kusentuh dia
Terasa hangat oh didalam hati
Kupegang erat dan kuhalangi waktu
Tak urung jua kulihatnya pergi"



How..??


Yang tukang memperjuangkan hak tu pon, if u're really menjual tubuh, eh lagu dan CD kan takpela jugak. Ni yg berkobar mulut berapi cakap tu yang jenis si dungu isap isap rokok berkepul dalam kete ber-aircond lagi nak cakap psl lagu indon ke lagu melayu whateva ni. Cam do u really care or just mau popular dengan hujahan..?
Hey jgn tipu yg ko pon suka gak lagu indon kan.. ha kan kan kan..


Haha aku tak emo k. Sikit pon tak.

Tapi for me la.

Music is global.

Kalo lagu sedap, orang dengar la.

Kalo lagu cam ngok, baik yang tukang nyanyi tu dengar sendiri.

Tak pon yg isap rokok dalam kete aircond tadi dengar (apsal aku anti sgt ngan orang isap rokok dalam kete ni. Coz for me it was soo jalan yang paling setupid utk membunuh diri).

Aku ni jugak bukanla anti ngan lagu Melayu. Malaysia tumpah darahku.. Negeri elok amat ku cinta.. yang ku puja sepanjang masa.. (layan gak lagu ni masa perhimpunan sekolah dulu). Eh, ok balik semula.

Aku suka gak lagu2 bila nak saksi, yang pernah, harum subur di hati, ruang rindu, menghapus jejakmu,ketahuan, buronan cinta. Eh!

Dan baru aku sedar yang dalam playlist mp3 aku 90% adalah lagu2 seberang. Which is aku tidak sengajakan. Aku just download lagu yang aku suka.

Itu baru aku, u all cemane..??

Haha..

Don't be hypocrite...

Wednesday, October 22, 2008

Si botak ku cayang...

Expressed by Noorita Yusof at 4:48 PM 0 thoughs.. Links to this post
Mu'az dah 2 bulan lebey. Kejapnya lah masa berlalu.. Nanti tup tup dah merangkak, tup tup dah berdiri, tup tup tup lagi dah berjalan. Then growing up growing up..
Dah tak montel takleh gomol dah.. Eeee cepatnyaa...

Sini ada la sekeping dua (kay la, berkeping keping gak la..) gambar budak butaks yg sempat la disnap dalam kesibukan bonda..


Budak butak tido nyenyak.
Tido nyenyak si budak butak.
Nyenyaknye tido si budak butak.
Itu budak butak memang tido nyenyak..


Tido nyeyak dalam gelap.
Tapi mama tak kira. Amik gak gambar pasang camera light.
Hasilnya berkilat muka si budak butaks.



Budak butak mimpi jadik Ultraman Dyna..



Alala cebik cebik...



Mari posing bersama mama.....



Along pon nak jugek...

Tuesday, October 21, 2008

Suatu hari Ahad yang lalu..

Expressed by Noorita Yusof at 3:37 PM 4 thoughs.. Links to this post
Uh.. Last weekend, this weekend, next weekend,seme full ngan open house semata.
Adalah amat suka lagi cita dapat berhari raya bersama kawan kawan seperjuangan (yg sebenarnya adalah suka dan gembira dengan acara makan makan sebegini).

Ahad lepas cik Ajula punya giliran buat open house. Ajula..? Siapakah..? Adakah adik ipar Jula Juli bintang tiga. Ohoho... Ajula tu nama sedap sedapan je.. nama sebenar adalah Azura...... kaulah sinar hidupku hu.....

Tapi yg nak diceritakan bukanlah pasal menu makanan kat umah Ajula mahupun aku yg pegi 2 kali ke rumah beliau, tetapi pasal KFC SRI GOMBAK (highligh ok) yang sungguh hebat lagi efisien lagi bravo serta mubarrakko...

Apakah kaitan sebenar open house rumah Ajula serta KFC SRI GOMBAK ini..?? Well.. takde kaitan pon.. yang sebenarnya lepas guide Farah gi umah Ajula, si manja Sofiya nak naget la pulak tanpa sabar.. Even jam telah menunjukkan ke angka 7.25pm, yakni tengah maghrib buta di kala syaitan nirrojim sedang bergentayangan, aku gagah jugak 'singgah' KFC sekejap. Demi anak..

Nama pon 'singgah' kan. harusla sekejap.. Tapi kalo dah pekerja tukang amik order + tukang letak makanan tu dah dasar lemb*b, bukan kata singgah dah. Tu namanya dah berkampung dah aku kat depan kaunter tu.

Tak kisah la kalo ko jenis pekerja yg amat lemah lembut lagi bersopan santun kan. Letak ayam dengan penuh hemah dan tertibnya ke pinggan. Tapi kalo dah buat keje sambil muka cam cuka basi tahun lepas, sambil hempas2 roti tu apa kejadahnya ini.
Tak kira, aku nak cakap gak nama dia. Nama dia Eyra.. Ha amik ko.. Skang satu dunia tau ko pekerja paling tidak berdedikasi kat KFC SRI GOMBAK (urup besar lagi) tu.
Dah la slow gile, orang punya beratur panjang nak mam dia boleh berlenggang2 mengepit ayam dan berlenggang meletak ke pinggan. Pahtu berlenggang lenggang lagi amik cup, berlenggang lagi letak air. Dalam dok berlenggang lenggang tu mata sempat lagi tgk orang makan2 kat depan dengan muka cam ta*k kucing.

Yang agak kurang hajau tu, adala orang tu order dalam 4 set gitu kan. so request pinggan lebih. Dia dengan suara kuatnya tanya, "nak brapa pinggan ni...????" <-- kasar ok.
Pahtu orang tu ckpla brapa2 kan, dia boleh jeling dan hempas2 pinggan. Kurang hajau nye budak..!! orang2 tgh beratur ni tgk dia sambil bisik2. Mesti derang cakap "Anak sapa la cam ngok sangat ni.." tak pun "Keje dah la lemb*b, perangai sungguh kurang sopan" dan sebagainya lagi..

Lagi satu perkara yg terserlah ketidakberdedikasinya dia tu kan (banyak ok aku hentam dia ari ni), masa nak amik order tu kan, derang kena greet "Selamat datang, bla bla kejadah tu kan". Dia ni cakap dengan cam mubling cam helloo apa ko membebel tak tentu arah ni..?? Kalo nak cepat cakap seme tu tapi orang tak paham, baik la kau diam je. Pahtu dah amik order tu, ko kena cakap ada "Ada apa2 nak tambah..? cheezy wedges ke, fries ke.." (harusla tau kan. aku ni hantu KFC remember?). Tapi takde cakap pon ok. memang dasar pekerja buangan betul.

Kalo tak kerana Sofiya mmg aku dah blah dah. Tak kuasa. Tapi sian gak. nak naget nak naget kan..

Utk Eyra ni pls la... Jangan la weii buat cam ni. Buat buruk nama KFC je. Dah la terpampang kat dinding KFC-The best franchise restaurant for 2007, sambil CEO nye tersengih memegang trofi gold leopard (kot). Apakah releven anugerah itu dengan pekerja yang sengal seperti ini..??

Aku marah lagi hangin bukan apa. Nama dah hantu jembalang KFC kan. So yg paling dekat mesti la KFC sri gombak kalo angin nak ratah ayam tu datang kan. Abih kalo ada pekerja cam ni potong la stim kan.. pahtu kalo ramai orang kena ngan dia pahtu dah tobat tanak makan KFC dah mesti la sales kurang kan.. Kalo dah sales kurang kang KFC ni tutup kan, abih aku ni camne..??


Jauh tak jauh aku pikir tu...

Thursday, October 16, 2008

Best thing happenned around...

Expressed by Noorita Yusof at 2:37 PM 0 thoughs.. Links to this post
Bosan nak mampuih (hubby salu marah cakap nak mampuih, tapi dasar degil) sementara tunggu kol 5.30 ni. Aku memang TAK DE MOOD nak buat pepe petang ni. Otak rasa bergerak lembab cam keta ada sticker P yg hubby potong pagi tadi. Gile lembab kete tu. Dah la ada sticker kat blakang "Lady is a great leader. You are following one". Aku memang 'suka' kan kete2 yg ada sticker2 ala poyor cenggini. Sebab aku suka teruz zappp potong dengan card sticker blakang aku yg bertulis "WHATEVA". Hoho...
(Benci gila sticker "If you think this car is cute, wait until u see the driver". Gile muntah!!).

Woo intro je dah 8 baris. Meraban lak tu. Kalo karangan SPM ni dah kena potong markah dah ni sebab keluar tajuk gila obvious. Tapi pedulik hapa. Ni bukan BM kertas 2 pun. Nasib la adik aku nanti nak kena SPM. Belajar la sampai biru muka. Kalo nak rasa bangga lagi hidung kembang masa orang tanya result, sila la belaja betul2 ye. (Ni bukan ke aku tengah meraban lagi ni?).

Okay okay berbalik kepada tajuk di atas. I think banyak menda menda best jadik lately in our life. I was so so happy... Nak imbas kembali lah ni..

1) Arrival of our 2nd child.
And it's a son! I was so DAMN happy! Alhamdulillah syukur kepada Allah. Even masa scan dah nampak bird bird tapi aku still tanak letak 100% lagi kat situ. Kuasa Allah kita tak tau kan. Mana tau dalam gambo bird bird, skali kuar flowery pulak. Tapi bila dah confirm tu gila rasa nak sujud syukur. With daughter and son, don't u feel ur life already complete..? I do.


2) Progress of my 1st kid.
She's improve a lot! Masa kat Gombak ye la, mana ada geng kan.. Geng dia si Eni je la. Takpun petang2 jalan sekitar taman pahtu jumpa lak geng2 cam Mbak Eli, Mbak Ipah, ntah macam2 Mbak lagi la.. So bila aku pantang kat kampung, jumpa cousin2 aku (yang sebaya dia) gila suke. Actually bebudak tu pangkat mak pak sepupu Sofiya tapi blasah je la kan.. Lepas berkawan2 ngan pelbagai karenah budak ni barulah muncul hidden talent dia. Umo 2 tahun ++ dah pandai lukis ok. Lukis2 yg bukan contengan semata tapi buleyla lukis spider, sun, ball, even lukis muka orang pon jadik! Walaupun senget benget tapi hey dun u know that 2 yrs old kid even not really know how to draw a circle?
Lagi satu dia dah boleh nyanyi Twinkle2, Baa Baa black sheep, Row row boat, apa2 lagu nursery rythm ni dengan sungguh full dan tidak pelatnya. Even lagu buai laju2 yg aku baru ajor 3 hari dah boleh hafal. Dan opps bukan takat lagu je, Al Fatihah (follow orang aa) ngan doa tido (ha yg ni dia hafal) juga boley baca da.. Syabas bete..


3) Hubby yang dah pandai kemas rumah.
Oh adalah keajaiban kalo nak tengok dia menyusun buku di rak ataupun mengutip toys sofiya yg berterabur cam baru lepas gempa bumi kan. Tapi lately bukan sahaja membuat menda2 ini malahan tengah berjinak2 mengelap meja dan perhiasan2. Oh ini sudah bagus... Lepas ni nak kena ajar siang ikan la plok.


4) Ma yang dah pencen.
Ma dah pencen. Eh dah 55 tahun rupanya ma aku ni. Ingat baru 45. Gile awet muda! (kalo bukan aku puji sapa lagi kan). So bila pencen, maknanya dia dah tak gi keje. Bila tak gi keje maknanya dah duduk rumah. Bila dah duduk rumah maknanya dia evelebel. Bila evelebel maknanya dia boleh datang kl anytime. So anytime la aku boleh mintak ma abah datang gombak kan. kan ma kan, kan kan..


5) The reunion of 3 stooges.
3 stooges or 3 budak nakal or 3 ekor setan. haha.. Ni la 3 kazen lelaki aku yg close gila masa kecik2 dulu. Abang Man, Matyie ngan Nazri. Last jumpa derang masa lepas SPM dulu kot. Sebabnya lepas SPM aku dah gi blajo kat KL, camtu gak derang. Bertebaran merata belajo. Pas belajo, kije, pas kije kawen. Jadi bila la boleh menyetan cam dulu lagi kan. Masa raya lak tak jumpa tak tau la atas sebab2 yg tak dapat dielakkan apa. Ada je menda yg membuat ketidakperjumpaan kami tu. Sampai la raya tahun ni alih2 jumpa lak mereka2 ini. Siap datang raya ke rumah bawak bini lagi. Yang ada anak bawak akak skali. Even badan masing2 dah melebar lagi nam inci tapi perangai kalo tak menyetan cam dulu mmg tak sah kan. (nak cite pasal kesetanan derang ni entry lain la k). Tu kalo nak cite sampai Paklah letak jawatan pon tak habis2 lagi.


6) Arrival of Maya Ariana.
Haha, this is dah 2nd time aku ngan Kak Elly (sis in law) branak skali. Masa branak Sofiya pon dia branak gak (Syahmi Iman). Ni branak Muaz pon dia branak gak. And this time aku dapat boy and dia dapat girl (previously with 2 sons). Best gile! Mama papa dah 2 kali dapat cucu 2 orang setahun. Rezeki kita sekeluarga..


Hmmm apsal cam baru 6 point je (6 tu baru ke?). Masa kat rumah pikir cam banyak je.
Nevermind lah. Nanti la kalo teringat tu tambah2 kendian la. Apa2 pun aku bersyukur dengan kehidupan sekarang. As long as everyone happy then no problem. Tapi yg tak bagusnya tahun ni aku kena ganti posa sebulan! (sebab pantang ok, bukan suka suki je). Sebulan beb sebulan, bukan 2-3 hari tapi sebulan! Die la.. Bila nak start ni. Sure dugaan kuat ni. Nak nak wawa yg suka ajak makan best best. Oh oh iman kena kuat nih! Wawa... time kita posa jangan nak ajak gi KFC k. Kang ada yg buat buat terkorek telinga lantas membatalkan puasa.

Aiya... Kat luar hujan lagi. Jam la pas ni.. (kenapa la manusia tak pernah bersyukur..)
Kalo panas, "panas gila hari ni. haus gila tekak. kipas langsung tak rasa.. bla bla..".
Kalo hujan, "la ujan lagi, cemane nak main bola ni. Kain tak kering2. Simen baru buat tadi, habis la basah." dan macam macam lagi..
manusia... manusia....

Wednesday, October 15, 2008

Our new joy..

Expressed by Noorita Yusof at 1:26 PM 3 thoughs.. Links to this post
I'm back....!!!

Fuh! Agak agak lama la jugak tidak menyentuh blog apple ijau kesayanganku ini.
Agak agak keras la jugak jemari nak menaip serta bersawang la jugak kepala otak nak memerah idea.

So seme mesti dapat agak kan. Update update blog tak lain tak bukan mesti nak cite pasal anak bujang baru dia la tu kan. Well, nak cite pasal apa lagi buat masa sekarang kan.... This is the only my new joy!

Walaupun cerita ini agak2 basi la kan, kalo tak basi pon dah kluar kulatan putih dah sebab dah 2 bulan dah tapi haku pedulik hapa. nak cite jugak..

Aku sudah selamat mengdelivered kan our new baby boy pada 10th Ogos 2008 yg lalu. Actually tarikh due date seperti yg tertera di kad dokter adalah pada 28th Ogos, tetapi baby seperti sudah bosan berada di dalam kan. Mau mengambil udara luar pula katanya..

So pada hari yg berkenaan tu aku actually masih sempat ke hulu ke hilir ke utara ke selatan. Sayugia aku masih sempat ke opis lagi (yea.. aku memang pekerja cemerlang anugerah diraja). Tapi keberdenyutan perut tu dah ada sikit2. Tapi ingatkan bunga bunga sembelit hasil pemakanan ayam masak merah pada sebelah malamnya. So aku abaikan sahaja.

So balik dari opis aku bersiap pula nak checkup petang tu. Its only ordinary mothly checkup. Memandangkan nak tunggu hubby bersiap adalah lambat, aku cakap aku pegi dulu. So dia menyusul kemudian. Ala GMC pat jengkal je dari rumah pon.

So pegi la checkup.. check punya check rupanya dah bukak 5cm! Apakah gila! Hubby pon buat muka terkejut ayam masak tiga rasa. Aku siap nak balik rumah bersiapan dan berdandan, namun doc cakap - "jangan nak mengada." so, terus kena tahan da..

Pendekkan cerita, malam aku selamat la melahirkan Ahmad Mu'az pada jam 10.50pm dengan berat 2.7kg. Alhamdulillah seme senang dan smooth.. 2 kali push Mu'az dah menjengah dunia. Alhamdulillah..

Esoknya Sofiya datang jenguk mama ngan adik. Dia cam blur2 kan. Apakah mama dulu berperut belon dan sudah kempis beserta budak kecik di sebelah. Apakah sandiwara ini..?? kata Sofiya. So hubby explain2 kat dia barula cam nampak gambaran2 la siki. Even sinar kejelesan masih menyala di mata.

So aku berpantang la 2 minggu kat sini dan selebihnya sambung kat kampung. Harusla berpantang dengan ibunda di sisi kan. Baru senang nak request ayam panggang berhalia ataupun ikan panggang bersayurkan lada hitam huhu...

Pantang kali ni aku ikut betul2 cara tradisional Jawa. Dari berbengkung, makan, jamu (tengik pahit nak mampuih! tak tipu!) dan seme2 lah. Memang Jawa Mawa ni terer lah bab2 ni. 2 minggu je perut dah kempis psssttt cam belon kuar angin gitu. Pahtu aku tak rasa penat langsung. Bertenaga sepanjang hari dan TAK PERNAH tido pada waktu siang. Kerana TAK MENGANTUK langsung. Pelik tapi benar. Very the ripleys believe it or not. Tapi dengan syarat silalah jangan muntah minum jamu mentah dia tu. Kaler adalah kuning kehijauan. Segala mak nenek herba ngan daun dia tumbuk kat dalam. Tu belum campur menda kejadah sapu kat badan hari2 lagi tu. Pahtu susu pulak membuak macam air kacang soya tumpah dari kotak. Gile bagus aa Bu' Min! (credit sikit la kan..)

Baby Mu'az adula manjanyaaaaaaaaa la amat... Sukerrrrrrrrrr sangat menangis...
Latest update, dia dah pandai panggil "mama" sambil nangis... Aduulaaa sayang..
Kak long Piya lak sayangnyeee la kat adik dia. Suka cium2 adik ngan agah adik dengan agahan "Akiwi Akawa Akiwi Akawa..." sambil buat2 muka penuh kasih sayang... mana datang akiwi akawa tu pon tak tau la..

Sekarang hidup aku totally rasa dah lengkap. In my life, I have my lovely husband, adorable daughter and son. What else I need.. Alhamdulillah and thanks to Allah..

So, sampai sini la dulu. Paler otak baru baru nak catch up ni. Baru nak warm up balik so tak berapa best ah kan blog. sampai ketemu lagi...


Rentetan kronologi kedatangan Mu'az... koff koff..

Awal-awal kemunculan... Happy sampai rasa nak melompat-lompat.



Preggie mummy.


He's arrived!


My sweet little charming baby..


New bundle of joy..

Diamonds in my heart...

Thursday, July 31, 2008

Malam ni nak masak apa aa....

Expressed by Noorita Yusof at 3:51 PM 3 thoughs.. Links to this post
Today takde specific update.
Just in a mood to craving for a dinner yang pelik2.
By the way, di saat tengah bernafsu makan besar ni, baru teringat akan last weekend punya lunch menu. Lupa plak nak upload.


Yeahhhh!!! Nasik Ayammmm!!!!

Well, let's find out the recipe hasil perit jerihku..


The Ayam:

Bahan-bahannyer:
- Ayam sekor, belah ampat.
- Halia (diketuks)
- Bawang putih sebiji dua (diketuks ketuks gak)
- Marjerin
- Garam cikitt jer
- * Sedikit sos tiram, kicap manis, kicap masin, kicap cair, cap cap cap, cap kipas udang, lepas makan, kita berkipas (apa ke sengal la lagu ni)..
- Air utk rebusan. Kalo takde air, takde la ayat rebus tu. Takkan rebus dalam minyak pulak. Tu namanya goreng.
- Minyak utk gorengan (ha ni baru la utk goreng)

Cara mengerjakannyer:

- Ayam tu rebus dulu pepehal. Kegiatan ini elok dilalukan yg pertama sekali sebelum sibuk nak buat menda lain. Rebus dan tinggalkan. Ha pahtu nak gi bagi ayam itik makan lepas tu boleylah..
- Rebus ayam tu skali ngan halia ngan bawang putih ketuk tadi tu. Masuk skali marjerin barang sesudu dua ngan garam sket sebagai perasa.
- Rebus la sampai empuk. Diulang, empuk. Bukan sampai hancur tertanggal habis isi dari tulang ok. Itu namanya nak buat soto.
- Dah empuk tu, kuarkan le ayam tu. Toskan. Pahtu gaul ngan bahan2 (*) yakni segala jadah kicap tu dan perapkan la paling kurang sejam. Sebab tu hamba kata pepehal buat keroje ayam ni dulu. Baru wat menda menda lain pastu.
- Air ayam tadi jangan dibuang dong.. Simpan utk nasik ngan sup.
- Dah lepas sejam (or lebih or bila nak makan), goreng la ayam perapan tadi...



The Nasik:

Bahan-bahannya:
- Beras secukupnya (Sayer buat 3 port stengah. cam ramai je nak makan kan. padahal 3.5 orang je.. tapi kalo dah satu perut cam 3 orang tu..).
- Marjerin
- Kiub ayam (No MSG added punya. cewah)
- Helba beberapa bijiks
- Halia (dihiris nipis2)
- Bawang putih (dihiris nipis atau ketuk bleh gak. nampak cam ganas sket)
- Daun pandai dua lai (simpul)
- Minyak bijan setitik dua
- Air rebusan ayam tadi tu
- Garam secukup rasa

Cara mengerjakannya:
- Beras dibasuh dulu la cam biasa. Buang segala dosa dan noda. Ketepikan.
- Then amik air ayam tadi tu, masukkan ikut sukatan yg kita tau la kan. Beras lembik masuk la air sikit dan sebaliknya.
- Masukkan halba, bawang puting, halia ngan daun pandan tadi.
- Titikkan minyak bijan.
- Masuk marjerin, nak lagi kuning nasik, taruk la marjerin lagi..
- Kiub ayam sparuh (satu kiub ke kalo nasik byk).
- Garam secukupnya.
- Kacaukan rata2, then tap, tekan suis dan masakkan nasik tersebut.



The Sup:
Bahan-bahannyer:
-
Air rebusan ayam tadi tu
- Daun sup
- Bawang merah (dimayang halus)
- Bawang putih (sama seperti di atas)
- Bawang goreng (tidak sama seperti di atas)
- Minyak utk gorengan
- Garam secukop rasa
- Kiub ayam jika berasa kurang yakin sup ni akan sedap

Cara mengerjekanya:
- Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
- Masukkan air rebusan ayam.
- Campak la skali garam, ngan kiub ayam tadi tu
- Tunggu la sampai menggelegak.
- Dah siap, tabur la bawang goreng ngan daun sup masa nak hidangkan.
- Sayugia diingatkan kalo dihidang panas baru la ummpph!


The Cili:

Bahan-bahannyer:
- Cili besar hidup
- Cili padi (ni aku je sorang buat kot. Hubby adalah suka pedas)
- Bawang putih seulas
- Sedikit halia
- Cuka makan
- Minyak bijan
- Garam gula secukup rasa

Cara Mengerjekannya:
- Cili besar, cili padi, bawang putih ngan halia diblender halus.
- Pahtu masuk lam kuali dan masak.
- Campur cuka ikut suka hati. Suka masam taruk la byk. I taruk dalam 2 sudu lebey gitu la..
- Minyak bijan setitik dua.
- Garam gula sebagai perasa.
- Masak sampai mendidih sket.
- Siap!



Pahtu bila tiba waktu nak makan tu, barulah angkat sup panas2, tabur bawang goreng ngan daun sup tu. Then potong ayam tu ikut citarasa. Chantekkan dengan timun ngan tomato. (bukan tuk cantek je la, mmg utk makan pon). Hidangkan dengan penuh rasa gumbira...

Sebagai pencuci mulut (ada pencuci mulut camni), kerang goreng yeay!


Quick flash on the recipe:
- Kerang
- Cili padi diketuk
- Bawang putih diketuk
- Serai dititik


Cara masak dia:
- Tumis bawang putih.
- Dah kuning masuk kerang, serai ngan cili padi.
- Tutup, bukak, gaul, tutup, bukak, gaul sampai la masak..
- Bereh!!


And the drinks of the day goes to...



Air bandung hubby............

Tak nyempat2 ok. Belom amik gambar dah sip dah sedas. Tak tahan nengok.....


Wednesday, July 30, 2008

Perihal anakku..

Expressed by Noorita Yusof at 12:24 PM 0 thoughs.. Links to this post
Oh oh... Cepatnya masa berlalu..
Esok dah ari Khamis, dan lantas Jumaat dan lantas weekend.
Meaning I have tolak campur seminggu 2 hari je lagi nak settlekan apa perlu b4 cuti.
Gosh gosh.. Banyaknye mende nak kena settle..

Apa update ari ni.
Jawapannya tiada update.
Tiada cite klako nak dikongsi.
Can I just talk a little bit bout my daughter lah kiranya.
Lama tak cite cite psl dia kan.

Hari ini umo Sofiya dah 2 tahun, 2 bulan dan 4 minggu usianya.
So apa yg dia dah pandai at this stage.


Makan
Hoho mak dia suka makan. Harusla topik pertama adalah makan :P.

~ Skang adalah musim mi sup sedunia bagi dia. Bekpes mi, lunch mi, dinner mi. Misup manjang. Mi hailam ke mi goreng ke mi masak-hebat-gila seme dia tanak. Mi sup sahaja. Resepi senang je, taruk mee, ayam, carrot ngan potato. Tu jah!

~ Kla, kadang2 aku tanak la dia jadik tidak-penggemar-nasik pulak kan. Buat la nasik ayam kadang2 tu. Tak pon beli kat pasar malam. Ok boleh la sepinggan itu dihabisin.

~ Kalo angin kicap dia datang, dia akan request nasik kicap gaul ngan ikan/ayam goreng. Nasik kicap kicapan ni menurun papa dia. Aku tak reti kicap2 nih.

~ Oh ya, segala kelakuan makan makan adalah harus dilakukan sendiri. Tak mau disuap ok. Berlagak besar ye.. Tapi dia adalah pandai makan sendiri. Tumpah sehelai dua je. Kira hebat aa utk budak besar ni kan.

~ Makan time harus pakai apron (apron kecik la. kalo apron mama harus jadik selimut). Bip Bip dah tak main. Stakat tutup suku dada apa ke efisiennye..


Favourite toys
~ Play Doh!

~ Mega Blocks!

~ Cars & lorries & trains!
- minat adalah tertanam lepas balik dari UK. Kazen dia seme jantans kans!

~ Mesin toy yg boleh naik kat depan supermarket tu.
- Yang taruk syiling 50 send or singgit tu. Adalah wajibalghunnah hari2 kena naik.

~ Story Books
- Only if comes with sounds, button sana button sini, pop up pic dan yg interaktif2 lah. Kalo setakat tulisan semata adalah tidak dipandang. One more thing adalah tidak mahu dibacakan. Mau baca sendiri!

~ Coloring and Sticker books
- Berbuku2 dah abih dikaler. Think dia mewarisi minat bonda dia lah. Suka kaler2 dah kreatif2. Ahaks!

~ Barbie doll and doll doll seangkatan?
- Oppss! She just not interested. Other than bear busuk dia yg dah tukar kaler tu.


Favourite Quote
~ Tengah marah - "Ya Owwooohhhh...!" (translate: Ya Allah..)

~ Tengah berdecap kagum - "Wow cantekkk....!"

~ Tengah nak susu - "Su buat su buat..!"

~ Tengah nak air selain air kosong - "Nak air milo!" (pada semua jenis air ok)

~ Tengah takut - "Takut teng teng teng.." (apa yg teng teng teng tu tak tau lah)

~ Tengah yak yak - "Dah dah dah...!" (sambil tangan mengibas2 tanak menandakan suruh orang pegi main jauh2)

hmm.. tu yg standard2 aa.. kalo nak senarai dia cakap apa mmg sampai jilid lapan ratus belas la.. tengah musim cakap banyak kan..


Favourite outfit
~ Lepas mandi pagi - Adalah kurang cerewet. Sarung apapon ok lagi.

~ Lepas mandi petang - Harus skirt. Baju harus ada flower. Tak pon butterfly.

~ Baju tido - Harus ada samada gambar Pooh or Minnie or Dora. Haih!


Hmm... Sampai sini dah tak tau nak tulis apa. Cam banyak gile la pulak. Nanti nanti la kalo terajin ke apa hehe..

Kadang2 naik geram ngan budak ni yg dah makin notti. Kalo takde dia hai sunyinye rumah sampai ke tulang hitam. Cayang dia sangat sangat! Semoga jadi anak yg solehah dan kakak yg baik soon ;).




Mau makan apa...

Expressed by Noorita Yusof at 10:00 AM 0 thoughs.. Links to this post
Oh ya, lupa lak nak update pasal makan2.
Ini adalah lauk idaman semalam.
Start kol 2 petang dah terbayang2 dah.
Muahaha...



Oh..Oh.. Kerisi asam tempoyak....


Lauk sampingan - Goreng tempe and kacang panjang



letsss....

Friday, July 25, 2008

Bulu di mata

Expressed by Noorita Yusof at 6:00 PM 5 thoughs.. Links to this post

Huhuhu...

Pagi pagi buta tadi aku sudah membuat suatu perkara yang sungguh mengerikan buat pertama kalinya di dalam kehidupan ini.

Okla, to be frank, sejak dua menjak menjadi ibu ni, time utk aku bermakeup2-an di sewaktu pagi b4 pegi keje tu adalah amat terhad sekali.
Hanya jikalau ada masa lebih tu boleh la nak tenyeh eye shadow ke, blusher ke, menyebit bulu mata ke.., (apsal menyebit, sebab lagu buronan cinta tu cakap tejebit di antara, dua pacar berbeza... layan gak lagu ni)

Biasanya perlakuan perlakuan di atas aku laksanakan di dalam bilik di dalam remang remang gelap subuh sebab Sofiya tido lagi kan, so tak bukak la lampu. Blasah depan tv je. (Yang sebenarnya adalah alasan. Buleh je kalo nak buat dalam bilik air).

So tadi cam biasa la ada masa lebih sket, hubby tgh wirid lepas semayang, so aku amik la kesempatan menyebit bulu mata ni..

Belah kanan ok gi.. Lepas.. Bila tiba belah kiri, secara tiba tiba dan tidak diduganya, zrasss! Penyepit tu tergelincir gitu dari tangan aku. Sakit nye kulit mata toksah cakap la. Tapi yang buat aku cam terbojol bijik mata adalah pabila melihatkan akan segumpalan bulu di penyepit tersebut yg mana tak lain tak bukan adalah bulu mata aku la kan! Takkan bulu keting pulak.
(kalo dan amik gambar tadi mesti lagi hidup cite aku ni kan. terlalu kaget ok).

So aku cam WHATTTTTTTTT. Adakah kelopak kiri mata ku sudah botak chin?? Tidakkk!!!

Dengan pantas aku capai cermin dan nah! mmg tu dia la. Hanya tinggal sisa sisa buangan sahaja di sana. Bulu mataku yg lebat bersinar dah beralun itu sudah tiada! And the worst thing is adalah sebelah sahaja kan..???? (at least sebelah. kalo dua belah??)

"Shhuttt!" Aku penah dengar orang cakap tadek bulu mata nanti takleh tido ok. Tiada pemberat menurut kata orang ala2 terer fizik. Aku terus cuba2 tutup mata, dan ok sah aku still boleh tutup mata lagi. So setel bab tido kan. Skang adalah bab kecacatan dan kepelikan dilihat orang.

Aku try la cover pakai maskara kan. Kasik nampak tebal sket. Tapi mmg obvious gila beza dari belah kanan. Cam mamposla.. Asalkan ada lagi sehelai dua tu kira aci la kan.

So lam kete aku ngadu la kat hubby. 3 kali chance aku kasik kat dia soh teka apa yg lain kat muka aku pagi tu.

1. Jerawat
Tettt!! tidak ok. Jerawat sesat kat dagu ni dah 3 hari dah ada k. Baru perasan kers? ces.

2. Tudung - ari ni aku pakai selendang panjang ala2 ikatan wardina gitu.
Tettt jugek. Aku tanya muka ok, muka. Tudung adakah sebahagian daripada muka..?

3. Takde apa2 pon..
Ishh kalo dah nama lelaki tu, mana la nak pasan menda2 yg dinamakan perubahan kan.
Ni yg malas nih.


So dengan perasan kurang sabar nye terus aku point kat mata aku yg terkejip2 ni. Dengan muka penuh terperanjatnye dia perasan la akan kejarang buluan di mata kiri compared to mata kanan kan. Hah ko, terperanjat kuceng siam kejap.

Tapi ayat yg kluar dari mulut dia cam buat aku terpikir..
"hmm.. mesti tadi sepit tak baca Bismillah.."

Err... cam betul je.. :P

Korang rasa bulu mata boleh tumbuh kembali tak..??
Dah la rambut aku nak panjang dari bawah telinga ke bahu mengambil masa 2 tahun!
Kalo bulu mata..??? Adakah perlu Sofiya dah amik SPM baru ia menjadi normal..??

Adakah aku perlu memakai ini dan menjadi seperti Eja Seputih Qaseh Ramadhan..? (betul ke drama ni?)

Wednesday, July 9, 2008

Mari bernasik minyakan..

Expressed by Noorita Yusof at 12:27 PM 4 thoughs.. Links to this post
Makan session again... I likeee!!

Last weekend menu.


As per hubby request: Nasik Minyak Ganu.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------

The nasik
(very the plain without bawang goreng, kismis, gajus ke apa2 kejadah lah. tak dan ehek.)


Bahan-bahan:
Beras of cozs (kali ni utk 3 pot).
Susu cair - dekat2 stengah cawan).
Tomato sos (Del Monte is the best! Wallah!) -dekat2 stengah cawan gaks.
Minyak sapi - agak2.
Bawang merah -dimayang mengurai.
Bawang putih -dimayang juga.
Buah pelaga.
Bunga lawang.
Kulit kayu manes.
Daun pandan - 2 lai dah cukup.
Garam sebagai peraser.

Cecarenyer:
- Masukkan minyak sapi lam periuk & tumis bawang merah, bawang putih, buah pelaga, bunga lawang ngan kulit kayu manes sehingga kuning menguningan.
- Dah kuneng, masukkan air sesedap rasa (mengikut sukatan beras kita tadik).
- Masukkan susu cair + sos tamoto tomato tomato matok..
- Garam skets.
- Kacau le sehingga mendidih.
- Dah mendidih tu tuang la ramuan ni dalam beras kita dalam periuk nasik tersebut (beras tu basuh ler siap2 nyah).
- Simpul daun pandan then campaks skali.
- Masakkan le nasik itu.
- Tunggu le nasik masak..

------------------------------------------------------------------------------------------------

The ayam masak merahss

Bahan-bahan:
Minyak masak (minyak rambut boleh gak kalo tanak idup lama).
Of coz ayam (tanak ayam, daging rusa pon bley. Arnab pon layan gak)
Cili boh/giling/blender/apa2 je la blalang..
Bawang putih+merah+besar = blend samer samer.
Belacans.
Asam jawer.
Serbuk kari.
Bawang besar dimayang kasar- untuk kudap kudapan.
Garam.
Gula.
Aji naik moto - untuk yang nak masak kat mak mertua.

Cecarenyer:
Saya nye lain sket dari yg lain. Salah satu cara nak masak ayam masak merah la..
- Taruk gedebuk ayam di dalam kuali.
- Gedebuk skali cili boh 2-3 sudu (nak lagi brapi taruk la lebey) ngan 1-2 sudu (sesedap rasa la kira) bawang mesin.
- Bubuh dalam 1 1/2 sudu serbuk kari.
- Gula sket.
- Air asam jawa gaul skali ngan secubet belacans muahs.

- Teruk air. Nak kuah lebey, taruk banyak air.
- Kacaukan, dan pasang api sederhana manja.
- Dah agak mendidih, ayam dah empuk, masukkan bawang besar.
- Pastu tuang minyak masak sekeliling kuali. Nak ayam masak merah minyak, tarukla minyak banyak2. (tang ni yg lain tu. minyak adalah kendian).
- Perasakan ngan garam nga cik aji (kalo ada alasan seperti di atas).
- Then biarkan mendidih lagi sehingga la rasa cam- dah sedap dah ni kot.
- Tutup api. Tak tutup nanti jadik ayam masak merah kering berpanggilan hangit.

------------------------------------------------------------------------------------------------

The acar spatriasa


Bahan-bahan:
Timun batang (kalo nak acar tebu, sila sediakan tebu batang).
Carrot.
Bawang besaq.
Cili besaq.
Cuka makan.
Gula.
Garam.

Cecarenyer:
- Potong timun cam kat atas tu (nak cakap tak reti).
- Potong carrot alus alus gituh.
- Mayangkan bawang besar nipish2.
- Mayangkan juga cili besar. Nak kasik kuar hingus sila la pakai cili padi.
- Then campurkan seme tu kat dalam mangkuk.
- Pastu tuang cuka tu barang 3 sudu (agak2 nak ceret tu, boh la lebey), gula dalam 1 1/2 sudu, garam sket.
- Gaul gaul gaul, kacau kacau kacau.
- Siapss!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Then pe tunggu lagi.
Melantaks ler..!


I dono la hows others punya nasik minyak looks like. Ada rendang itik ke, hati masak tiga rasa ke.. Tapi ni typical menu of our family punyalah. Paling simple punyah!!
Which is i soooooo makan banyak after that.
Saja je include the recipe in case ada yg mau menchoba.

Wednesday, July 2, 2008

About your beloved Hubby....~

Expressed by Noorita Yusof at 4:14 PM 5 thoughs.. Links to this post
I've been tagged by Moon.. Adalah lambat melunaskan hutang kerana hatta tiada masa + idea jua.

So now, cam agak2 terluang masa ni,terimalah..


Apa yang anda suker tentang suami anda..

Err.. Ni suka dulu ke suka skang aa... Senang kita categorizekan lah yek..

Dolu dolu..

With his best buddies at the moment. Baby face of him time tu, cutenye lahai...


- Terjatuh suka (no yet cinta) kat dia 1st time masa kat KMB (Kolej Mara Banting) dulu around year of 99. Actually like I mentioned before, pada mulanya perasaan suka adalah sengaja dibuat buatin kerana sedang melibatkan diri dalam acara marilah gatal gatal ada Secret Admirer (SA). Namun dari saja saja terus kepada ketidak sengaja terjatuh hati pula. Kerana layanan yang diterima itu agak menyentuh hati jua..


Pertengahan dolu dolu..

Uhh.. Gym maniac team.


- Zaman melekat-bak-gam-uhu kitaorang adalah masa zaman stadi dulu, yakni di kampus UM. Ke kelas, ke makan, ke minum, ke lepak, ke library, ke situ, ke sini adalah mostly bersama si dia. Tapi bukan bermakna takde life ngan kengkawan lain. Just bak kata orang adelah kiranya tempat bergantung jika ada apa-apa masalah.
Nak ke mana-mana pun ada je tukang bawaknyer (yes, my driver la apa lagi,heh). Dialah jugak kawan stadi. Malam2 kitaorang akan lepak kat Projet Hartamas minum minum sambil membawa buku. Dia pun agak rajin membawa aku ikut dia kegym utk menyihat dan mengemukkan badan sedikit (org lain gi gym nak kurus, tapi aku makin berisi). Hehe..


Tak berapa dolu..

Tunang..
Nikah


- We all tunang tahun 2004, and get married a year after that. For me, dia mmg seorang yg bertangunggjawab dan sangat suka mendalami ilmu agama. From there, I know that he's jsut the right choice for me. Tell u, dia mmg seorang yg 'cenge' atau dalam bahasa faham adalah garang. Nampak je muka cam lemut-lemut gitu kans.. Tapi cenge-cenge dia adalah bersebab. Dia salu ngajar aku cemane nak survive kat dunia skang yg penuh dgn cabaran dan pancharoba ini. With him, I've changed a lot..


Kini..



As a papa to a daughter (& our coming baby soon), tell u, now he's really really become like a real father as I dream of. Kalo awal-awal dulu agak keliatan nak buat itu ini kan, ye la anak bongsu. Adalah tidak reti utk membuat kerja rumah hatta membuang sampah sekalipun. Tapi sekarang ok la. Dia pelan pelan belajar dan tolong mana patut. Pendek kata dah boleh la diharap. Sifat penyayang dia makin terserlah dan makin pemurah. ;)

Dia pun jenis tak cerewet dari segala hal. Kalo bab makan, asalkan ada ayam dada + sambal belacan, apa-apa jenis lauk pon layan.. Kalo ajak pegi mana-mana, adalah anytime... Tiada alasan alasan bongek diberikan yg mana berkadar terus dengan perasaan malas nak meneman bini kan. hehe..
Tapi just satu je. Jangan la suruh dia ni pegi pasar. Rasanya dia ni kenal cili je kot..



Adakah anda seorang yang romantik?


I am a romantic person. But in such a playful and creative way. Sejak kenal dia, I never ever bagi dia kad yg dibeli di pasaraya atau di mana-mana. They are not exclusive! The same card can be owned by other guy too. I just created all the cards for him by myself. Haha. Tell you, rasanya dah berpuluh-puluh kad aku penah buat kat dia. N all came in diff style and look! Aku tak tau mana datang idea yg maha mencurah2 tu. Agaknya kalo masuk rancangan Art Attack pon boleh. Kad selamat pagi, kad sembuh sakit, kad miss u miss u, kad sorry, kad selamat jalan nak balik kampung, kad itu kad ini.. Kad besday seme tu jangan cakap la kan.. Sometimes I just create a simple note like, "pegi kelas take care k.." and selit kat wiper kete dia. Hehe..
And all of them still dalam simpanan dia. Sekali sekala dia kuarkan seme kad kad utk sama sama ditatap sambil gelak2. cam malu pun ada.. :">



Adakah suami anda seorang yang romantik?

Err.. Can I say as a Yes? Haha... Dulu (dulu ok) dia cukup suka bagi aku roses. Start2 terkantoi aku ni elevenapples dia dah kasik 11 roses kat aku. Sejak dari tu ada je ros dia bagi kat aku. Balik kg kasik ros, balik kl kasik ros, pegi dating ros lagi. Ros ros.. And all the roses still ada dalam kotak hikmat aku kat Trg. Dah kering kering dah.. Tapi I will still continue to keep them as each and one of them come with such a different memories..

Skang dia dah takde dah ros ros hehe.. Dari bagi ros aku prefer dia kasik duit beli pampers anak haha.. (ee tak romantiknya kan). Tapi aku faham la situasi skang. Baik la beli makananan or duit tu simpan buh dalam tabung Sofiya. But for such a special event, takde salahnya.. Pompuan mana tak suka bunga kan.. Wink wink**~


Luahkan perasaan sayang yang lahir dari hati yang ikhlas untuk orang tersayang...

Sayang.. I really love you from the day one I fall in love with you.
And the same level feeling still remain in my heart until end of time..
(aiyo apakah jiwang ini.. :P)


Apa yang anda mahu dari pasangan anda...
Jika dihitung dari keinginan manusia, kemahuan adalah sentiasa ada dan tak mungkin dapat dipuaskan dengan sepenuhnya.
I just want you to love me tanpa ada kadar perkurangan dengan berlalunya masa..

Cewahh.. Gile ah!
Tapi keinginan sebenar adalah tolong la kadang-kadang buat kerja tanpa perlu disuruh keke.. Cam pasang ubat nyamuk tu.. Ala tak sampai semenet je yang oii.. Ha, kadang kadang kalo terbangun tido lamat tu, tolong tolong le ngemas sket katil tu.. Nak jugak bini dia yg cantek jelita ni kemaskan.. Ha lagi bla bla bla bla..... pot pet pot pet..



Huh, menelas aku nak abiskan tag ni. Lama pulak tu. Haih!
Dengan ini saya dengan sukacitanya nak menyusahkan nama nama di bawah ni pulak.
Sila sila lah ye..

1) Muza
2) Norli
3) Yanie

err sapa lagi aa.. sapa2 lah para isteri yg lain.. :P

Monday, June 9, 2008

Congrats to Azril & Affida!

Expressed by Noorita Yusof at 2:14 PM 2 thoughs.. Links to this post
Last Saturday seperti yg telah dicanangkan, kami sefamily telah berangkat ke Ipoh, Peghok bagi menghadirkan diri ke majlis perkahwinan anakanda bongsu Uncle and Aunty Wor yakni merangkap kakak papa dan iparnya mama- Azril dan buah hatinya Affida. (sikit nye panjang pendahuluan karangan).

Awal2 pagi tolak dan sampai di Seri Malaysia Ipoh dalam kol 12.30 gitu. Pahtu kawan papa belanja lunch kat Restoran Kari Kepala Ikan Salim (bukan kari kepala Salim) kat tgh2 bandar Ipoh. (Thanks Uncle Jeffry!)

Pahtu lagi balik hotel dan melelapkan mata dan diri sebelum acara gilang gemilang di malam hari.

Untuk majlis persandingannya, aku adalah agak malas mengarang di sini.
Well, picture worth thousand words. So letss!!!



Blue strike!! Sebelum berangkat ke Dewan Banquet, Ipoh.

From left (dewaser) : Kak Wor, Mama Ieta, Pengantin, Aunty Tie, Mama & Abu (hubby Kak Wor) From left (kekanak riangs) : Adik Nani, Sofiya, Suraya & Sarah


Our gift to the pengantin (bunga adalah direcycle dari wedding juger :P)


Doorgift from pengantin - handkerchief


Ketibaan DYMM Sultan Azlan Shah, Tuanku Bainun, Raja Dr. Nazrin, Tuanku Zara, Raja DiHilir ngan wife serta MB Perak baru & wifey.
(bad pic quality. tak nampak pon wat wat nampak jelah :P)



Seme dah amik tempat.


Pengantin pon dah amik tempat.


We all - dah lama dah amik tempat.


Makan beradab.


Yeay! Dapat gak gambar clear Tuanku Zara.


Dah nak balik dah...


Our family with pengantin.



Well, gitulah. Gambar gambar acara merenjis pengantin adalah diskip sebab malas (boley alasan ni?). So utk gambar yang lebih tamak, sila lawati facebook dan friendster.

Oh ya, gambar acara penting iaitu makan makan nasik minyak jugak tidak ada. Ini kerana biasalah, kalo dah namanya makan, tak sempat heh nak amik gambar lagi dah...


Monday, June 2, 2008

Dreaming..? Maybe not...

Expressed by Noorita Yusof at 10:04 AM 1 thoughs.. Links to this post
Secebis berita dari Utusan hari ini has really dragged my attention.

This is so what we called duit jatuh dari langit.

Atau erti kata lain memberi jawapan YA pada soalan yg biasa orang ajukan- "Apa ko ingat duit ni jatuh dari langit ke ha..??"




JAKARTA 1 Jun – Seorang remaja perempuan berusia 13 tahun terpaksa dikejarkan ke hospital setelah pengsan sewaktu berebut wang kertas yang ‘jatuh dari langit’.

Insiden itu berlaku apabila ribuan penduduk berebut-rebut mendapatkan wang kertas yang ditabur dari sebuah pesawat ringan oleh seorang ahli perniagaan, Tung Desem Waringin.

Ribuan wang kertas 1,000 dan 5,000 rupiah yang berjumlah 100 juta rupiah (RM34,700) ditabur dari pesawat itu sebagai satu bentuk promosi buku terbaru Waringin hari ini.

Pesawat ringan tersebut terbang di ruang udara berhampiran sebuah stadium bola sepak di bandar Serang, 60 kilometer ke barat Jakarta.

Mengikut perancangan awal, Waringin mahu menabur wang-wang tersebut di ibu kota Jakarta tetapi gagal mendapat kebenaran pihak polis.

Akhbar dalam talian, Detikcom melaporkan, sewaktu penerbangan pertama dan kedua, wang- wang tersebut jatuh 500 meter dari stadium berkenaan.

Khabar mengenai tindakan Waringin itu tersebar sejak semalam dan keadaan itu menyebabkan ramai yang menunggu di kawasan tersebut untuk mendapatkannya.

Dalam laman blognya, Waringin berkata, beliau lebih memilih untuk mendermakan wang tersebut kepada mereka yang memerlukan berbanding teknik promosi biasa untuk memperkenalkan buku baru.

– AFP



Hmm.... Just wondering... Apakah jutawan negara kita yg ramai tu adakah pernah atau terlintas untuk melakukan perkara yang sama..

Dan if the answer if Yes,


Salah seorang dari peserta dalam gambar ini adalah aku.. ;)
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal