Monday, May 26, 2008

Hey! Tak buat semak kat sini tak boleh ke??

Expressed by Noorita Yusof at 1:33 PM
Last weekend was the bad weekend ever!

Aku cukup cukup penat dengan pendatang yg tak tau diuntung bergelar INDON!
(Pedulik hapa tak boleh panggil indon ke, cik don ke makdon ke!)

Start2 dengan kerenah maid aku.

Ok, bukan kata tak bersyukur. Tapi aku rasa akulah majikan yang sangat menjaga kebajikan orang gaji. Aku tak pernah mengabaikan keperluan dia. Makan toksah citelah. Dah la free, gaji tak berusik. Pahtu kalo aku satu family makan kat luar, tak lupa tapau utk dia ok. Bukan takat tapau, siap tanya, nasik ke nak mee? Ada ke orang lain layan camtuh??

Bukan nak mengungkit. Tapi nak tekankan la, maid Indon ni mmg tak boleh kasik muka! Mmg patut la kena layan keras2 sket. Bukan soh dera, jauh skali soh tempek streka panas kat blakang, tapi mmg tak boleh berlembut sgt. Tak payah la.. Buang karan!

I tell u guys, aku baru kasik maid aku tu kuar rumah 3 kali tau. Dalam setahun dia keje sini baru 3 kali dia kluar dari pagar rumah aku tanpa kami.

Rupa rupanya dalam 3 kali kluar tu dah cukup utk dia melebar sayap dan membentangkan ekor dan memacakkan tanduk setan kat kepala!

Tup tup Khamis lepas, dengan muka gatal nak mampuih bgtau aku dia nak kawin!!

Aku cam HAHH!!!!!!!!!!!!!!?????? Apa ko ingat nak kawin tu macam nak beli cendol kat gerai mamak depan tu ke????????

Aku tanya dia nak kawin bila. Dia jawab dengan ketawa berdekah (nak je aku luku kepala dia),"Ya, bila aja kakak kasik.." Celaker!

Aku cakap lagi, abih dah kawin nak dok rumah laki la pulak kan?

Jawab lagi sambil sengih cam kerang basi, "Ngakk... Dia cakap udah kawin duduknya asing-asing.. Saya di sini.. Masih.. Jumpa sbulan skali kok nga apa." <-- Yelah tu. Ngak apa crystal skull hang!

Aku tambah lagi, "Ha, ye sangat. Abih kalo esok perut tu buncit, saya la pulak kena jaga Eni kan??"

Dia jawab masih lagi dengan sengih miang, "iShhhhh... Tak ada la kak...." <-- Ye la sangat kannn....

Aku tak tau nak cakap apa dah. Aku remind dia psl permit dia yg baru direnew. Ada stahun lagi nak abis. Aku cakap betul, kalo ko nak kawin jugak time keje kat umah aku, mmg aku hantar je ko balik Indon! Ha pandai2 la ko tanam balik sayur pucuk ubi ko tu. Ha cicah sambal tempe ko tu tiap2 malam!

Hubby balik dari masjid terus aku cite kat dia. Muka dia merah cam nak meletup. Cite kat mama, seme terperanjat. Tak sangka janda innocent ni ada hati mengedik rupanya! Patutla lately keje lembab. Lain disuruh lain dibuat, bottle steamer rosak, anak aku dah 2 kali jatuh (dia ada kat tepi aja ok. tengah berangan hapa ntah). Rupanya kepala otak dok menewarang! Sakitnya hati aku bila ingat2 kan balik.... Eee...

Malam tu mama mintak esoknya kitaorang EL (tak psl2 aku cuti hari ni. Dah la keje menimbun). Settle prob dia ni. Kitaorang batalkan account bank dia. Then terus survey Air Asia nak antar balik minggu depan jugak!

Tapi lepas semayang Jumaat hari tu hubby aku ada diskas panjang lebar ngan aku. Dia ada buat solat Istikharah pasal ni. Aku stuju nak bincang heart to heart ngan si Eni. Lepas aku terangkan dari segenap sudut, psl kontrak, psl moral, psl anak aku, psl itu psl ini, last skali aku bagi kata 2. Nak kawin or terus kerja kat sini.

Kalo kawin, dia kena brenti dan balik kg tanam jagung + teruskan niat nak berlaki ko tu. Kalo ko tangguh kawin sampai abis premit, ha bolehla kumpul2 duit lagi kalo ada hati nak buat majlis kat dewan sri gombak pon aku tak pedulik la.

Then now, malam ni baru aku nak tanya result dia.

Smalam pulak, ada lagi sekor minah Indon tak sedar diri buat perangai.

Smalam pegi la pasar tani kat Greenwood, for the 1st time. Biasa gi pasar Gombak je, takpun pasar Selayang. Boleh tahan gak la sayur mayur ikan ayam seme kat sini.

Tgh dok asyik2 belek sayur, tiba2 ada sorang makcik ni dok menjerit betul2 sebelah aku. "Hah!!! Ko nak mencuri ha???? Aku nampak tadi ko mmg nak mencuri kan???" Sambil tarik2 kolar jaket minah Indon yg betul2 kat blakang Sofiya.

Aku tercengang. Makcik tu dengan suara kuat (kuat gila ok) tunjuk kat rantai anak aku yg dah putus tapi tersangkut kat leher dia. "Dik!! Aku tgk dengan mata kepala sendiri budak ni potong rantai anak ko ni dengan pisau ha. Tapi tak sempat ambik. Memang dasar pencuri nih!!"

Aku terus amik rantai tu tengok. Mmg sah2 putus kena potong ok! Sepantas kilat aku dukung Sofiya (walaupun mak bidan larang aku wat camtu) tgk leher dia. Hey, kena hunus dengan pisau ok!! Nasib baik takde apa2.

Minah Indon cilakak tu boleh lagi menjawab "Apa tuduh2 ni.. mana ada!" Ntah hapa2 la. Eee dah la muka cam setan nirrojim!

Orang dah ramai dok kerumun, tiba2 minah tu lari menyusup. Laki aku ngan orang ramai gi kejar dia sampai kat depan stesen bas Greenwood.

Aku dengar terkial2 (lenguh ok) ikut dari belakang sampai la depan toilet kat situ nampak laki aku dok tengking2 dia. Tangan dia dah nak tampar dah muka pencuri tu.

Orang dah kerumun ramai gila. Aku dok dengar laki aku cakap "Skurang kurangnya ko mintak la maaf!!! Karang aku lempang ni ko terus bodoh ko tau!!!!!".

Minah Indon tu brani lg tak mengaku. Aku ni pulak, dengan beraninya pegi dekat dia mintak jugak dia mintak maaf kalo betul dia buat. Aku cakap kalo lepas ni dia buat lagi nanti dia mati kena langgar dengan lori!

Aku tau laki aku marah sebab macam aku lepaskan budak tu. Tapi bagi aku as long as barang selamat, anak aku pon tak cedera aku still boleh consider. Aku takut berlarutan ke lain pulak.

Yg peniaga2 pulak baru nak cakap mmg minah tu dah lama buat keje camtu. Cehh! masa dok tangkap tadi takde sapa nak cakap.

Tapi bila aku balik rumah, bila pikirkan patut gak kasik belasah dulu minah Indon tu cukup2 before heret dia gi balai. Kasik pengajaran sket! Tapi aku cam takut sgt karang dia lari sambil tendang perut aku atau tusuk pisau kat Sofiya! Hissh ngeri aku bila pikir balik.


Apa aku nak sampaikan pada korang ni (tu pon kalo korang reti la baca blog kan. heh), tolong la... Kalo korang nak carik makan kat sini buat la cara carik makan.
Jangan dok carik pasal! Kitaorang dah layan cukup baik dah kat korang, apa lagi korang nak. Kadang2 aku rasa mmg patut la korang kena dera, kena siksa ngan manjikan. Takpun kena tendang terajang ngan sapa2. Kalo macam ni la perangai korang.

Aku bukanla nak tuduh semua. Ada orang Indon yg baik ngan aku. Tukang urut aku Indon gak. Baik gila. Tapi disebabkan oleh perangai2 jelek sesetengah korang ni yg buat nama korang busuk kat sini. Suka ke kalo orang sini cakap "Indon, padanla.. Memang perngai cam si*l!". Ha bangga ke korang!

Lagi skali aku ingatkan, post ni bukan nak bakar apa2. Bukan semangat apa2 pon. Tapi aku dah tak larat layan kerenah depa yg tak reti balas budi! Nak buat taik sila la balik kampung ok!

4 thoughs.. on "Hey! Tak buat semak kat sini tak boleh ke??"

fiverul on May 26, 2008 at 5:12:00 PM GMT+8 said...

hai..mcm2 kerenah orang sekarang ni. saye sendiri mmg dok berape berkenan dgn orang indon ni apalagi nak amik jadi maid, kenalah berfikir panjang. bukan membenci tapi meluat dgn perangai segelitir org indon yg dtg cari rezeki kat malaysia ni. dtg tempat org pandai2 lah jaga diri dan kelakuan bukannya buat onar...

:::sHa::: on May 27, 2008 at 1:56:00 PM GMT+8 said...

Ieta....scary nyer..nasib baik sofiya tak apa2..kalau ikutkan sha yg panas baran ni mmg dah kena punch kat muka..sindiri baca pun sakit hati...
Alhamdullilah semua nya ok.

Ieta said...

Fiverul: Memang.. Derang ingat derang sapa kat sini. Kalo tak kerana kita berlembut ngan derang jgn harap la nak merempat kat sini.

Sha: Tu la Sha. Bila Ieta balik rumah pikir2 balik cam geram pulak tak buat apa2 kat dia. Patut kasik belasah sampai lunyai.

Azura on May 28, 2008 at 9:10:00 AM GMT+8 said...

ha'ah betullah eita.. kalu indon nin diberi muka memang sakit hati kite tauu.. nanti die plak yang jadi tuan kita balik, cam kz nyer maid la.. tiap2 malam keluar, kalu tak keluar tuh buleh sakit gigi gamaknya

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal