Thursday, July 31, 2008

Malam ni nak masak apa aa....

Expressed by Noorita Yusof at 3:51 PM
Today takde specific update.
Just in a mood to craving for a dinner yang pelik2.
By the way, di saat tengah bernafsu makan besar ni, baru teringat akan last weekend punya lunch menu. Lupa plak nak upload.


Yeahhhh!!! Nasik Ayammmm!!!!

Well, let's find out the recipe hasil perit jerihku..


The Ayam:

Bahan-bahannyer:
- Ayam sekor, belah ampat.
- Halia (diketuks)
- Bawang putih sebiji dua (diketuks ketuks gak)
- Marjerin
- Garam cikitt jer
- * Sedikit sos tiram, kicap manis, kicap masin, kicap cair, cap cap cap, cap kipas udang, lepas makan, kita berkipas (apa ke sengal la lagu ni)..
- Air utk rebusan. Kalo takde air, takde la ayat rebus tu. Takkan rebus dalam minyak pulak. Tu namanya goreng.
- Minyak utk gorengan (ha ni baru la utk goreng)

Cara mengerjakannyer:

- Ayam tu rebus dulu pepehal. Kegiatan ini elok dilalukan yg pertama sekali sebelum sibuk nak buat menda lain. Rebus dan tinggalkan. Ha pahtu nak gi bagi ayam itik makan lepas tu boleylah..
- Rebus ayam tu skali ngan halia ngan bawang putih ketuk tadi tu. Masuk skali marjerin barang sesudu dua ngan garam sket sebagai perasa.
- Rebus la sampai empuk. Diulang, empuk. Bukan sampai hancur tertanggal habis isi dari tulang ok. Itu namanya nak buat soto.
- Dah empuk tu, kuarkan le ayam tu. Toskan. Pahtu gaul ngan bahan2 (*) yakni segala jadah kicap tu dan perapkan la paling kurang sejam. Sebab tu hamba kata pepehal buat keroje ayam ni dulu. Baru wat menda menda lain pastu.
- Air ayam tadi jangan dibuang dong.. Simpan utk nasik ngan sup.
- Dah lepas sejam (or lebih or bila nak makan), goreng la ayam perapan tadi...



The Nasik:

Bahan-bahannya:
- Beras secukupnya (Sayer buat 3 port stengah. cam ramai je nak makan kan. padahal 3.5 orang je.. tapi kalo dah satu perut cam 3 orang tu..).
- Marjerin
- Kiub ayam (No MSG added punya. cewah)
- Helba beberapa bijiks
- Halia (dihiris nipis2)
- Bawang putih (dihiris nipis atau ketuk bleh gak. nampak cam ganas sket)
- Daun pandai dua lai (simpul)
- Minyak bijan setitik dua
- Air rebusan ayam tadi tu
- Garam secukup rasa

Cara mengerjakannya:
- Beras dibasuh dulu la cam biasa. Buang segala dosa dan noda. Ketepikan.
- Then amik air ayam tadi tu, masukkan ikut sukatan yg kita tau la kan. Beras lembik masuk la air sikit dan sebaliknya.
- Masukkan halba, bawang puting, halia ngan daun pandan tadi.
- Titikkan minyak bijan.
- Masuk marjerin, nak lagi kuning nasik, taruk la marjerin lagi..
- Kiub ayam sparuh (satu kiub ke kalo nasik byk).
- Garam secukupnya.
- Kacaukan rata2, then tap, tekan suis dan masakkan nasik tersebut.



The Sup:
Bahan-bahannyer:
-
Air rebusan ayam tadi tu
- Daun sup
- Bawang merah (dimayang halus)
- Bawang putih (sama seperti di atas)
- Bawang goreng (tidak sama seperti di atas)
- Minyak utk gorengan
- Garam secukop rasa
- Kiub ayam jika berasa kurang yakin sup ni akan sedap

Cara mengerjekanya:
- Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
- Masukkan air rebusan ayam.
- Campak la skali garam, ngan kiub ayam tadi tu
- Tunggu la sampai menggelegak.
- Dah siap, tabur la bawang goreng ngan daun sup masa nak hidangkan.
- Sayugia diingatkan kalo dihidang panas baru la ummpph!


The Cili:

Bahan-bahannyer:
- Cili besar hidup
- Cili padi (ni aku je sorang buat kot. Hubby adalah suka pedas)
- Bawang putih seulas
- Sedikit halia
- Cuka makan
- Minyak bijan
- Garam gula secukup rasa

Cara Mengerjekannya:
- Cili besar, cili padi, bawang putih ngan halia diblender halus.
- Pahtu masuk lam kuali dan masak.
- Campur cuka ikut suka hati. Suka masam taruk la byk. I taruk dalam 2 sudu lebey gitu la..
- Minyak bijan setitik dua.
- Garam gula sebagai perasa.
- Masak sampai mendidih sket.
- Siap!



Pahtu bila tiba waktu nak makan tu, barulah angkat sup panas2, tabur bawang goreng ngan daun sup tu. Then potong ayam tu ikut citarasa. Chantekkan dengan timun ngan tomato. (bukan tuk cantek je la, mmg utk makan pon). Hidangkan dengan penuh rasa gumbira...

Sebagai pencuci mulut (ada pencuci mulut camni), kerang goreng yeay!


Quick flash on the recipe:
- Kerang
- Cili padi diketuk
- Bawang putih diketuk
- Serai dititik


Cara masak dia:
- Tumis bawang putih.
- Dah kuning masuk kerang, serai ngan cili padi.
- Tutup, bukak, gaul, tutup, bukak, gaul sampai la masak..
- Bereh!!


And the drinks of the day goes to...



Air bandung hubby............

Tak nyempat2 ok. Belom amik gambar dah sip dah sedas. Tak tahan nengok.....


3 thoughs.. on "Malam ni nak masak apa aa...."

Aaron Kwok-GF =) said...

Hi Ieta,

The peribahasa "Never Judge A Book By Its Cover". Your face really tak macam a chef look....but from all your blog here..all food nampak amazing... yummylicious...

Hehe... and your entry "Bulu di mata" so kelakar...but when I read also can feel the painful...hahhahaa...

So, continue update your blog okie..although I never post my comment on each of your entry, but I do visit your blog everyday.
Then I will update Aaron :p

If I didn't guess wrongly, you should be in third trimester. All the best yea ;)

ya-ummi on August 11, 2008 at 11:24:00 AM GMT+8 said...

sedapnya aku tgk ayam tu...nyum nyum nyum

Dian Sani on September 6, 2008 at 12:47:00 PM GMT+8 said...

elooo...
Hari nie kan hari yg ke-6 kita berposa, dan sejujur-jujurnya, tak tahu, nak masak aper seh untuk berbuka... Imagine running out of ideas and it's only 5 days of Ramadhan? No!!!! Nak tempuh lagi 25 hari Ramadhan dan tak ada resipi? Tidakkkk!!! Hehehehe, so drama lak kita nie..
Nak belik juadah bebuka posa kat bazar2 ramadhan, ngok sedap tau (lum buka, semua nak itu, ini, then lepas buka, kadang2 tak sedap sei, dan cik tong sampah kita yg menjamah semua)
Then teringatkan hubby suka dgn nasi ayam.. Sejak nikah, duk rumah my mum, tak pernah ada kesempatan nak masakkan makanan kegemaran suamiku ini.. Selalu belik jugak, tapi ngok dia makan mcm tak puas.. S$3.50: ayam dia cuma berapa kepinglah, nasi satu mangkuk kecik, ngan sup yg tak seberapa..
Since puasa ini lebih bermakan, (cos we have moved in together to our OWN flat, at last!), dgn kebebasan ini lah, ku akan cuba masak nasi ayam itu hari ini, hari 6-sept-2008
Cari2 resepi kat internet, sekali terlekat kat u nya blog.. so hari ini nak cuba ur "Mama Ieta Chicken Rice", and please wait for my comments k..
Nanti i amik gambar, and let u see hasil titik peluhku.. Wish me luck!
Anyway thank u so so much for sharing the recipe.. sure it will turn out good, yummy and delicious.. From ur pixs ajer, air liuh i dah meleleh (Sesungguhnya aku berposa.. hehehe)
Take care gerl & enjoyz!

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal