Wednesday, July 9, 2008

Mari bernasik minyakan..

Expressed by Noorita Yusof at 12:27 PM
Makan session again... I likeee!!

Last weekend menu.


As per hubby request: Nasik Minyak Ganu.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------

The nasik
(very the plain without bawang goreng, kismis, gajus ke apa2 kejadah lah. tak dan ehek.)


Bahan-bahan:
Beras of cozs (kali ni utk 3 pot).
Susu cair - dekat2 stengah cawan).
Tomato sos (Del Monte is the best! Wallah!) -dekat2 stengah cawan gaks.
Minyak sapi - agak2.
Bawang merah -dimayang mengurai.
Bawang putih -dimayang juga.
Buah pelaga.
Bunga lawang.
Kulit kayu manes.
Daun pandan - 2 lai dah cukup.
Garam sebagai peraser.

Cecarenyer:
- Masukkan minyak sapi lam periuk & tumis bawang merah, bawang putih, buah pelaga, bunga lawang ngan kulit kayu manes sehingga kuning menguningan.
- Dah kuneng, masukkan air sesedap rasa (mengikut sukatan beras kita tadik).
- Masukkan susu cair + sos tamoto tomato tomato matok..
- Garam skets.
- Kacau le sehingga mendidih.
- Dah mendidih tu tuang la ramuan ni dalam beras kita dalam periuk nasik tersebut (beras tu basuh ler siap2 nyah).
- Simpul daun pandan then campaks skali.
- Masakkan le nasik itu.
- Tunggu le nasik masak..

------------------------------------------------------------------------------------------------

The ayam masak merahss

Bahan-bahan:
Minyak masak (minyak rambut boleh gak kalo tanak idup lama).
Of coz ayam (tanak ayam, daging rusa pon bley. Arnab pon layan gak)
Cili boh/giling/blender/apa2 je la blalang..
Bawang putih+merah+besar = blend samer samer.
Belacans.
Asam jawer.
Serbuk kari.
Bawang besar dimayang kasar- untuk kudap kudapan.
Garam.
Gula.
Aji naik moto - untuk yang nak masak kat mak mertua.

Cecarenyer:
Saya nye lain sket dari yg lain. Salah satu cara nak masak ayam masak merah la..
- Taruk gedebuk ayam di dalam kuali.
- Gedebuk skali cili boh 2-3 sudu (nak lagi brapi taruk la lebey) ngan 1-2 sudu (sesedap rasa la kira) bawang mesin.
- Bubuh dalam 1 1/2 sudu serbuk kari.
- Gula sket.
- Air asam jawa gaul skali ngan secubet belacans muahs.

- Teruk air. Nak kuah lebey, taruk banyak air.
- Kacaukan, dan pasang api sederhana manja.
- Dah agak mendidih, ayam dah empuk, masukkan bawang besar.
- Pastu tuang minyak masak sekeliling kuali. Nak ayam masak merah minyak, tarukla minyak banyak2. (tang ni yg lain tu. minyak adalah kendian).
- Perasakan ngan garam nga cik aji (kalo ada alasan seperti di atas).
- Then biarkan mendidih lagi sehingga la rasa cam- dah sedap dah ni kot.
- Tutup api. Tak tutup nanti jadik ayam masak merah kering berpanggilan hangit.

------------------------------------------------------------------------------------------------

The acar spatriasa


Bahan-bahan:
Timun batang (kalo nak acar tebu, sila sediakan tebu batang).
Carrot.
Bawang besaq.
Cili besaq.
Cuka makan.
Gula.
Garam.

Cecarenyer:
- Potong timun cam kat atas tu (nak cakap tak reti).
- Potong carrot alus alus gituh.
- Mayangkan bawang besar nipish2.
- Mayangkan juga cili besar. Nak kasik kuar hingus sila la pakai cili padi.
- Then campurkan seme tu kat dalam mangkuk.
- Pastu tuang cuka tu barang 3 sudu (agak2 nak ceret tu, boh la lebey), gula dalam 1 1/2 sudu, garam sket.
- Gaul gaul gaul, kacau kacau kacau.
- Siapss!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Then pe tunggu lagi.
Melantaks ler..!


I dono la hows others punya nasik minyak looks like. Ada rendang itik ke, hati masak tiga rasa ke.. Tapi ni typical menu of our family punyalah. Paling simple punyah!!
Which is i soooooo makan banyak after that.
Saja je include the recipe in case ada yg mau menchoba.

4 thoughs.. on "Mari bernasik minyakan.."

~chacha~ on July 11, 2008 at 1:02:00 PM GMT+8 said...

yummy!
sungguh rajin u sis..
haha..acar spatriasa..mcm nama si acha tu..

:::sHa::: on July 17, 2008 at 12:45:00 AM GMT+8 said...

alahai mummy..bulan pose jgn post mcm ni erk..ahahahah...Iets...adik sHa nk order lagi la benda tuh..mana nk cari ni?

Miss Moon on July 22, 2008 at 5:26:00 PM GMT+8 said...

alahai sedap nya . Eita nih rajin nyer masak ..

moon kadang lepas dah makan licin baru teringat nak amik gambo n letak dlm blog cam org lain . tew la layan nafsu dolu terus terjah makana huarg huarg

elevenapples on July 31, 2008 at 11:16:00 AM GMT+8 said...

Chacha: Thanks for visiting.. :)
ala nama acar tu saja je direkacipta hehe.. yang sebenarnya acar timun jerk.. :P

Sha: Oh bolan posa tidak harusla kan.. Iman tukang tulis ni pon bukan la sangat menebal kan.. hehe.. Adik Sha pakai gak ek menda tu. Cayalah Sha!

Moon: Mana ada rajin Moon.. Bila angin pelahap datang tu boleyla..
Ieta pon salu cam Moon. Nak amik gambar makanan sikit nye berkobar.
Last2 dah sparuh jalan melantak baru ingat. hehehe...

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal