Wednesday, October 29, 2008

Sila jangan prejudis dengan entry ini

Expressed by Noorita Yusof at 3:33 PM
I was sooo in a mood to shop. Hari hari asyik shopping je..
Okay.. gaji baru je masuk ari ni tetapi 2-3 hari sebelum gaji aku dah menghabiskan sisa sisa uwang yang ada itu utk bershopping.. Pemborosan yang tak bersebab. haih..

Aku salu suka bubuh intro yang tak blood related dengan menda sebenar aku nak cakap kat sini. Ntahla. Dah memang pe'el camtu kot. mintak mahap ye cikgu BM (cakap lagi psl pendidikan kan, ye la otak tgh dok pikir adikku yg nak amik exam. Aku ke risau terlebih neh..? Tuan empunya cam rilek je..)

Ok dah dah.

Nway, aku nak cakap la kan. Kadang-kadang (ok la, sokmo sokmo) bosan ngan pendapat pendapat ahli pikir yang concern gila lagu malaysia tak berapa nak berkumandang kat radio. Asyik2 lagu Indon. Artis tempatan dianak tirikan lah. Kera dihutan di susu Dumex kan, tapi anak di rumah makan KFC wat eva kan. Keadilan hak dan sebagainya. Pahtu kuar lak majlis fatwa nak buat kouta 90:10. Yang paling mari bertepuk tangan adalah nak hadkan kemasukan lagu Indon amenda ntah aku bukan follow detail.
(Ok chop, tiba tiba entry kali ni terasa sangat amatlah formal dan sungguh berpolitik sekali).

For me cam hey.. Kalolah lagu lagu Malaysia asyik2 bernada sengal dan tiada pembakaran semangat, maunya tak nak dengar lagu Indon kan?

Like dont be hypocrite lah. The song like "kenapa singgah kalo tak masuk..." from group-Flava tu memang ekselen gile. Aku tau ramai suka lagu ni. And the fabulous lyric is

"Tapi sejak dua menjak kini
Ku merasakan bagai ada tetamu
Tanpa dijemput sudi menjenguk
Pada waktu sepi menemaniku

chorus
Tidak mungkin tiada di sini
Kerna tiada siapa pernah kisah
Akan aku tertanya ku siapa kamu
Kenapa singgah kalau tak masuk
Ke dalam hatiku"



While the Letto's lyric is like,

"Di daun yang ikut mengalir lembut
Terbawa sungai ke ujung mata
Dan aku mulai takut terbawa cinta
Menghirup rindu yang sesakkan dada

Jalanku hampa dan kusentuh dia
Terasa hangat oh didalam hati
Kupegang erat dan kuhalangi waktu
Tak urung jua kulihatnya pergi"



How..??


Yang tukang memperjuangkan hak tu pon, if u're really menjual tubuh, eh lagu dan CD kan takpela jugak. Ni yg berkobar mulut berapi cakap tu yang jenis si dungu isap isap rokok berkepul dalam kete ber-aircond lagi nak cakap psl lagu indon ke lagu melayu whateva ni. Cam do u really care or just mau popular dengan hujahan..?
Hey jgn tipu yg ko pon suka gak lagu indon kan.. ha kan kan kan..


Haha aku tak emo k. Sikit pon tak.

Tapi for me la.

Music is global.

Kalo lagu sedap, orang dengar la.

Kalo lagu cam ngok, baik yang tukang nyanyi tu dengar sendiri.

Tak pon yg isap rokok dalam kete aircond tadi dengar (apsal aku anti sgt ngan orang isap rokok dalam kete ni. Coz for me it was soo jalan yang paling setupid utk membunuh diri).

Aku ni jugak bukanla anti ngan lagu Melayu. Malaysia tumpah darahku.. Negeri elok amat ku cinta.. yang ku puja sepanjang masa.. (layan gak lagu ni masa perhimpunan sekolah dulu). Eh, ok balik semula.

Aku suka gak lagu2 bila nak saksi, yang pernah, harum subur di hati, ruang rindu, menghapus jejakmu,ketahuan, buronan cinta. Eh!

Dan baru aku sedar yang dalam playlist mp3 aku 90% adalah lagu2 seberang. Which is aku tidak sengajakan. Aku just download lagu yang aku suka.

Itu baru aku, u all cemane..??

Haha..

Don't be hypocrite...

3 thoughs.. on "Sila jangan prejudis dengan entry ini"

:::sHa::: on October 30, 2008 at 3:24:00 PM GMT+8 said...

mummy ieta..sama la..suka lagu seberang..ishh..yg sedap didengar..hey, jgn lupa awak telah di tag oleh saya dlm thread "What's in my handbag?" Sila lah..ehehe..

nanaruzana said...

btol la kak ita...bkn ske sgt sbb die tu org seberang...or nak memusnahkan industri kita...sometimes lirik tu..merepek la tesangat walaupon lagu dah ok...isk3..

ya-ummi on November 11, 2008 at 4:11:00 PM GMT+8 said...

ieta..ada la betul juga pendapat ko ni. Bukan kita xnak support tapi lagu2 melayu skang cam agak kureng.

Tapi rasanya masa dulu2 lagu melayu banyak je best2 apa dah jadi dgn penulis lirik skang..

aku minat semua lagu2 M.Nasir :)

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal