Tuesday, November 25, 2008

Kisoh lamer.. - Derjah 3

Expressed by Noorita Yusof at 2:48 PM 6 thoughs.. Links to this post
Cam sequal novel lak aku ni. Ada part I, II, III la pulak..
Macam la ramai sangat nak bacanye kan..
Tapi aku tak kira, nak gak tulis.

So hari ini hari mari bercerita pasal kisah di darejah 3.
Dalam banyak banyak darejah, darejah 3 adalah tahun kegemilangan dan paling happening sekali di dalam hidup aku di Fasa 1 sekolah rendah.
Ini kerana di dalam darjah 1, 2 dan 3, murid murid darjah 3 adalah paling besar, paling senior dan paling hotai sekali masa time rehat.
Tapi bila masuk darkah 4 dah tak best hokey. Ia adalah paling kecik dan paling freshie sekali di kalangan pelajar2 Fasa 2.

Ok, adalah pening lagi belit cakap pasal fasa fasa ni.
Mari kita straight to the point.

Nak senang cite, sila rujuk gambarajah di bawah.




Yang bernombor tu adalah orang2 terpilih lagi the chosen one lah pendek kata.
Lain tu agak kabur di fikiran lah. Tak ingat..

So menurut lakaran ini, tmpat aku adalah obviously di kotak-ME tu kan. (Dont ask me y the susunatur of the meja2 itu adalah begitu. tengah2 mengadap depan, lagi dua pengapit mengadap si tengah tu. abis kreatif lah pendek kata).

Yang nak jadikkan cite bestnye, belah kanan aku yakni no 1 tu adalah the most charming handsome gorjes marveles kacak tampan guy in the whole entire world!
Nama dia adalah Ahmad Syukri bin Mansur. Yes yes!! Aku sudah mengalami my 1st time crush towards guy, kat dia ni lah! haha.. dont blame me.. sapa2 pon memang akan terjatuh cinta lah kata dia. sangat kiut okkk...

Lagi satu (tak abis lagi tu cite sal budak ni), dia ni dah la kacaks, pandai pulak tu. Tapi satu je, dia ni cam anti girl. Aku rasa aku ada pernah cite gak la menda ni before. Just to recall, dia ni mmg takleh bersentuhan lagi bergeseran langsung ngan girl. Kena je dia akan lap, takpun cam kunun sapu letak tmpt lain. Disertai muka cam "Hey, kena tangan aku k tadik". Cam bagus pon ada ceh! Tapi sebab dia comellll sangat so tak kisah lah! Heeee...

Yang no 2 tu lak, nama dia Nadzrul. Dia yang kedua kacak haha.. Tapi menjadi geli oleh kerana perasan la pulak. Pahtu suka la nyanyi2 lagu rahim maarof sambil tanya aku "sedap tak nadzrul nyanyi..." eee......
lagi satu dia ni kecik2 suara lom pecah lagi dah pandai gatal ok. Kalo aku pakai baju sekolah skirt tu,tangan dia sukaaa laa letak atas peha aku. HEYYYY!!!!!!

And again, dont ask me y cikgu letak aku tengah2 dan kasik 2 lelaki hensem di kiri kanan(sukerrr). Rekaletak ini pada mulanya telah mendapat tentangan hebat si No 3.
Dia ni ekceli kawan baik aku. Efa nama dia. Alahh yg dulu aku cite psl dia ganti aku jadi ratu sekolah tu.. tak ingat dah entry bila ntah...
Dia sgt cemburu k kerana kiri kanan dia tak lain tak bukan adalah si suka berhingus (no 4) dan si pembawa kutu (no 5 - sapa nama dia ni arrrr....). Aku ingat yg berhingus tu nama dia Masayu hehe. Walaupun dia byk hingus tetapi dia agak ayu juga.

No 7 adalah nama dia Adnan aka badak air. Oppss bukan aku yg kata. Si Nadzrul yg kata. Gile gumuks Adnan ni. Paling best krusi dia pernah patah sebab agaknya hari tu dia terlupa untuk duduk secara bersopan. Main henyak je.. Siannn krusi tuu.....

Oh ya, before missed out, no 6 adalah si Farid Dolloh. :)
Mana aku pegi ada.... je mamat manja ni. (Ke aku yg manja..?)
Darjah 3 ni dia dah ok la. tak brani lagi nak buli2 aku. Kalo nak rasa telinga berdesing lagi sila la kan.
Now dia jadik aku nye penasihat kaler kaler. Kalo time pendidikan seni kan, di la sibuk dok pantau aku kaler lukisan. Sibukkk je marah aku kalo kaler tak lukis urat la kejadah kan. tapi hasilnya cantik gak lukisan jadik. Salu la lukisan aku ngan dia kena tampal kat belakang kelas. Thanks ye Farid...

So time aku derjah 3 adalah tahun bermulanya aku dalam pelbagai kegiatan seni, kuiz, dan sebagainya. Setat dari jadik ratu tu kan. Terus je aku berkecimpung dalam gimrama. Team gimrama aku je sorang budak darjah 3 dan budak ketot. Lain seme darjah 5 dan 6 k. Oleh kerana aku paling ketot, jadi kalo bab2 lambung dan angkat2 akulah jadik mangsa kan..

Pahtu tahun ni Cikgu Sazali still lagi jadik cikgu muzik aku. And me, selaku his feveret student kan, salu je disuruh ke depan main alat2 muzik yg dia bawak. Dan at the same time, dia panggil la sapa2 challenge aku main. Kadang2 cam tak betul pon ada cikgu ni. heh.
Ada skali tu dia bawak drum. Dia ajar sket, then suruh bebudak try la kan.
Aku biasa aa of coz try gak kat depan. Aku pon tak tau mana bakat mengederum aku ni datang. Semua note note melodi melodi step step yg dia tunjuk aku dapat ikut dengan hebatnya. Pahtu dia panggil la si Arifudin ke depan (dia ni terer gak aa main alat muzik) n lawan2 ngan aku.. (see, betul ke tak betul cikgu neh). So lawan nye lawan, aku la menang kan. rasa best lagi yeeehaa tu kan terasa2 lagi sampai skang. Paling tak leh lupa si Arifudin leh nangis lepas dia salah note dan salah ketuk drum di pusingan akhir tu kan. ahahah rilek aaa brader...

Hmmm lagi apa aa cite best darjah 3 ni.. Oh ya, untuk pengetahuan, aku tak pernah dapat nombor 1 dalam kelas ni. sebab asyik-asyik si Syukri jeeeeeee.....
Tapi takpe, comel nye pasal tak kisahlah..

And one more thing, darjah 3 pon aku lom start posa ramadhan lagi. ngehh...
rilek je pegi makan time rehat. :P



so... sambung lagi next entry - darjah 4. tak best lah darjah 4.... :(

Friday, November 21, 2008

Kisoh lamer.. - Derjah 2

Expressed by Noorita Yusof at 3:05 PM 2 thoughs.. Links to this post
Sambungan smalam..

Darjah 2
Smalam sempat cite psl derjah satu je kan. Maunya tak. Intro aje dah berkajang.
So ari ni kita melangkah la ke derjah dua.

Masa darjah 2 aku still lagi kelas Bunga Raya. Tak naik, tak turun. Memang dasar muka kebangsaan betulla kan. Darjah 2 ni pon aku tak brapa nak ingat sgt la akan gelagat geligit bebudak ni. Just sorang budak ni la memang akan aku kenang sampai ke tua (kalo idup lama la). Kalo umor tak panjang, aku kenang sampai ke mati la kan.

Nama ini budak glemer adalah Hafzan Salwani. Ingat tuh nama sebab taraf nama dia ala-ala2 nama Lydiawati Erina Shelly lah kalo zaman skang kan. Ye la, time tu nama adalah cam Nurul Hanani, Siti Mariam, tak pun Noorita. Kalo nama dia Fatimah Abdul Jalal mesti cam tak berapa ingat kan. (eh mintak mahap la kepada empunya2 nama ni. Aku taram je nih. tak prejudis kat sapa2 pon).

So Si Hafzan ni ingat lagi aku. Kecik je orangnya. Imej dia adalah berambut pendek sama tiu cekak merah. Mesti kaler merah nye lah selalu. kadang2 ada gak kaler putih. tapi kaler merah ah banyak. Ok ekceli takde kena mengena pon ngan cekak dia. Yang ada kena mengena adalah sistem perkumuhan dia.

Time tu adalah waktu mata pelajaran Muzik. Feveret aku nih sebab aku skerrr cikgu dia. Cikgu Sazali yg baikkkkk (ngan aku je kot, heh) dan agak tampan juga. So hari tu cikgu Sazali ada bawak 2-3 alat muzik yg kekecik tu. Cam menda tiga segi kasik bunyik ting tu, tamborine ngan yg kecap kecap cam orang spanish pakai tu (gila hingat. tak sangka lak aku). Takde kerjanya dia nak bawak tong drum mahupun terompet paip tu kan. Jadi dia panggil la insan insan bertuah gi depan kelas dan main alat2 ni kan. Aku memang takkan kena panggil nye sebab mmg aku akan volunteer punyalah. Balik-balik muka aku jelah pendek kata.

So skali tu dia panggil la si Hafzan ni. Dia mmg agak ketaq jugaklah sebab dia ni mmg budak takde life time tu (sedapnya mulut aku ni kan..). Senyappp je dan tidak mengerti arti bersuka ria. So dengan muka nak menangisnye dia gi la depan.

Tak silap dia ni kena main tambourine kot. So yg main kecap2 ngan menda ting2 tu dah abis dah. Dah duduk pon. Then giliran dia la plak. Tapi dia tetap memegang kemas alat muzik itu tanpa berbuat apa2. Cikgu Sazali dah cam hey sila la hayun kan menda tu dengan disertai lenggak lengguk kan. Tapi dia adalah tegak seperti tiang seri sahaja. Sampailah tiba2 satu kelas berbau bauan yang memang tidak lain tidak bukan seperti yg terdapat di jambanan sahaja. Dan bau yg kuat itu adalah dari arah si Hafzan ni kan.

Cikgu Sazali dengan terus terangnya tanya la kat dia. "Eh Hafzan, awak berak ker..?"
Gile direct! Kalo aku cam "Eh Hafzan, awak membuang air besar kah itu?" tak pun "Eh Hafzan, awak sedang berkumuhan kah?"

Yang lawaknye si Hafzan ni menafikan dengan penuh gaya Norman Hakim ngaku tak berkhalwat ngan Memey momok tu, sebijik! Siap gaya gelengan yg penuh keyakinan!
Then CikGu Sazali cakapla, dah dah, gi toilet skang! Dia pon melangkah la dari tmpt dia berdiri tegak tak berganjak seinci pon dari tadi tu kan. Hah ko! Hamikk!!
2 ketul baikkkkkkkkkkkkk punya bawah kain tu. Apakahh.......

Satu gi aku ingat masa derjah dua ni adalah Cikgu BM aku time tu. Nama dia Cikgu Hasmah-garang-nak-mam. Dia ni kalo mengajar, siap gaya2 yg pada aku cam over la jugak kan. Tapi sebab gaya over dia tu lah aku terer asyik skorr je BM sampai SPM kan. cewah.. nada riak menjengah.

Paling aku ingat ada skali tu subjek simpulan bahasa. Satu tu simpulan bahasa 'buah mulut'. Dia punyalah explain buah mulut tu gile bersembur air liur! "Hah buah mulut ni maknanya bahan bualan. gossip. bukan mulut mung ni berbuoh buoh berambe gitu nih!" (tak faham, sila tanya kawan orang ganu. ehek) Sambil tangan dia buat juih2 mulut. Gile buruk! Opss.. mintak maaaf cikgu..

Masa darjah 2 ni la aku mula kenal mainan spirit2, lompat2 longkang, galah panjang watsoeva to kan. Main spirit2 tu kalo takde sapa tau mmg nak kena suh duduk dalam hutan la gayanya. Main lompat longkang tu tak reti nak cite ah. Hanya orang2 yg pernah mencuba je akan paham cemane ketagihnya main menda alah ni. Ala lompat longkang kecik depan kelas tu je. Bukan longkang parit sana nun..

Thursday, November 20, 2008

Kisoh lamer..

Expressed by Noorita Yusof at 3:20 PM 3 thoughs.. Links to this post
Lately I'm just totally blank.
Blank seblank blanknya..
Tak de idea mau buah pikiran langsung nak tulis apa kat sini.
Apa dah jadi ngan aku ni..?
Age catching up..??

Well, apa yg nak aku cakap ialah world now is really flat!
Tru Friendster, Facebook, MySpace (this is sooo for teenagers), u will able to track back ur kawan2 lama, cikgu2 lama, even boifren2 lama.
Like my opismate, Farah, boleh je jumpa balik kawan derjah satu yg pernah tarik tarik rambut dan saling bergocohan suatu ketika dulu! How exciting!

So rasanya nak mengimbas pe'el budak2 kelas zaman dulu lah.
Jadi banyak sket boleh save utk entry2 yg lain. He..


Derjah 1-3
(Kalo ada gamba mesti lagi real kan).

Kenapakah harus rangkuman darjah 1 hingga 3. Sebabnya aku mana la nak ingat seko2 makhluk dalam kelas kekeciks dulu. Yang menonjol serta berketerampil je ada dalam memori aku ni ha..

So dulu aku bersekolah di Sekolah Rendah Tengku Bariah di kampung halaman tercinta, Bukit Besar, Kuala Terengganu. (Kalau ada googling nama sekolah ni mesti jumpa page aku ni kan). So selaku anak kepada kakitangan kerajaan yang tidak lah berpangkat JUSA, jadinya tiadalah berlakunya akan kegiatan pindah randah serta nomad ke sana sini serta bertukar sekolah disitu sini. Aku rilek je stick kat skoloh ni sampai UPSR. Pendek kata, habis otai ah aku kat sini. Tapi ni bukan point aku. Point seterusnya begini..

Kelas darjah satu aku namanya Kelas 1 Bunga Raya. Kelas lain adalah kelas anggerik, cempaka dan dahlia. sebenarnya kelas lain tu takde masuk line pon, saja je nak tunjuk yg aku boleh ingat seme nama kelas tu dulu. ala riak sikit je..

Masa setended one ni yg paling segar di ingatan aku tak lain tak bukan ada sorang budak ni. Nama dia MOHD FARID ABDULLAH. haha glemer ko kejap farid oii.. tapi ahmad ke mohd ntah. ala apa2 la. tapi yg penting nama dia farid. Moon mesti kenal dia ni ekeke.. Aku dulu frankly speaking a.. agak2 cam budak skema gak aaa. Wei, derjah satu wei. takut takut lagih. taring lom tubik lagi. so bebudak lagi suka laaa usik2 aku kan. Kalo usik setakat weewiitt, hai cik adik tu orait la jugak. Ni usik yg memang nak kasik nangis aku adalah (ok la, sebenarnya nak kasik penampo). Suka la.. main ngan beg skolah donald duck aku sambil buat aksi tunggang kuda. gile kurang hajau anak dolloh ni! yang lain tu kurang hajau gak tapi aku tak ingat la sapa kan. aku ingat nama ketua geng gagak hitam ni je.

Yang aku ni pulak tak reti nak marah. Diam je la.. Tapi jauh di sudut hati, aku kasik kiraan dekat itu budak juga.. Satu kali buat, ok gi. Dua kali buat, ok jugek. Tapi tiga kali buat aku terus bgtau abah aku (ye la, manja. abih tu takkan nak bgatu pak dolloh..?) then abah aku yang mmg memanjakan anak ni kan, datang sekolah hokey esok harinya.. dengan penuh padayapa nya, masuk kelas aku pagi tu lantas bertanya. "Sapa Farid ha..??" Si Farid ni boley lurus bendul jawab - "Saya pakcik". Hah apa lagi, pap sedas kena jentik tinga kiri. Pap sedas lagi tinga kanan. Huwahahaha..
Hamik ko....! Mesti sedap macam tengah makan megi kari taruk telur kan. Hahahaha..

So si Farid konon berlagak perkasa ni nangis la.. Oho.. baru nak menangis...
Sedari hari itu, tiada sesiapa berani mengpenapa apakan aku. Kalo nak rasa tinga bergoncang sila la kann.. Huwah huwah huawahhh...

Pahtu ada sorang lagi mamat namanya Shahril. Putih melepak budak ni. Baik je.. Tapi kesian sgt sebab tinga dia ada kuar cairan ijau (sila la uwek, tapi aku tak geli.sebab si shahril ni baik gila). dah la ijau, bau tu toksah cakap la kan. Dah la duduk betul2 depan aku. so mmg halwa hidung hari2 mmg wallah kan. kenapa tinga kuar cairan ni adalah sama sekali bukan sebab kena jentik ngan abah aku, tapi sebab ntah. suka mandi sambil tonggang air kat dalam tinga kot. sudahnya air kuar balik jadik air honey dew.

Kisah bebudak pompuan aku takleh recall langsung. cam tak menonjol sket time2 tu.

So kisah darjah 2 esok la nak. ingat nak abiskan sampai darjah 3. tapi belom apa2 dah macam jurnal dah ni. Jadinya to be continued...

Wednesday, November 12, 2008

S --> L ....????

Expressed by Noorita Yusof at 3:49 PM 3 thoughs.. Links to this post
Haih. Rasa cam tubuh badan adalah kembali gemuk.

Tapi terasa agak gatal kerana sebelum ini menggelupur rasa diri adalah kerempeng.

Dan oleh kerana itu adalah alasan untuk makan banyak macam orang tak baca bismillah.

Skang.

2-3 hari ni.

Aku rasa cam aku ni gergasi semacam je..

Terasa pipi seperti apam juge..

Adakah kerana hasil pemakanan yang tidak tentu arah kandungan nutrisinya..?



Brekpes
- Nasik lemak
or
- Nasik lemak ayam merah
or
- Bihun goreng + telur rebus
or
- Bihun goreng + ayam goreng
or
- Soto


Lunch
- Nasik campur
or
- Nasik campur
or
- Nasik campur
or
- kalo gatal, lunch la KFC pulak


Petang
- Biskut jagung bergula
or
- kek
or
- goreng pisang
or
- mee goreng (?)


Dinner
- Nasik berlauk aneka ragam (masak sendiri kan. harusla variasi)
or
- Nasik berlauk la jugak
or
- Laksa Penang (kalo ada pasar malam)
and
Char kuey tiow (It's not either. It's a both.. see the word- and!)


Duduk saja-saja
- Tart nanas
or
- Mini popper
or
- coco crunch
or
- megi kari (???)



So melihatkan akan pelan 'diet' aku ini, agak-agak lagi 2 bulan sah sah la baju aku jadik saiz L balik la kan...
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal