Thursday, December 31, 2009

Sayonara 2009... Aloha 2010!!

Expressed by Noorita Yusof at 3:36 PM 6 thoughs.. Links to this post
Esok 2010 la kawan2!

Macam sangat sekejap dan sangat2 pantas masa berlalu kan..

So bersempena nak bertahun baru, aku nak imbas sket apa yg best and apa yang tak best di sepanjang 2009 yg telah terjadi pada diri aku..


YEAY!!

** Dalam usia 29 tahun, I owned such a perfect life - career, wonderful husband and cutest kids in the world. I feel complete! Alhamdulillah..

** Step in to the final stage dalam Pesona De'Wajah Harmoni contest and won the FIRST prize!

** Entered to the new world of mine - entertainment!

** Being a cover girl & have my own slots in local mags and newspapers.

** To have my own food based business - Apples Bakery!

** To collect less complains on my cooking. Haha.. And mastering of ALL hubby's fav foods!

** Raya kat tempat lain for the first time ever after 29 years! (or shud I put under below category..?)

** Jumpa balik my old long-time-no-see fren yang I've looking for 13 years.




HAIH...

** The runaway-maid thingy.

** Sekeluarga menerima gelombang dugaan yang paling besar dan berat on hubby's business.

** Gaji naik sket je sebab kegawatan ekonomi. Ok ok.. better than none rite..

** Kete kena cium bontot dah menjurus kepada tindakan2 leceh utk settlekan.

** Tak sempat nak settle satu lagi plan.. Masa masa... Nway, bawak ke tahun depan...




Hmm I think tu je kot..



And for these coming new year 2010, aku harap dapat merealisasikan ini..




CHAIYOK CHAIYOK..!!

** To get my plan yg tak berjaya dilaksanakan masa tahun 2009 tu settled.
Target is: JAN 2009! MUST!!!!

** Will introduce my new cabang business- Apples Catering!

** Tambah produk2 baru on Apples Bakery.

** To become a BETTER wife to my hubby.. (InsyaAllah Pa, I'll try my best!)

** To help hubby to expend his business.

** To get my home a BETTER look. I'll make a change. Wait & see!

** To become a BETTER muslim..

** Sofiya at least kena pandai baca this year, and Mu'az at least kena kenal ABC and 123 better! (Ya Allah... kurniakan aku lebih masa dan ruang utk bersama anak-anakku..)

** To shut the mulut2 puaka budak2 sengal di opis and whoever people with busuk hati (and busuk mulut also) up. <-- I love this point! hahaha..!

** Tanak pakai kata diri 'AKU' dah kat blog. It's soooo not me!

** Most important of all - to become a BETTER BETTER person!



Harap2 apa yg dimpikan ni dapat dilaksanakan. InsyaAllah... Pray for me frens!

So kawan2... malam ni kemana anda..?

Dataran? KLCC? Bangsar? Hartamas? Zouk? Masjid Negara? or... Home Sweet Home..??

For me, tetap cam 10 tahun lepas.. - HOME!

Haha... So malam ni saya cuti dari buat cake or to attend with any unfinished tasks. I'll be with my hubby and kids depan TV tengok DVD. Paling2 naik kete pegi kat Taman Tasik Sri Gombak tengok bunga api KLCC dari situ. Apa lagi yang diperlukan selain dari bersama yang tersayang..?


Saya (cheh saya tu.. I'll pick the better katadiri in my 2010 blog ya peeps. don't muntah now!), dengan ini ingin mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2010 pada anda semua..

Semoga tahun baru ini akan lebih membawa sinar kebahagiaan dan rezeki yang melimpah serta kesihatan yang bekekalan pada kita semua. InsyaAllah...




HAPPY NEW YEAR!!!



Thursday, December 24, 2009

Pengumuman secara informal kaedahnya

Expressed by Noorita Yusof at 2:35 AM 3 thoughs.. Links to this post
Jam skang dah kol 2.23am.

Diulang.

AM.

Yakni pagi2 buta... bukan petang ala2 nak membuta pas lunch kat opis.

Ala2 cam apekejadah ko tulis blog di kala dinihari begini.

Bukan sepatutnya ko dah berdengkur lagi melelehkan air masam ke bantal ke.


Tapi aku masih tidak dapat boleh tido lagi.

Ada seloyang kek lagi yg aku tengah tunggu masak tuh.

Yeap, anda tak salah baca.

Saya memang sedang memasak sekarang ini.

Masak kek.


Buat yang tak pasan tu, aku dah menceburkan diri dalam bidang keusahawanan dan peniagawati ni sejak September lepas.

Takdela hebat apa pon.

Bukan saudagar kain al ela or saudagar minyak wangi arab setitik tahan seharian ke ataupun penjaja perniagaan bertingkat.

Tapi aku jual cupcake.

Hehe...

Jangan la gelak woi!

Tak caya ke?

Kalo tak caya, sila-sila la jenguk http://applecuppies.blogspot.com


Sini kira cam katalog gitu la pendek kata.

Mana2 kek yg pernah orang tempah dan aku jual, aku publish sini.

So terlanjur (terlanjur ke mengelanjurkan diri nih) cite psl cupcake ni, aku nak pomot la kan kat followers 11apples ni, mahupun para2 silent reader tu :)

Kalau korang ada apa2 occasion or apa2 nak celebrate ke or just nak makan2 je, just order ngan saya tau.


Lagi satu aku dah berjinak2 dalam dunia katering.

cewah!

cam hebat je kaedahnya hehe..

Ekceli perkhidmatan katering secara kecil kecilan lah.

Aku ada buat set nasik minyak + kari ayam ngan set ayam masak merah + nasi himpit before ni.

Untuk meeting2 opis.

So kalo adalah berminat juga, ring ring card me k.. hehe..


There!

Oven dah berdenting!

Haha ngam2 pulak.

So chow chin chow..

nak tido...

beleh doh mater aku neh..

Sunday, December 13, 2009

:)

Expressed by Noorita Yusof at 1:14 AM 9 thoughs.. Links to this post
Suatu ketika during lunch time.. On weekend..


Mr Hubby: "Tuang air sket utk kita."


- Tuang air dengan solehahnya -


Mr Hubby: "Apsal air ni pahit semacam? Basuh betul2 tak gelas nih??"

Me: "Eh kita basuh betul2 la.. Pahit cemane..?"

Mr Hubby: "Pahit ler.. Takde rasa apa..!"

Me: "Aik..! Tadi kita rasa ok je." Sambil mencapai gelas dia dan cuba minum sket.

Me: "Hah, ok je!"


Mr Hubby minum balik.


Mr Hubby: "Ha.......... Baru la manis.... Bidadari syurga dah minum tadi.... "




:)

Friday, December 11, 2009

Bola2 kemanisan..

Expressed by Noorita Yusof at 5:34 PM 6 thoughs.. Links to this post


Adakah korang masih ingat benda ini..?

Yeap!

This is the famous amous chewing gum for 80's baby! haha..!

Lama gila try carik gegula ni (semangat) kan, and that day suddenly terjumpa.

Terjumpa pon kat bus stop. Masa tu tengah tunggu Yanie datang pick up coz kitaorang nak pegi training sama2. Since dia tak tau umah saya, so saya tunggu dia kat bus stop (brief sket sebab apa aku tunggu dia kat bus stop).

Cam lama dowh tak melalui saat2 penungguan bas sehingga berjanggut.

Berbalik pada chewing gum 88 ni (baru aku tau nama dia 88). Dulu kitaorang panggil dia cuwinggam 3 bijik kaler2.

Sanggup tu reserve duit belanja sekolah semata2 nak beli gegula ni kat kedai bawah umah makcik ani tuh!

Tak pon kalo duit dah abes, tebal muka tu mintak kat Chek (my nenek) so dia akan meraba2 di zip bawah baju dalam dia then dapatla dua posen. Kalo dia takde duit kecik even dah puas digging, dapat la lima posen. haha...

Dulu kalo dapat pekena chewing gum ni kan cam ohhhhhhhhhhhhhh kenikmatan!!

The most heaven part adalah masa mula2 masuk mulut then the first two bites is like soooooooooooooo orgasma!

Then bila dah lama2 sket tu dah hilang rasa manis tu kan, then we start to do the gummy bubble like as big as you can!

Oh oh..!! I want to be a kid again!

Wednesday, December 2, 2009

Salam Aidiladha 2009

Expressed by Noorita Yusof at 4:21 PM 0 thoughs.. Links to this post
Sebelum terlambat, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua, Selamat Hari Raya Qurban buat yg berkorban jiwa, raga, duit, masa, tenaga, juga menyumbang pada ibadat korban dan Selamat Hari Raya Haji buat yang menunaikan Haji mabrur. Haji2 Hajah2 yg balik Haji tapi masih berskirt lutut dan bertudung jambul saya ucapkan Selamat Hari Raya PegiHajiLagiSekali.

So Raya kali ni saya dapat balik ke kampung halaman yang yarabbi best yang amat yakni di Kuala Terengganu!!! YEAY!!!!

Alhamdulillah Allah murahkan rezeki aku kali ni dan dapatlah aku melaksanakan ibadat korban.

So, mari kita posing dengan our lembu korban he...



Ini adalah lembu yang bakalan dikorban sikijapppp lagik..




Bergambar kenangan dengan Mr CowCow.




MrCowCow kena tambat menandakan dekatnya waktu untuk dikorbankan..





Manakala kami 7 orang mewakili 7 bahagian MrCowCow kerumun Tok Iman utk lafaz akak korban.




"Ahh.. tolong tolong..! Aku tak rela korang rogol aku..!"




Then.... zap zapp! semelih!

Gambar semelih takde okeh! Sebab tiba2 batt kong. huwaaaaaa....!

Just my mum je amik video but the sad story is aku lupa nak cilok. Aduh.. Aku rasa kan MrCowCow dah sumpah kamera aku supaya tidak berfungsi sebaik sahaja dia disemelih kot. Spooooooooookyyyy.....


So start dari sini pic ihsan from enpon my mum..


 
Sesi melapah lapahan dan menanggal-nanggalan kulit. 





Sesi mari memotong dan membahagi2 daging-dagingan MrCowCow..



Pengakhiran...? Hidangan lazat lagi menyelerakan di atas meja...!


Mr CowCow --> daging masak merah sukaria, rendang daging berenang2 gembira, daging masak kicap si tompok manggis, daging masak lemak montel2 ku sayang, sup tulang berempah keding kedingan, rojak kateh lompatan pagar dan macam2 jenis lauk lagilah.

Pendek kata jasa MrCowCow membuncitkan perut orang mmg tak boleh dilupa lah pendek kata



So Alhamdulillah selesai lah sudah upacara korban pada tahun ini.

Diharapkan tahun depan kami masih dimurahkan rezeki utk berkorban lagi.

Aku ingat tahun depan (InsyaAllah) nak korban kat Kemboja ke Narathiwat ke la pulak kan.

Bukan maknanya aku kena mendayung sampan ke sana pon Lijah oi.. Kirim duit je pon..

So nanti daging2 tu dapat diagih2kan kat orang yg betul2 miskin dan betul2 memerlukan.

Bukan apa cam kelaka la pulak kat sini potong lembu kan, pastu daging tu aku kasik kat kau, kau kasik aku, aku kasik jiran, jiran kasik aku. Padahal sama2 berkemampuan (Alhamdulillah).

Ok la ok la. Kira aci la sebab kasik sedara mara kan, tapi aku rasa kalo kasik yg betul2 fakir lagi afdal kot.

Sapa Usblog (kalo ada) kat sini bleh kasik pendapat?

Monday, November 30, 2009

Kalau tak suka, pulangkan.

Expressed by Noorita Yusof at 4:03 PM 6 thoughs.. Links to this post
Gosh!

I have too many stories to tell but I don't have enuff time to blog!

Aaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Adalah berkarat otak kalo tak blogging lama2.

Dalam byk2 cerita aku nak share, aku nak share cite ni dulu.


Brapa ramai antara korang yang tengok cite Taubat Nasuha last Friday..??

Sapa tengok sila teruskan baca. Sapa tak tengok baca jugak + korang manusia paling kerugian di dunia.

Aku rasa cite ini adalah cite paling BEST lagi MENUSUK HATI dan MENYENTAP TANGKAI JANTUNG seplanet universe!!

Serius adalah SANGAT SEDIH plus SANGAT MENYAYAT HATI dan MEROBEK2 JIWA!!

Buat yg ada anak macam aku mmg lagi terasa siot!

Takyah cite panjang2 la kalo nak tau bawak2 la korek youtube ke apa.

So atas dasar suka gila kat cite ni aku googling la sket2 kot2 ada info kan pasal cite ni (atas dasar minat, diulang. kalo dah minat takde istilah buang masa).

Then jumpa la jugak info2 orang cakap tu kisah benar la apa, yg pernah diemail ke Sheila Rusly dan sebagainya lah.

Pastu baru aku tau cite ni rupanya adalah adaptasi daripada sebuah cerpen. (seres terer ko nok buat novel ni!).


Tajuk dia "Kalau tak suka, pulangkan".

Bukan Pulangkan barang aku Marsani oleh Pontianak Harum Sundal Malam ye.

Ni amanah2 Allah yang dipulangkan kembali kepada penciptaNya sebab kita tak pandai jaga.


So ni cite penuh dari cerpen tu:

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar
automatiknya terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj.
"Horey! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi
keretanya.

"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.

Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.

"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut
terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang.
Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian
terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat!
Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan
tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju
berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya
kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

"Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa
minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Balas isterinya lembut.

"Fail saya kat depan tu mana?"

"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."

"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu
patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di
hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. Suasana sepi
kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia
tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.

"Laila…" Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

"Saya nak ke out station minggu depan."

"Lama?" Soal Laila.

"Dalam seminggu."

"Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"

"Budak-budak?"

"Ikut jugalah."

"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana.
Tengok masa kat Legacy dulu tu…"

"Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila. Wajahnya sayu. Dia masih
berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari
keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan
pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia
berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak
hotel pun tak minta ganti rugi. "Bolehlah Pa! Lama sangat kita tak ke
mana-mana." "Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik
kampung," Muktamad! Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan
isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia
tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta
berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam
dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan
sebuah kitab lama.

"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka
bakar abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada masa.." "Takpe.....pegang dulu. Kalau tak suka
pulangkan balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka
pulangkan balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa
tersindir. Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya
itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila
bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.. "Mizi,
makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu....
"Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit
Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya. "Tak
boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?"

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya
tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.

"Awak masak apa?"

"Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong
sebelum sempat mamanya membuka mulut.

"Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!"

"Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan.

"Keluar!"

"Mama dah masak Pa!"

"Awak saja makan!"

"Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai
mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati
langkah papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa
selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang
telah berisi nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak
suka tengok papa marah-marah.." "Adik pun sama. Bila papa marah muka
dia macam gorilla kan?"

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila
menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya
hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

"Laila.." serunya

"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita
tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit
kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

"Sunyi pulak rumah ni mak,"

"Lama-lama kau biasalah."

Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa
terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia
rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.

"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu."

"Tak ada lah?"

"Ingat papa ni cop duit?"

Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika
kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang
bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi
hidangan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang
tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke?"

Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.

"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara
perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan
berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman
tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu
tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk
ketakutan.... Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis.
Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila
cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman
di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam
pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat
kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang
bukan-bukan." Ujar Laila perlahan

"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya?
Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam
ni. Panjat sana, kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak
itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di
matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan
isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan
kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas
betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di
halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton
dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap
kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke
meja. "Abang!"

"Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan!
Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya
petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam
menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi
cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di
dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi
sedikit pengajaran pada anak-anak.

"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk. "Kak
Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti."
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti
Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati.
Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia
perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia
beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk
mendapat gred yang lebih baik dari A. "Laila…" "Papa nak ke mana
hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau
bayang isterinya yang kian sarat. "Wangi-wangi lagi. Dating ye?"

"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk
staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.


"Ikut boleh?"

"Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkandifikirannya
terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi
akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan
bujang. "Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah
pun bawak kami."

"Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini.... "

"Papa pesanlah.."

"Nantilah besar sikit." Dalihnya.

"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak
ikut pergi mana pun."

"Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,"

Laila terdiam.... "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."

"Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?"
Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan
anak-anak?"

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa
keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan
hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja
hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain
tarik-tarik alas kainnya.

"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,"
ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun
nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak
kena bila bersama mereka.... Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan
tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila.
Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan
Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang
Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita
yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan
isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata
bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan
menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba
menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu
tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni
daripada ada elok tak ada. Menyusahkan!" Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti
selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin
untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila
mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia
terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih
penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak
dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila
tak pernah lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak
pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat
anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur
dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat
anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan.
Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia
mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal
bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila…

Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.

Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila
pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah
kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun
untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang
bakal dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan
isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah.
Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun
dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila
dipulangkan.



Memang la sebijiks kan.

Nama budak2 pon sama ok.

Yang beza ending je. Cerpen ni ending dia depa eksiden tapi cite Taubat Nasuha tu ending dia anak2 bini dia kena tikam ngan perampok masuk umah. Lagi sadis aku rasa sebab bini dia sempat call laki bangsat dia tu masa perompak2 tu baekk punya tengah dok acu2 pisau kat muka dia, tapi dia bleh laki ngok dia tu letak tepon!! Time tu rasa nak tendang2 je muka si Fauzi Nawawi tu tau! Eeee gerammm!

Pastu time si Fauzi tengok family dia dah abis mati sambil meratap sayu tu kan, aku apa lagi.... air mata sama laju lah mengalir hokey. Sediihhhh tolong...!!

Aku kasik A++++++ lah kat produk terbaru Jinggo-Sheila ni. Adaptasi pon adaptasi lah. Kalo adaptasi tapi pelakon cam kayu cengal tak best jugak kan. Ni dari Tok abah (Dato' Jalaluddin beras Jasmin) sampai ke budak kecik yg tak tau apa2 tu blakon punyalah hebat!!! Si Fauzi mmglah sangat sesuai jadik lelaki bangsat sedunia n si Sheila (Sheila Rusly ye bukan Sheila Mambos) mmg sangat kesian jadik bini lurus bendul dan ibu penyabar tahap ilmu keramat lapan! Tapi tak leh terima si Sheila Kwek Mambo tu. Dah la dalam Nur Kasih before tu dia jadik mak yg baik gila dan beriman, siap pakai serkup kepala even tengah menyapu kat dalam rumah. Tapi dalam Taubat Nasuha, which is the drama hanyalah selepas cite Nur Kasih tu, dia menjadi pompuan tua gedik lagi tak sedar diri nak main ngan laki orang! Cam aaaaaaaa bencinyeeeeeeeeee!!


Pengajaran yg paling best dari cite ni (aku suker!):

"Kita akan mula menghargai apabila kita kehilangannya..."


dengansss



"Kalau tak suka dan tak pandai jaga, pulangkan" <-- kata2 Tok Abah Jalal dalam cite tu.



SENTAPPP!!!!!




Pasni aku tanak marah2 sangat dah anak2 aku.

Umah bersepah pon aku akan cuba bersabar dengan sepenuh tenaga.

Umah bersepah menandakan aku ada anak kan.

And childhood won't come twice.

Masa ni lah derang nak jerit2, nak panjat sini panjat sana, nak sepah2 tak hengat.

Dah besar esok derang mesti banyak abiskan masa kat dalam bilik memasing ke, depan pc ke, depan tv ke, takpon kuar ngan kawan2.

Abis sapa nak sepah2 toys lagi..?

Friday, November 20, 2009

Xcellink Halloween Dinner

Expressed by Noorita Yusof at 5:34 PM 6 thoughs.. Links to this post
Oh selamat menjenguk kembali ke blog bersawangku...

Just a quick update dari kejadian2 lepas2 la ek..

Remember, my horror company dinner yg aku hebohkan satu ketika dulu..?

Well well.. akhirnya aku mendecide utk menjadi hantu pontianaks ala2 kaum kerabat Cullens gitew..








Obviously bukan yang pakai kimono tu la kan...

Hamba takdelah secute amoi Choo Chin Ling ekeke..

Saya jadik pontianak gua.com gitu....

Seriously mmg sepupu sepapat  jamu rapat Cullens I tell you, coz I pontorita yang takde taring.

Hanya gigi gigian biasa sahaja.. And then kulit pale white.. acewah...

But jangan lupa mata dek non... Mata I merah gitew..... merah2 si bijik saga kaedahnya..

Mata merah tu bukan sebab suruh Choo tumbuk kasik merah, tapi saya dah Puan Farah Fardiana adalah sungguh bersungguh2 mempurchase secara online lagi color lens itu.. Kalo rasa2 nak mata cam Naruto ke, barbie doll ke, or mata juling, sila pegi kat sini..

Kisah lens tu nanti kita cite aa.. Kite cite kisah dinner2 itu dahulu..

Well, aku ekceli takdela bersemangat nor nak pakai hebat2. paling kurang pon pakai je serba hitam gitu je la.
yang penting mata tu mata...

Tapi sehari sebelum dinner berlangsung, aku dimaklumkan bahawa aku akan menjadi emcee bersama dengan Mohan Chandrakumar. Cam perlu ke bagitau hari ni kan.........????? Apsal tak bagitau esok malam je..????

So selepas berlaku adegan pujuk memujuk bagai, akhirnya aku bersetuju la.. tu pon lepas Mohan ugut nak melutut kat situ dan takkan balik sampai aku kata YA. So apa pilihan..??? <-- siap kau Mohan. Pecah kata pecah gelah. Dah pecah pandai2 la beli baru..

Then petang tu jugak aku menggagau carik baju yang hebat la sket. So akhirnya jumpa la dress putih yg aku pinjam ngan kawan aku. Nasib ngam2 kau... bagai diukur2..

So tudung segala mmg dah ada, tinggal touch sket la cam antu ponti tu kan. Nak exact2 cam dia tak jadik la plak coz dia tak ada kat situ utk aku tiru <-- hey aku main2 je aa.. jgn datang pulak!

Jadinya malam tu berlangsung la dengan aman setelah aku membaca 2 patah ayat je haha.. lain tu Mohan la rule the event. Aku lak menyibuk kat meja farah ngan wawa haha.. aku nak main game sambil berborak k..! bukan nak tercegat kat depan tu hoho..

Nasib la before dinner aku dah alas perut ngan set McChicken. (alas ke?).
Kalo tak mau kebulur Somalian aku sebab dinner tu cam start kol 9. Biasala.. janji melayu muda lupa..
Cakap dinner kol 7.30. Kol 8.55  baru terhegeh2 nak amik tempat..

The dinner? Haha... Aku rasa adik aku masak lagi sedap kot! Opps..

So sudahnya aku ratah ikankuruskering goreng tu je. Pastu hirusp supdantelurdanjagung.
Bersyukur la wei... ada gak la lauk kan... daripada ko kena makan taik idung sendiri kan.

Paling best sebab aku dapat nih!




My lucky draw..!!

Haha.. dan ia adalah thumdrive 8GB! HOHO!!!



11 is always my LUCKY number... ^_^

Tapi paling best Farah la.. Dia adalah salah seorang pemenang grand prize lucky draw hokey.
Dapat batu nesan besar kau...!



Tengok batu nesan farah.

Sebesar Dina (anak dia) hokey! hahaha...

Dan ia adalah sebuah DVD player..! waaaaaaaaaaaaaaaaaaa sekalikk!!



 
Best Dress - Male
 
 


Best Dress - Female




So camtulah. Tapi it's an enjoyable dinner la I can say..


Thursday, October 29, 2009

The runaway-stupid-maid..

Expressed by Noorita Yusof at 4:36 PM 4 thoughs.. Links to this post
Do you still remember this entry..??

Kat bawah2 sket aku ada cakap yang Eni, bekas orang gaji aku tu lari kan?
Tapi aku tak prasan lak takde entry yg aku cite pasal kisah pelarian itu.

Ok, aku brief la sikit.


Eni Faridah binti apa tak tau. Dalam ID card dia takde tulis. Binti AhmadIndonTakKenangBudi kot.

Umo 30, masa start keje ngan aku. Mula kerja ngan aku Mei, 2007.
Asal, Jawa (Jawa Tengah ke Barat ke Selatan ke Tenggara ke aku lupa dah heh). Janda, anak sorang.

Sejak dari awal dia jejak rumah aku, aku memang layan dia macam family.

Even tahap kau adalah tahap kuli batak hamba abdi kat rumah tu kan, tapi atas dasar sesama manusia, aku memang layan baekk punya.

Bukan saja2 buat baik so kalo suatu hari nanti kami melancong ke Tanah Jawa jadi aku boleh la kontek ko bawak jalan2, bukan ya. Tapi atas dasar sesama manusia and memang dasar rakyat Malaysia memang baik hati kat orang2 kau. Walaupun orang kau buat ta*k kat kitaorang.



Jangan.


Jangan emo dulu.



So kami layan la kau sebaik mungkin..

Gaji kau memang kami tak pernah sentuh sama sekali. Makan kau sah2 la free.
Kami makan ikan bawal, ko makan ikan bawal. Kami makan udang harimau, kau makan udang harimau. Kami makan ketam, kau makan ketam. Takdenya kami makan ayam, kau kena makan nasik basi.

Sama rata.

Sebab, kami tau, kau pon manusia. Bukan kucing kurap.

Ubat gigi, berus gigi, sabun mandi, shampoo rambut, pad dan segala macam keperluan kau, kami kasik free.

Belum masuk perbelanjaan rawatan cuci-dan-cabut gigi2 kau yang asyik2 la berlubang sebab tak pernah pegi dentis tu. 100% ditanggung.

Gaji kau. Selamat.

Belum lagi sakit demam pening sakit perut sakit hitu sakit hini even panggil tukang urut, urut kau sekali sebab tau la kau lenguh jaga anak2 aku kan --> Free Of Charge.

Bawak pegi jalan2, KLCC, KL Tower, Mid Valley dan segala ceruk tempat even ko mengada2 cakap kau pening naik kereta. Bukan aku suruh jalan kaki pun.

Kalau balik kampung, mengadu tak hengat la yang kau pening nak mati. Aku bagi kau rehat dulu.
Tido baring lepaskan penat. Kumpul tenaga. Even aku pon kepenatan jugak. Tapi tak rehat sebab kau lebih utama. (terasa baik dan bodoy la plak).

Masa raya, belikan baju raya. Kain yang best tak panas, masuk angin, kaler cantek dan tak gila darat ulu --> FREE. Hadiah raya.

Duit raya dari aku, laki aku, ma abah aku, mama papa aku, sedara mara. Dah berapa?

Lagi? Baju2 lama aku (bukan tak lawa ok. vougue!), baju2 baru purposely beli utk kau, henbegs (with 's' ok), kasut selipar, gelang emas dan segala jadah kami beri.

Satu sen pun duit kau kami tak ketuk.

Masa kau nak balik Indon, bonus, periuk nasik, blender, beg, hitu hini segala jadah dibekalkan utk kau, even aku dah tempat lunch kau dalam flight, utk pastikan kau selesa balik --> Juga FOC!

Dera??

Sentuh kulit pon tak pernah. Paling tidak aku naik suara sikit kalo kalau lembab nak mam*us. Tu je.

Bukan aku hantuk kepala kau ke dinding dan curah air panas sebab kau asyik bergayut dan buat2 tak dengar anak aku nangis kan.

Dan apa balasan kau??

Kau pegi lari tengah2 malam kot pintu dapur.

Lari lepas sebulan kami renew permit kau.

Lari 4 hari lepas kau balik bercuti ke kampung kau.

Lari tanpa sebab.

Tiba-tiba. (kitaorang agak dia kenal ngan jantan mana dalam flight masa balik smula ke Malaysia).

Even masa nak renew permit dah tanya byk kali, kalo kau nak brenti silakan.

Mana tau dah gatal nak menikah dengan pekerja kontraktor rumah depan. (macam kami tak tau ko main mata ngan dia masa jemur baju).

And kalau kau stay, kami tambah RM50 gaji kau.

Takkan tambah RM500 kot! Gaji bersih beb! Tanpa sebarang potongan!

Dan, kau memilih utk sambung.

Konon tak sanggup meninggalkan anak2 aku.

Sayang. Konon.





Dan semalam.




Hubby ada terjumpa dia.

Kat Greenwood (Greenwood je?? Aku ingat dah sampai Labuan dah kau!).

On the way pegi kerja.

Agak la kan, drama.

Menangis2 kononnya rasa bersalah buat macam tu kat kitaorang.

Sebab kitaorang semua baik dengan dia.

Dan macam2 lagi la kisah dongeng rakyat kau putar alam kat laki aku.

Yg aku tak tahan tu, siap bgtau gaji tempat baru dia skang adalah RM750.

Apa kau ingat laki aku nak offer kau balik pastu nak tambah jadi RM800???



Boleh jalan!



Konon lagi.



Dia tak sanggup nak menatap wajah aku di majalah. Gementar.

Dan dia aware aku menang pertandingan hari itu. Tapi dia tak mampu nak ucap tahniah.

Hey! Even kau tinggalkan anak2 aku TIGA hari before final aku tu, aku tetap boleh perform ok!! Tak berkudis!



Konon lagi.



Setiap kali dia ternampak kanak2, dia akan teringat Sofiya, Muaz.

Sebab dijaga dari kecil..



Sembang!!



Yang aku tau satu je.





Kau memang dasar tak kenang budi!






Nasib baik la yang terjumpa tu Mr Hubby.

So rasional la kan.

Aku tak dapat bayangkan kalau aku yang jumpa.

Aku tak boleh jamin yang aku takkan kasik penampar sebijik kat kau.

Biarkan rasa!



Fine..



Hubby cukup marah kalau aku cakap camni.

Katanya maafkan saja.

Ini adalah ujian daripada Allah untuk menguji kami sekeluarga.

Kuatkah dan ikhlaskah hati kami untuk memaafkan manusia.

Mampukah kita mengawal marah dan dendam pada orang yang bersalah.




Aku memang dah maafkan dah.

Tapi macam yang aku cakap.

Nak betul2 maafkan tanpa ada sikit pon rasa dendam tu aku tak pasti.

Sebab setiap kali cakap pasal dia, akan terbit rasa amarah dan panas yang meluap2 di sudut hati.




Well. Aku akan cuba.

Mungkin akan reda lagi 50 tahun, siapa tahu.







p/s: Si Indon tu tak tau yang kitaorang dah cancel permit dia segala. Yakin je dia cakap nak balik Indon tak lama lagi. Siap la kau kena tahan kat aiport antar balik naik tongkang. MUAHAHAHHAHHAHAH!!!!!






Kalau aku dera macam ni layak la jugak kalau kau nak lari kan?

Wednesday, October 28, 2009

Muka tu elok sket boley??!

Expressed by Noorita Yusof at 3:19 PM 3 thoughs.. Links to this post
** WARNING**
Sebelum saya mengfurtherkan diri dalam entry kali ni, saya nak mintak maaf siap2 kat sapa2 yang bakal terasa, terkecil hati, tertidak puas hati or apa2 perasaan negatif yg yg bakal terbit nanti. Saya cuma nak mengexpress perasaan diri, that's all. No offence!



Aku ni kan, ANTI gila ngan satu golongan manusia ni.

Anti bukan sebab aku ni jahil sangat, tapi anti sebab perangai derang yang buat orang sekeliling dia rasa jahil.

Senang cakap, aku cukup tak suka kalo ko tu yg berappearance dakwah habis lalu memandang hina pada yg berpakaian kurang dakwah macam ko tu!

Ha kan dah terus terang..

Dulu masa kat UM, punyalah ramai bangsa2 macam ni. Sebab? Sebab kat UM ada fakulti akademi Islam. So ramaila yang berjubah bertudung labuh segala tu. Once again. Aku tau bukan semua la perangai cam bagus tu kan. Tapi KEBANYAKKAN yang aku jumpa memang memikul perangai cam har*m tersebut.

Fine..........

Aku tau la ko pakai tudung labuh tutup bontot segala..
Aku tau la aku pakai tudung bawal je. (time tu takde nye lagi tudung2 Ekin kejadah apa ni). Aku tau la tudung tu aku broochkan ke kiri kanan bahu so aku tak tutup dada lantas memberi ilusi bonjol buat santapan mata2 keranjang lelaki mata lapar.

Aku tau la ko pakai baju jubah labuh di luar, baju t-shir dan seluar track di dalam, dan anak2 baju berlapisan di dalam dalam.
Aku tau la aku pakai baju t-shirt biasa je dan kadang2 agak2 menonjolkan lekuk tubuh menawan. Kadang2 lengan baju aku agak pendek lantas menyerlahkan gebunya kulit lenganku..

Aku tau la ko kalau tak pakai baju kaler kelabu ta*k anjing, mesti pakai baju kaler ijau pudar ataupun kuning buruk cair.
Aku tau la aku suka pakai baju berwarna warni ceria, pink dan menyerlahkan gaya lincah.

Aku tau la ko akan berjalan berbondongan dengan rakan2 usrah surau, samada ke perpustakaan mahupun ke bilik TV utk menonton Halaqah.
Aku tau la aku kalo tak pegi shopping dengan kawan2 fakulti, mesti pegi tengok wayang dengan budak2 rumah. Paling koman mesti kuar makan dengan boifren.



Tapi.........................................................



Tak semestinya kau kena buat muka cam haram kan dengan orang-orang cam aku setiap kali berselisih bahu.........

Takyah kata berselisih bahu la, ternampak dari jauh ke ko terus tarik muka lapan blas inci muncung dan masam macam cuka basi!

Cam sangat hina la nak memandang orang2 yg tak seberiman macam kau ni kan.....

Kalo senyum lagi la berdosa ko gamaknya ye dak?


Hey I tell you.


Macam ni ke cara Nabi Muhammad SAW junjungan mulia kita ajar ko cara berakhlak?

Macam tu ke cara baginda suruh ko layan sesama umat manusia yang kau anggap 'sesat'?

Abis, kalo dengan orang kafir, lagi la hina kan? Habis? Takleh lalu kat karpet yang sama dengang orang kafir lalu kah? Nanti ko kena samak kasut kau 5 kali??

Aku nak bgtau sket ek buat orang2 macam ni.


Kalau macam ni lah gaya akhlah 'mulia' yang kau tunjukkan, dari orang yang huha huha ko claim jahil lagi sesat tadi dah mula insaf kan, jumpa ngan kau je terus cancel nak bertaubat ok! Takpun tangguh hingga ke satu tarikh yg akan dibincang semula. Sebab apa??? Sebab layanan kau tu sangat la 'warmmmmm' kan... sangat 'mengwelcomingkan' utk jadi baik macam kau kan....


Tu orang Islam yang dari jalan tak betul nak memperbetulkan jalan.

Kalau kau nak tarik orang kafir..???

Dengan muka dan 'akhlak' macam tu..?????????


Yang jadi herannya.


Derang ni (mostly ok. aku tak kata semua), dengan pompuan2 (nak2 yang lawa dari dia kan) kemain muncung lagi mulut kalo bertembung! Belom campur buat2 merengus lagi.

Tapi kalo dengan jantan............ amboiiiiiiii kemain tetiba bertata tertib la budi pekerti kau kan........
Siap bergelak ketawa dan usik mengusik riang..........

Even la laki tu terang2 tindik telinga and kau tau dia teguk arak masa company dinner tahun lepas. Takde pulak kau rasa geli dan tercemar berkawan dengan diaorang ek..????

Sebab jantan kan............ Adrenalin rush tu agak lain macam sket...
Lupa jap tudung labuh penutup lekuk ngan stokin kaki utk mengcover tumit dara kau tu.

Again. No offence.

Jangan melatah.

Aku cuba nak bagi peringatan kat sesetangah yang mencemar imej wanita Islamik yang lain.

Kalau ko memang berbaju jubah sebab dulu kau sekolah menengah agama Khairiah, tapi bila dah kerja bercampur baur dengan mat salleh sekalian, hati dah rasa macam disko. Jangan la hipokrit..

Sebab kau tu bawak imej Islam. Nanti orang lain tengok derang cakap apa?

"Ha tu lah. Fanatik Islam. Islam freak. Sebab tu muka pon ganas. Tak reti senyum. Terrorist!"


Ha... suker bila derang claim srikandi Islam camtu..????


Aku brani cakap ekh. Aku ada kawan yang sosial gila nak mam, pakai seksi gila bab, tapi akhlak 1st class I tell U!

Tapi ada budak floor aku ni yang berlitup dari hujung rambut sampai ke hujung kuku kaki, tapi muka..? TAPAI!!!

Senyum??? Jangan harap!!! Tengok aku ngan budak2 aku je dah jeling tempat lain.
Lu apehal???? Aku kacau kau ke??? Ke aku ada pembuakan tet*k keterlaluan yang kau rasa tak tenteram tu??

Sorry. Teremo.


So.... Please la..


Mesej yang aku nak sampaikan satu je. (Cam filem plak nak sampai2kan mesej ni).


Tonjolkanlah keperibadian mulia sesuai dengan imej suci yang kau bawak tu.

Jangan riak.

Kita tak tau pengakhiran hidup kita macamana.

Baik ke, tak elok ke (nauzubillah).

Yang penting, jangan cemarkan nama agama kita.

Kalo kau yang nak tercemar, tu kau punya pasal!



Renung-renungkan. Selamat Beramal.




Tuesday, October 27, 2009

Adakah anda benar2 prihatin..??

Expressed by Noorita Yusof at 5:20 PM 2 thoughs.. Links to this post
UN-FULLSTOPS-ABLE QUESTIONS..!

Ini adalah contoh-contoh soalan bocor yang akan selalu, sokmo, pasti, musti, harus ditanya oleh sesiapa sahaja-sedara,mak sedara, mak menakan, mak kawan2, kawan, handai, taulan, musuh ketat dalam selimut dan sesiapa sahajalah yang ingin menonjolkan kemahiran berbasa basi mereka dengan anda..

Betul atau tidak...?


Start kita lahir je menjengah dunia...

---- Soalan2 lazim utk ibu2 kita.. --

1 bulan:
"Bersalin normal ke potong?"
"Brapa kilo?"

2 bulan:
"Baby nyusu badan tak?"

3 bulan:
"Baby nangis tak malam2?"

4 bulan:
"Baby pandai apa dah?"

5 bulan:
"Senang tak jaga baby?"

6 bulan:
"Baby dah start merangkak dah?"

7-12 bulan:
"Dah start kasik baby makan dah? Makan apa ek?"

1 tahun:
"Baby dah bleh jalan dah?"

2 tahun:
"Anak dah pandai baca ABC,123 sampai abis dah?"

3 tahun:
"Anak antar intelligent school mana?"

4 tahun:
"Anak dah start antar ngaji Muqaddam?"

5 tahun:
"Anak dah boleh baca tak?"

6 tahun:
"Anak tadika bistari mana?"

7-11 tahun:
"Anak salu dapat nombor brapa?"


-- Maka bermulalah soalan untuk diri kita sendiri... --


12 tahun:
"UPSR dapat braper A?"

13 tahun:
"Dapat masuk asrama penuh tak?"

14 tahun:
"Tahun depan PMR. dah ready?"

15 tahun:
"PMR dapat brapa?"

16 tahun:
"Dapat masuk boarding school mana? MRSM ke?"

17 tahun:
"SPM brapa A?" <-- (or aggregat masa time aku)  

18 tahun:
"Dapat masuk U mana?"

19-21 tahun:
"Bila abis blaja?"

22 tahun:
"Dah dapat kije?"

23 tahun - sehingga la kau kawin:
"Bila nak kawen??"

Dah kawin:
"Dah ada isi ke?"

Dah ada 'isi':
"Bila due?"

Dah branak:
Soalan utk baby: (sila rujuk dari '1 bulan')
Soalan utk mak baby : "Bila nak tambah?" <-- sampai perut ko kembung lagi.  

Dah bertambah lagi satu 'isi':
Soalan utk baby: (sama seperti di atas)
Soalan utk mak baby : "Bila nak tambah lagi?" <-- berterusan sampai kembong berulang kali.

Bila dah lepas stage 'marilah pregnant again and again':
"Bila pencen?"

Dah pencen (buat kakitangan kerajaan) or dah tua (buat non-gov):
"Bila nak gi haji?"

Dah gi haji 8 kali and umrah pat blas kali - sampai tua bangka:
"Bila nak mam**s??" <-- soalan diutarakan dalam hati sahaja



Friday, October 23, 2009

Katakan TANAK to accident! (InsyaAllah..)

Expressed by Noorita Yusof at 5:35 PM 0 thoughs.. Links to this post
Aku tak tau lah kenapa lately aku asyik berhadapan dengan kejadian2 mari bergolek dot depan kete aku.

Hari tu ada moto ni dah tergolek. Pastu ada hari tu lagi ada jugak moto terbabas sendiri kat tengah2 Federal Highway. Tau je la Federal Highway kan. Jalan yg sokmo2 sebok sampai kiamat. Lagi tragis, ada treler baekk nye blakang dia and NASIB BAIK treler tu break dengan penuh skretchhnya. Kalo Kelisa aku gilis kurang2 penyek je kepala tu. Abis kalo treler namblas meter tu gilis???

Pastu petang smalam ada lagi. Yang smalam tu sendiri dia jatuh. Baru pas ujan pastu jalan ofkos licin. Yg ko laju dah tau jalan berbumper tu knape?? Dah break screttchhh jugek apa lagi kecelepuk la jatuh kan. Nasib aku ngelak (lagi). Kalo tak.. hmm faham2 ler..

Disebabkan aku dah biasa sgt (more than once hokey), so aku cam dah tak berapa nak terperanjat-lemah-jantung dah. Paling obvious hok smalam tu. Cam pom jatuh kan, aku boleh je elak sambil berkata - "Lerrrr jatuh lagi... Yg laju tu kenapa..." Ohh... sungguh megah lagi berani perkasa lagi kan aku.. Takde terkejut2 ungka dah. Paling2 aku istighfar je. Well.. Alhamdulillah perasaan panik aku dah mengurang. (ada gak la sipi2 tu. normal kan. abnormal aka robot ET je takde perasaan).

Dan aku. Bukan tak penah aku tak eksiden. Dalam ayat kurang belit-aku pernah eksiden. Tapi Alhamdulillah so far kejadian eksiden aku tu hanya membabitkan kecederaan besi luaran. Yakni kete je ler yg kena. Kecedaraan kulit badan ALHAMDULILLAH so far, tak pernah kena lagi.


Antara yg aku ingat..


Eksiden 1
Masa ni aku sekolah rendah tak silap aku. That time abah aku pakai Volkswagen kaler kuning. Kete leme nok faham2 la kan. Ada skali tu abah aku kebetulan hilang suara sebab sakit tekak. Ni hilang suara yg kaw kaw sampai hilang terus! Takde tahap iti2k serati dah. Itik serati ada la jugak kuar tempias2 suara tu kan, tapi abah aku totally ala2 bisu!
So masa tu we all lalu Chinatown (kat ganu ada china town. aku suka lalu tak tau nape). Ntah cemane tiba2 break ada problem pastu bunyik POM! POM! POM! gila bapak kuat! Ingat nak berkecai lapan dah kete aku tu. Dah la takde break. And plus lagi abah aku takde suara. Dia just "hah hah hah!" nak bitau la kete tadak break and tawakkal je la kan langgar kejadah hapa kat depan kan.
NASIB BAIK la Allah maha kaya kan. Dan dan je ada tempat parking kosong belah kiri and abah aku masuk je la parking tu dari sondol kete depan kan. Dan kuasa Allah jugak dan dan masuk je parking tu, kete kami pon stop kerana geseran udara berjaya memberhentikan ia.
Fuh! Nasib baik I tell you! Kalo tak aku tak tau la brapa byk kete akan terlibat dalam kejadian kesondolan secara melulu itu.


Eksiden 2
Masa ni aku dah pakai kete sendiri. 1st time la pendek kata kete aku masuk bengkel. Ada hari tu aku nak carik bank kat KL. Bank apa ntah ingat dah. So aku mmg tak brapa familiar area2 Bukit Bintang tu. Maklumlah aku bukan ahli mengelubbing kan diri kan.
So tengah2 kepala dok carik2 bulding kan aku boleh BAM!! sondol kete depan! Tak sedar ok rupanya ada traffic light and kete depan stop. Aduhhhh... teruk gak bumper depan kete aku and kete poton saga yg aku sondol tu sampai pecah lampu break dia. Nasib la pompuan yg drive kete tu and tak lah marah2 aku. Deal2 sket bayar dalam RM50 settle!
Tapi aku la kena sampai RM600 pastu repair kete aku! Nasib bapa mertua tersayang aku memahami dan lantas menyara belanja tersebut. Hutang duit dan budi dibawa mati betullah.. (p/s: sampai skang aku baik ngan dak2 yg aku langgar tu. agaknya time tu derang kesian kot tgk muka gelabah aku he....)


Eksiden 3
Ni bukan salah aku aa... Ni orang menyondol senggol senggollan aku pulak. Time tu aku nak gi Tesco. Nak beli enpon si Eni sebab dia nak kasik anak dia (baik tak aku? mengdrivekan dia semata2 nak beli enpon. Dasar tak kenang budi btol!) ok, sambung.
Jalan Kuching masa tu adalah agak2 jam, bumper to bumper. Pastu ada skali tu aku tergerak hati nak tengok cermin pandang belakang tu kan (kalo jangan pandang belakang mmg ko nak eksiden mati cepat la kan), mmg aku nampak baik kete demi kete langgar melanggari antara satu sama lain dengan kencangnya. Aku dengan penuh aksi stuntmannya terus pulas stereng aku ke kanan sket. sooo.. kalo orang blakang langgar aku so aku takdelah langgar plak org depan kan. Hebat tak hebat? Bleh berlakon Tokyo Drift 2 dah aku ni. Oh memang tepat jangkaan aku kan. Memang BAMM! la kan buntut kete aku. Aku cam aaaaaaaaaa tension!!!!
And aku tak tau la semangat samseng jalanan aku datang dari mana kan terus aku turun kete pegi ke pemunca pelanggaran tu. Harusla lori apek bawak. Aku trus marah2 apek tu tanpa belas kasihan. Melihat aku begitu, orang2 lain yg kena langgar pon turut serta dalam acara mari membuat apek berpucat muka.
Kalau nak tau, corak pelanggaran itu adalah seperti berikut:





Berdasarkan gambarajah, kete peachy tu aku punyalah. Ada ala2 posisi stunt gitu kan.
So lorry langgar kancil putih, kancil putih hentam viva hijau, viva hijau sodomy my fabulous Kelisa gold. Macam ala2 marilah senggol senggol kereta2 perodua. Kete yg selamat (atas tindakan hebat pemandu belakang dia-higlight) adalah wira merah. nasib la ko kan..

So settle kat balai la kan. Aku takyah kuar sesen coz insurans kete2 senggolan yg bayar.


So uolss.. hati2 la k memandu tu. Jangan melulu atau tercangak2 mencari bangunan sampai hentam kete orang k..

Ingat orang tersayang.. pandu cermat jiwa dan kereta or moto or apajadah kenderaan anda selamat. Yang paling penting... duit selamat..

Thursday, October 22, 2009

Still trying to be the best among all..

Expressed by Noorita Yusof at 3:56 PM 2 thoughs.. Links to this post
You know what...



Being a leader, is the most toughest job in the world!



Yes, tough for a good leader.



But too way easy for a bad one.



For me, aku pegang satu je.



I cannot give you the formula for success, but I can give you the formula for failure: which is: Try to please everybody.
- Herbert B. Swope -

Wednesday, October 21, 2009

Sedar tak ko sedang buat kelaka nok..???!

Expressed by Noorita Yusof at 4:34 PM 6 thoughs.. Links to this post
Kat opis kitaorang ni ada sorang colleague kitaorang ni nama dia tett... (atas sebab2 keselamatan he..) Dia ni girl yg jenis agak gempal2 dan berpewatakan selamba <-- intro dulu. nanti orang tak faham nge.. Dia ni amatla kelaka, dan suka membuat kelaka dan masalahnya dia tak sedar pon dia adalah sedang mencipta kekelakaran. Macam ada sesetengah orang buat lawak punyala berapi sampai tersembur2 air liur tapi lawak haram jadah tak kelaka langsung!
Mari kita semak sket antara lawak2 jenaka Ratu Lawak-tanpa-disedari ini..  

Scene 1
RatuLawak: *sengih*
Penyibuk : "Nape tu RL..? Boifren ek..."
RatuLawak: "A'ah.. boifren orang he..."
Penyibuk :"Ni boyfren hak mana ni.. Nombor brapa haha.." <-- cuba buat jenaka sebenarnya.
RatuLawak: "Yang no 6.." <-- serius :|

Scene 2
RatuLawak: "Korang kenal tak ada abg yg bawak bas HP kita tu.. Baik tau dia.. ensem lak tu hehe.."
Penyibuk :"Huh...?? Yg mana RL..? Kitaorang tak penah prasan sapa2. Sama je blaka.."
RatuLawak:"Ala yg nama Rain tu.." <-- Nama saya Rain..??
Penyibuk : "Kami tak pernah tau nama2 drebar bas kita tu RL ekeke... Ni yg mana ni...?" <-- Memang tak penah hafal dan perasan jenis2 drebar yg ada. Yang botak ke, yg rambut kontot ke apa ke..
RatuLawak: "Ala.. ni ha gambar dia.. he.." <-- sambil tunjuk enpon dia.
Penyibuk :"Huh...?? RL sempat snap curi2 gambar dia dalam bas yek... kemain haha.."
RatuLawak: "Taklah.. Dia MMS gambar dia kat orang.."
Penyibuk : ...............  

Scene 3
Penyibuk : "Eh tadi kan, kita tengok ada satu video ni.. Orang mati kena letrik kat India.. ngeri siot..!"
RatuLawak: "Ala orang penah tengok sendiri ngan mata orang..."
Penyibuk : "Yeke RL? Kat ne..?"
RatuLawak: "Ala.. kat sekolah orang dulu.. Budak tu pandai... Dia nak pegi stadi obersea tapi bapak dia tak kasik. Bapak dia soh masuk UM."
Penyibuk : "Tanak masuk UM sampai bunuh diri???" <-- terasa terhina kerana budak buduh itu menolak utk masuk universiti terbaekk dia Asia!
RatuLawak:"A'ah.. dia tanak... Pahtu dia panjat ada satu bangunan sekolah tu pastu dia terjun atas wayar letrik" <-- tiket kapal terbang express ke neraka.
Penyibuk : "Wah...!!! RL tau camne..? RL baca paper ke..???"
RatuLawak: "Taklah.. org tengok sendiri masa tu.. Orang yang 1st skali tengok.. Masa tu dah nak maghrib dah.. brasap lagi. Perut dia abis terburai.." <-- muka selamba nak mam!
Penyibuk : "Ha.. Camne RL leh tgk lak masa tu. Tak balik lagi ke..?"
RatuLawak: "Eh orang Penolong Ketua Pagar Sekolah ok!.. Orang la last balik tiap2 hari sebab kena tutup gate".
Penyibuk : *dah berguling*


Scene 4
RatuLawak: "Orang nyampah betul kalo nak bayar loan bank Tuutt tiap2 bulan. Mesti kena gi bank dia sebab takleh maybank2u!"
Penyibuk : "Sama la kita. Dah la tak banyak branch. Pastu salu bz nak gi. Kadang dah pegi, skali mesin down la pulakk..!"
RatuLawak: "Eh orang kan, kalo mesin rosak, orang tepon je kastemer service dia. Complain time tu jugak! Cam eh mesin awak rosak ni! Dah la saya takde masa nak datang bayar. Awak ingat saya tak bz ke..? ngan meeting lg ngan keje byk lagi.. Datang2, mesin pulak rosak! Kalo camni saya nak bayar blan depan lah! sekaligus 2 bulan! bla bla bla.."
Penyibuk : "Eh kita kan kalo mesin rosak terus cam ok, blah!"
RatuLawak: "Eh boleh complain la wak... Ada tepon putih kat tepi dinding tu.. Angkat je pastu complain. Nanti derang noted masalah kita.."
Penyibuk : "Kita tak pernah tau ada boleh komplen2 gini wak.. Tepon putih lagi kita tak pasan." <-- sapa perasan angkat tangan!
RatuLawak: "Betull ada... pegi check tak caya.. Kadang orang saja2 je angkat tepon tu saja buat2 cakap ada problem. Ada skali tu sampai sejam orang borak!"
Penyibuk : *pengsan*


Scene 5
RatuLawak:"Smalam orang pegi spital tau.. sakit perut sangat2.. pastu orang park la dekat emergency tu. pastu ada guard tanya - apsal letak sini? mana pesakit?"
Penyibuk : "Abis awak jawab apa..?"
RatuLawak: "Kita jawab la kita la yg sakit"
Penyibuk : "pastu guard tu cakap apa?"
RatuLawak: "Dia bagi orang park kat situ pastu bagi kad OKU ni kat orang.."


Scene 6
RatuLawak: "Orang ari tu kan pecut kete balik Ipoh tau.. Laju orang bawak.."
Penyibuk : "Owh.. brapa RL bawak?"

RatuLawak: "160".
Penyibuk :
"Wah! RL bawak Viva kan? Bleh ke 160?"
RatuLawak: 
"Iya... orang ada amik video masa tu... tak caya tengok ni" <-- sambil tunjuk video dia shoot meter kete dia.
Penyibuk :  "Hahhhhhhh??? Pecut boleh pulak sempat amik video??"
RatuLawak:  "Orang dah biasa dah... Nasib mak orang tengah tido kat sebelah time tu".
Penyibuk : *DIE!*




Ok...... tu baru stengah per suku dari lawak2 buduh yg dia buat tapi dia tak sedar ok. Kalo nak kumpul mmg kalah buku Ujang aku rasa. Stiap kali borak ngan dia end up mesti macam agak sewel. Sebab gelak gila2 tapi dia kata dia tak buat kelaka pon sebenarnya. So kenapakah gelak.






Ko lagi kelaka dari gambar ni nyah...!

Friday, October 16, 2009

Moral of the story: Sendiri mau ingat...

Expressed by Noorita Yusof at 4:42 PM 0 thoughs.. Links to this post
Tadi pagi aku adalah in the great LATENESS yang teramat sangat!

Yes, malam tadi aku tido lambat. Dalam kol 2 gitu. Siapkan beberapa order cuppies for today (alhamdulillah. yg lain, for futher info tengok sini. pomot jap hehe). Tapi tido lambat tak semestinya bangun lambat.. no no no..

Yang jadik lambat tu sebab budak2 ni tiba2 nak bermandi-mandian di rumah dulu la pulak. Tiba2 nak mama jirus pagi ni instead of mandi kat sekolah macam biasa. So akibatnya kol 8.10 baru la keluar rumah ye. Masuk kije 8.30 puan2. bukan kol 10 0r kol 11 macam la kampeni tu bapak sedare ko yang punya..

Jadi bila dah terlambat tu aku pon pelagi. Ala2 moody dan garang-garangy la sket kan.. Bertegasan la sket ngan budak2 ni..

Then dah hantar derang gi sekolah aku pon pecut la ke opis. So masa dari MRR2 nak amik Duke tu, depan aku ni ada la sebuah motosikal ngan boncengan dia skali slow je depan aku. Rilek la kan, kasik laluan. Sekonyong-koyongnya, tiba2 ada kete dari lane kanan nunn jalan sana tiba2 masuk secara mendadaknya ke Duke dan menepis moto tadi. Soo.......... apalagik! Terguling dan tergolek2 lah mamat2 dua orang tu depan2 kete aku kan. Diulang, DEPAN kereta aku ya! Abis ko ingat aku tengah statik tak bergerak kah?? Nasib baik la aku ni takde la memecut Ruben Barikello sangat dan sempat mencilok kiri kanan utk elak derang yg tenga berguling tu. Kalo ditakdirkan ku gilis?????

Dah lepas kedepan aku nampak la kete bebal tadi dah stop nak tolong budak2 tu. Nasib derang tak mati kena gilis ngan aku kat situ k. Kalo tak ngan kete2 ko tu aku langgar skali. And aku??? Aku dah rasa separuh roh aku dah terbang ke mana dah. Terkejut hokey!!!!!!! Kalaulah aku langgar derang tadi.. KALAULAH????

Then aku terus call Mr Hubby cite kat dia kan. Mula2 dia terkejut gila siap istighfar lagi bila aku intro moto masuk kete datang bla bla. Pastu bila aku kata bukan aku langgar baru suara dia kendur sket.

Aku ingat dia cam nak cakap la apa2 lain kan. Tapi dia cam tego aku balik kalau2 aku terlupa baca ayat kursi ke, doa naik kenderaan ke apa. Aku cakap la dengan penuh yakin "Dah.. Dah...!". Memang aku baca uolss, banyak2 kali lagi. Dia pon tambah "Ha tu pasalla Allah selamatkan dua orang budak tu dari kena langgar ngan Ieta. Kalo tak semua pon tak dilindungi. Tulah.. Lain kali jangan marah budak pagi2. Budak2 tak salah.. Kita yang banyak silap.."

Segala gentar dan kecut perut di dada beransur hilang tiba2...

Thursday, October 15, 2009

Antu mana yang seiras2 aku aaaa?

Expressed by Noorita Yusof at 2:50 PM 3 thoughs.. Links to this post
Our Annual Dinner is just around the corner.
Tema kali ini adalah spooky.. ngeri.. ketakutan.. kehantuan.. dan wuarghhh makan budak..!!!

So instead of to go makan2, me and geng2 decided nak pakai la ala2 kesyaitanan sket kan. Bukan apa, to have fun!

Tapi sampai skang aku still lagi tak tau nak jadik hantu apa malam tu. Dah try google2, dah ada idea, but still tak cukup alatan. Takkan nak kena sewa2 kat kedai Halloween kot.. poyor la plak..


Antara idea2 yg masuk dek akal..




Antu pertama yang terlintas kat paleotak aku. 


1) Siti Pontirita
Bahan2 diperlukan: Rambut panjang mengurai, baju putih (kuning susu tak aci aa), kuku panjang kaler itam (gerenti tak perasan kotor kalo korek taik gigi), lipstik dan celak serta eyeshadom hitam & anak yang tak menangis2 selain tido.

Masalahnye sekarang: Tiada satu pon bahan2 di atas ada dalam simpanan. Kecuali baby yg mmg la tak reti terbaring je kan. Ada ke anak hantu berjalan kesana kemari..?



Next!






Antu cam ni glemer gak kan.. Masuk pilem kau...


2) Makcik Alam Flora

Bahan2 diperlukan: Sebatang penyapu bambu yg kukuh utk menampung berat badan, kalo berkuasa bateri lagi baik, topi panjang kasik tajam kat atas, baju itam labuh & kasut Harmoni Ginger (Hermione Granger).

Masalahnye sekarang: Aku ada penyapu je 2 batang. Satu wat sapu dalam umah, satu lagi kat dapur. Oh ya, ada satu lagi kat luar buat sapu garaj kete.



Next!







Gerenti ada orang mati eksiden tgk aku drive camni.


3) Minah lompat berirama.

Bahan2 diperlukan: Kain putih lapan belas ela & tali rapia. Kalo boleh kaler putih gak. Sila jauhkan kaler pink.

Masalahnye sekarang: Masalah pertama macam statement bawah gambar. Masalah kedua susah dowh aku nak makan. Mulut kemana tangan ke mana. Belum kira bab lompat gi. Belum sempat aku sampai kat meja makanan dah abih kang...


Next!



Kombinasi 2 dalam 1. Harus berpasangan duet.


4) Antu Kibas ngan Antu Cobaan..
Bahan2 diperlukan: Senang je kalo nak jadik antu jerangkung cobaan tu. Pakai baju tulang selangka ni je bereh! Antu kibas lagi senang. Sarung kaften sudeh!

Masalahnye sekarang: Kaften mana yg berpotensi nak masuk ujibakat ni? Kaften aku pon takde! Seme kasik ke Indon tu? Baju tulang lak kena sewa. Baik aku sewa baju kawin Siti Nurhaliza!


Next!





Antu Darah ke Scary Movie?

5) Antu Darah Bersepah vs Antu Mulut Lebar

Bahan2 diperlukan: Baju putih kena simbah ngan pewarna merah jenama Star harga RM1.90 sebotol tu. Hok selagi, jubah hitam dan pastikan dilengkapi topeng mulut nganga 24 jam.

Masalahnye sekarang: Takde baju putih utk aku punahranahkan dengan cat merah dan tak sker topeng nganga!


Next!





Hok mana ngeri sekali?

6) Hantu kain 2 ringgit seela.

Bahan2 diperlukan: Kain putih ela beli kat Kamdar. Kalo yg jenis tebal cam kain kafan tu lagi afdal.

Masalahnye sekarang: Masalah hantu bunjut - no 3. Masalah hantu rewang - no 1.



Next!



Bawang putih si Kucing Tompok, Bawang Hitam Si Tompok Manggis..

7) Hantu2 standard (bungkus dan rewang) dan hantu Metalicca.

Bahan2 diperlukan: Bahang hantu standard cam biasa ah. Baju serba hitam dan ketat gelemat utk hantu heavy metal.

Masalahnye sekarang: Hantu standard tu standard ah. Aku plak tak mampu nak jadi hantu Metalicca. Kena jerit2 siot. Aku kan ayu!


Next!




Takutkan orang, bermuka-mukaan.

8) Mari bermuka ngeri macam nak kena penampo

Bahan2 diperlukan: Susah2 sangat sewa je topeng2 yang kaedahnya seperti ini. Ko pakai la baju kebaya pon, muka tetap mengerikan. Class gitu!

Masalahnye sekarang: Cam nak kena penampo kan pakai topeng2 camni?


Next!



Muka sendiri ada potensi tak?

9) Masuk bilik, cermin sendiri

Bahan2 diperlukan: Takyah susah2. Muka ko pon dah cam hantu!

Masalahnye sekarang: Kalo aku nak buat camni sepanjang majis mmg la cramp bijik mata aku kan...



Next!






10) Susah2 sangat, jadik Isabella Swan je ler...

Bahan2 diperlukan: Baju2 mana ada dalam gerobok kau tu. Tapi utk aku, kena jadi Isabella Nur Islam la plak kan. Bella pakai tudung lepas dapat hidayah..

Masalahnye sekarang: Sapa yg jadik Edward Cullen tu..? Kalo Doraisamy Karuppiah aku tanak!



Wednesday, October 14, 2009

1 Malaysia <--- macam serius...

Expressed by Noorita Yusof at 4:11 PM 1 thoughs.. Links to this post
Satu Malaysia..

It's so obvious kan..??

I mean it's so obvious that gagasan ni adalah dari idea kepala PM baru kita Dato' Sri Najib Tun Razak kan..

Sebabnya, menda satu satu Mesia ni terus tersebar merebak pas je Pak Lah turun takhta ye dak. Masa dia jadik PM gagasan apa yg agak2 korang rasa dia perkenalkan? Aku bleh ingat Islam Hadhari je. Ingat PakLah, ingat Khairy eh Islam Hadhari (sesetengah penkritik beliau menamakan Islam Badawi heh). Wat eva la kan.. Ada aku kesah..?? Hadhari ke Badawi ke tudung tetap berjambul unta jugek...

So berbalik kita ke gagasan satu Malaysia. (Tiba2 aku rasa dalam forum Hujah kat TV9 la plak).

Aku cam nampak jugakla arah tuju kemanahala si Najib ni (selambar ko si Najib, Dato' Seri hello..?!) buat menda2 ni. Yelah, nak menyatupadukan rakyat mesia yg dah agak2 beretak retakkan cam pemain bola yg berlaga lutut dengan penjaga gol kan. So cakapla satu mesia, dengan harapan satu kepala, satu citarasa, satu matlamat satu cita2. ohhohohoh.... cam esei Hari Merdeka dah aku nih...

Aku sebagai insan kerdil dan ntah sapa2 dalam Mesia ni bleh la nampak intipati dan fenomena satu mesia ni kat sekeliling aku. Kalo masuk kuiz marilah menjadi rakyat patriotik bleh la kot lepas 3-4 markah..

Contoh paling dekat takyah gi jauh2 la sampai ke sempadan siam ke.. Kat tempat keje aku cukup.. Dalam team aku lah paling senang kan. Seme bangsa ada. Melayu, Cina, India, Kadazan dusun seme ada.. Tipu..?? betulla wei.. ada sorang budak serawak pe.. kalo tak kadazan dusun, bajau, tak bajau, baja ha apa susah? Yang penting berbilang bangsa wat...

Bahasa pertuturan..?? English la of kos. Sini medium Ingelish. Tapi kadang2 blasah gak cakap melayu. Ok je bukan tak paham kan... dok malaysia ma... <-- see, ayat aku pon dah berunsur kecinaan. Satu mesia beb satu mesia..

Tu belum bab lunch. Dalam geng-tetap makan2 kami ada sorang chinese. Choo Chin Ling namanya.. Mmg dia dah daftar ahli lama dah. Mmg join kitaorg je lah. Tak join time bolan posa je. Takkan dia nak join posa lak kan. So apa kita makan dia ikut je. Hari ni nasik campur berbelacan, blasah... esok, nasik goreng kampung pedas nak-mam, blasah.... sungguh kecinamelayuan skali...



Saya chop hok tengah tu..


Tu opis. Kat umah..? Ha mmg la berbilang bangsa sekali kan.. Depan ngan blakang umah aku India. Kiri Melayu, sebelah kiri2 umah melayu, umah Cina. Sebelah kanan, takde umah. coz corner lot ma.. so sungguh bersatu malaysia sekali kami kan... hari ni bau kari acha mere saab dari rumah blakang, esok bau tomyam gung dari umah sebelah, lusa bau ayam oyster sauce beroriental dari rumah yg ada anjing tu, ha dah kenyang bau dah.. apa lagi nak..?

Pastu hari tu. Aku pegi pasar. Ada la lagi orang buduh park blakang kete aku. Aku kan kepantangan bab2 parking secara bebal ni. Habis takkan aku nak tunggu kan. Aku carik la ruang2 gohed gostan konar konar nak kuar gak. Ada yang menghulur pertolongan wa cakap lu... Sorang apek ni ngan uncle India tu tolong jadi polis trafik. Baik takk..?? sapa cakap kami bergaduh2?? rilek je hokey.. apa yg penting? KERJASAMA!!!! Gooo Wonderpets..! Dan aku berjaga keluar dengan jayanya setelah mengselitkan sekeping nota kecik - "BODOH!" di cermin kereta bertuan buduh tadi.

Hari tu lagi. Hari yg aku pegi open house umah depan. Ada sorang budak cina ni sorang2. Aku ingat budak sesat mana la pulak kan.. rupanya dia datang ngan satu family India. Aku tanya la aunti tu, "aci, ni sapa ni..?" Dia cakap "Ni saya jaga juga.." Aku ngan Mr Hubby cam suprised gila. Pastu dia cont, "Takde, mak dia hantar kasik saya jaga. Mak dia kerja." Lagi la terbukak bijik mata aku. Kagum ok. Anak cina kasik Makcik india jaga. Aci tu cakap budak tu pandai dah cakap Tamil sket2. Melayu ngan Ingelish toksah cakap la kan. Tu cam bahasa wajib la kalo ko nak dok mesia. Nak dok Jepun lain cite la. Pastu tengah2 rancak borak tu, budak tu tunjuk apa ntah kat aci tu - "Amma.. tengook.." <-- gaya mmg takyah gila tamil kan. siap intonasi dan geleng2 kepala lagik! Pastu dia add lagi -"Nak air ronney..!" Tu maksudnya nak air satu. Aa............... Aku kagumm!!!!!!!!!!!!!!

So marilah kita sokong gagasan ini.
Sokong ini tak bermaksud aku ni ahli UMNO sepenuh masa ye.
Aku for the moment takde ahli mana2. Ahli makan2 banyak sedunia je.

Bak kata Najib, Satu Malaysia Satu Rantau.
Stick with Satu Bini, Say No to Satu Perempuan Simpanan.
Abaikan Satu yg kena bom.

Sekian esei saya.


 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal