Friday, January 16, 2009

Something about my girl...

Expressed by Noorita Yusof at 4:43 PM 2 thoughs.. Links to this post
Just a quick update about my lil err big girl now..

- Segala jadah lagu nursery rythm sudah ada dalam kepala dia. U name it! dari twinkle-twinkle (master gila2) sampai ke Little Teapot seme dia hafal. She will sing it louddddly to u (besides, she reallyyy loves to sing).

- Ok some says hafal lagu je, doa doa tak tau ke..? (uuu hati manusia ada je tak kena kan). Well.. beside the doa tidur (yg dia hafal dari tahun lepas tu), currently she's trying very hard to hafal surah Al-Fatihah. Of coz she still like merangkak rangkak. What u just need to do is start the ayat then she will finish it for u. And oh ya, now in progress on teaching her ayatul Kursi pulak. Err izit enuff for kid at this age..? Or tak cukup and I need to get her to hafal Yassin too?

- Sofiya is sooooo tidak gemar jika kita read her a book. If you trying very hard dengan penuh usaha jaya membacakan hatta sepatah ayat dari buku pon dia akan buat dekk je.. She will totally ignore you. Why? Because she loveee to read it by herself!
Yea rite, takdela betul kan.. All the wording come out is just a mumbling mumbling but yet she is trying ekeke.. Go girl!

- She read the book by herself, of coz she still dunno how to read. But if you pedulikan keignoran dia dan just baca je buku tu kat dia. She will remember(even dia just jeling je buku kita pegang tu sambil main masak2).
Let say ayat dia like "Once upon a time, there was little duck who lived in a little basket".
Then next time dia akan baca sendiri yg mana berbunyi "blablabla &*#&*$$ duck blablabla &%@*&$$& basket".

- Oh forgot to mention, she knows ABC until Z already. But got missing alphabet in between lah. Ekeke...
Like A,B,C,D,E,F,G... ha,ha,ha, M,N,O,P... Q,ha,ha,P.. W,X,ha and Z....Well ok la tu kan... She's still 2 and half year by the way.. hek.

- Nombor 1 until 10. No. 11. She got it correctly. Err.. since last 5 months..?? (Teach her very hard while im in confinement period).

- Satu lagi, Alhamdulillah memori Sofiya memang kuat. Exactly like her papa! If you teach her once, she will remember it like forever. Baik ajaran secara sengaja mahupun tidak sengaja.

Ajaran sengaja adalah seperti :-
Kalau nak masuk rumah cakap Assamualaikum... Jawabnya Waalaikumussalam...

Ajaran secara tidak sengaja adalah seperti:-
Papa & mama menonton TV dan "Apa cite ni.. Bodoh Gile!!"
Maka, bergentayanganlah ayat bodoh gile dimana mana secara seminggu..

(I think if I teach her things from Encyclopedia pon tak mustahil dia boleh ingat. I shud try..)

- Ada her own taste in fashion. No need to describe further. But now, u will no more need to decide on what she need to wear. Even u go to shop for her a cloth, she will choose it by herself!

- Had her own TV and DVD player. Specially used for her CDs. And... she handle it also by helself! Nasib tak jahaman.

- Dah ada akai nak ajak orang pegi jalan. Jika percubaan demi percubaan tidak berjaya. Pancingan terakhir adalah mengajak mama pegi KFC. Pasti cubaan tidak akan menemui kegagalan!

- Sangat tidak suka pada bau busuk (well.. sapa suka kan). She will vomit directly if she smell her own sh*t! (apatah lagi orang lain punya kan).

- Tidak mengenal erti penat. Sofiya boleh melompat kesana kemari sambil menyanyi-nyanyi dengan kuat tanpa henti selama sejam!

- Love her little brother sooo much.. Kalau adik dia tido, siap la korang tak boleh bising. Kalo dengar sikit suara, dia terus "SHhhhhhhhhhhh... Adik tido...!!"

- Tapi kalo time dia memekak, adik tido ke tak tido, dia pedulih hapa!

- Well, banyak sebenarya.. List habis kang takde rahasia pulak..

- Last but not least...




She is a beauty conscious!


Tuesday, January 13, 2009

Pih Kir San Diry...

Expressed by Noorita Yusof at 3:57 PM 3 thoughs.. Links to this post
Today we had our lunch at All About Mee PBD. Di atas kunjungan khas Sha tersayang.. Lama duh tak makan sini..

I had a big plate of nasik lemak ayam rendang. Farah dengan green curry chicken rice. Wawa dengan bihun tomyam berudang besar, while Choo ngan Sha makan sweet & sour chicken with rice.

U... ingat dengan jelas menu rakan2.. Heh.

Well. Story of the day is, adalah lawak lawak hangsua (bak kata azwana) kami kami berlima ini.

Tak tau la kenapa tiba-tiba sangat berbakat dalam membuat kelakar sehingga kalah Nabil lu pikirlah sendiri itew.

Kalo masuk Raja Lawak memang kompem!
Kompem kena kutuk! Hua Hua Hua...

Yang paling tak tahan skali bila kitaorang bukak cite pasal tutt tutttt atau nama samaran dia Ting Tu Phar.

Opps!..

Siapakah gerangan Mr. Ting ini.

Haha... Nama ini adalah telah didaftarkan oleh Cik Fadia Ayesha kita di meja makan itu, jam tu jugak.

Nama sebenar adalah Ting Tu Phar anak kepada Ting Jar Wuh.
Diaorang ni dalam lingkungan surname surname Ting Ta Dak Hutak punya family lah.

Ekeke....

Kalo korang rasa komfius, Aku?
Lagi la pening..! Hahaha...

Okla, cite sebenarnya ialah aku dan rakan-rakan biasalah lah.
Mengata (mengata ok. mengumpat tu kan cam bunyi ahli neraka sangat la pulak kan)sorang budak dalam team kitaorang ni..
Nama sebenar-benar-tak-tipu-punya kenala rahsiakan ye tak. Kalo nak tulis sini boleh gak kalo nak kena makan kaki ngan tuan empunya hehe..

So untuk memudahkan perbincangan, we just name that person as THINK TOO FAR.
Sebut betul betul anak anak.. Think.. Too.. Far..
Ha.. Pandai...

So dalam dok rancak kaki tangan seme ikut serta dok cite2 tadi, si Sha dengan penuh innocentnye bertanya- "Si Ting ni sapa? Mr Ting ke..?"

Kami yang tadi dok gelak gelak manja terus gelak besar macam ibu bapa gajah ok??

Terus aku jawab. "Haah Sha.. Mr Ting Tu Phar anak kepada Ting Jar Wuh.. Anak sedaranya Pih Kir PhanJhang.."

So apa lagi berderai ketawa sambil Sha pun turut ketawa walhal dia tak tau kisah pon lagi. Kekek..

Then kami pon cite la hal sebenar...

Nak tau sapa Think Too Far tu?
Ekceli itu adalah gelaran kepada....

Tuutt tut tutttt..... amboi amboi amboi..


Satu lagi lawak nasik lemak antarabangsa.

HP kan ada shuttle bas, shuttle van utk pegi PBD ke, KL Sentral ke..

So driver2 dia adalah berbagai bagai jenis rupa, warna dan pe'el2 tersendiri..
Then nama2 samaran yg kitaorang kasik pon berbagai2 la kan.. Suka suka hati kitaorang je kan nak kasik nama kat anak orang.

So antara driver2 pemes adalah Abang Bob (Bob sebagai gedebob), Abang Drift (sebab bawak bas macam formula one), Abang Sopan Santun (sebab sangat bersopan lagi berlemah lembut membawa van), Abang Ketayap JK (abang pakai ketayap tapi Jiwa Kacau) dan macam2 abang lagi lah..

So yang paling glemer dalam list adalah Abang Ketayap JK atau tadi kitaorang baru je naikkan pangkat dia as Datuk JK. Yang kurang, misai je takde. N dia takdela mampu beli jam riban riban kan. Setakat dua utas jam RM36 cam aku punya boley la kot..

Jadi alkisahnya kitaorang dah lama tak nampak kelibat Datuk JK ni.
So tadi tengah seme dok tertanya2 aku dengan selambanya berkata "Ala.. Dia dah further career..."

Then Wawa yang terkenal Queen of lawak bodoh of the year boleh membungtangkan mata tengok aku lantas bertanya "Betul Ieta...???? Dia further ke mana...???" Dengan penuh ingin tahunya..

Maka apa lagi.. Bergelak besarlah kami kami ini kerana tiada menyangka bahawa Wawa boleh termakan dengan tipu daya saya ini.

Aku jawab lagi "A'ah Wawa. Dia dah naik pangkat jadik drebar LRT.."

Kali ini Choo pulak dengan terkejutnya bertanya "Ha, Ye ke Ieta..??

This time perut yg memang dok bergegar gelak tu bertambah tambah la galak lemak ni berayun ke kiri ke kanan.

Apa kena ngan kawan kawan aku pada hari ini??

Atau apakah wajahku sangat serius sehingga tidak menyedari itu adalah salah satu percubaan untuk membuat kelakar?

Ekeke...

Jadi hari ini saya sangat gembira kerana dapat ketawa dan membuat orang ketawa dengan lawak jenaka yang tidak berniat ini.

Terasa segala bebanan keserabutan kerja terbang entah ke mana cewah..

Laugh is a best medicine - I am totally agree.







p/s: What the hell is Pih Kir San Diry...?
Pih Kir San Diry tu ialah... Pikir Sendiri atau.. Lu Pikir La Sendiri...!
Bak kata Nabil.

My BIG girl....

Expressed by Noorita Yusof at 3:38 PM 4 thoughs.. Links to this post
Hmm....


Hmm.. tak cukup pink lagi ni...



Atas ni sikit...

Final touch up..

Dah nak siap dah ni..

Ok done! Hmm... Look nice..





Well.. That's her.
Gosh. She's growing up so fast!

Friday, January 9, 2009

1st entry of 2009...

Expressed by Noorita Yusof at 3:41 PM 4 thoughs.. Links to this post
I'm back......

Wah terasa sangat lamanya tidak mengabdi kenangan di sini.
Dari tahun lepas ok apakah tidah lama...

Rasanya belum cukup basi lagi berkulat lagi utk saya mengucapkan Selamat Tahun Baru 2009 buat semua.

Well, saya sudah terlepas moment utk menyenarai apa yg berjaya di capai pada tahun lepas dan azam utk tahun ini. If I am still not that late, please let me know ya..

Actually banyaknye menda nak cite kat sini. Sampai terlupa lupa dah.

End end of the year tu aku terjebak dalam ini..



Yes.. Masuk Pusrawi satu hari satu malam..
Why..?
Personally ask me..
Yg rapat2 tau la kot. Kurang rapat tu dalam hati mereka mesti - "Do I care..?"
Hehe..

Just nak cite gak kat sini masa masuk spital tu kan (awal2 tahun dah kutip pahala), bilik aku tu ada 4 orang. Tapi satu katil kosong. Depan aku lak tu. Terbayang-bayang malam tu ada pulak yg baring kat situ. Ngiluu...

Ok, nak jadikan cite, kitaorang ni divided by a piece of curtain. Sepanjang masa la curtain ni tertutup dan aku tak tau pon sapa jiran2 tetangga aku ni. Dengar sore je.. Yang kat depan tu ada baby baru lahir. Sian dia.. baby dia asyik nangis je sampai nurse kena tolong jaga. Sian mak dia letey ok baru branak.

Yang aku nak story ni orang sebelah katil aku ni ha. Aku kuar dari dewan bedah agak2 lepas maghrib gitu. So masa ni pelawat masih ada la bergentayangan di mana2 kan. Termasuk la pelawat aku dan orang sebelah ni. Aku dengar suara pesakit tersebut sangat la lemah gemalai gemersik bak buluh perindu.. Bergurau senda ngan suami tercinta..

Then dalam kol 10 gitu all the pelawats kena la balik. So lepas berbabai2 dengan suami dan rakan2 (agak aku la kan. Tak nampak ok. Cuma menggunakan deria pendengaran), then sunyilah jadi bilik itu. So adalah masa utk tidur kan..
Aku ni pulak bukannya sakit sangat. Cam tido hotel lak rasa. Sambil menikmati panorama KL Tower kat luar tu ditambah dengan mata tanak mengantuknye dan tunggu my dinner (even dah kol 10, but I still haven't eat since morning. kena posa becoz of the operation) so aku santai je lah sambil dengar lagu.

Then seketika itu aku terdengar la satu gemaan yang sungguh dasyat! Orang sebelah memang la tak payah berdengkur macam badak air kan. Amboi amboi amboi.. sedapnya mulut I macam Azwan Ali la pulak... Amboi amboi amboi..

Yang penting sangat KUAT ok. KUAT GILA GILA! Aku langsung tak boleh melelapkan mata atau berbuat apa2 sahaja. Sangat mengganggu gugat. Aku rasa kalo baby tadi ada lagi kat situ memang la melalak la kejenya kan. Mak budak pon takleh tido, apatah lagi budak hokey.

Aku rasa cam nak je selak curtain tu sambil berkata "Wahai kakak, silalah untuk memperlahankan volume anda atau silalah tekup muka anda dengan bantal. Paling tidak sila lah telefon suami tersayang anda untuk membeli pelekat tersumbat hidung seperti dalam iklan Eizlan Yusof itu di 7-11 berhampiran".

Dalam tension tu aku sempat lagi record 'irama' tu lantas mengesend kat hubby aku ok. Itulah bukti atas cerita yg akan aku hebohkan bila balik kerumah nanti (what a nawaitu!).

So dalam menyumpah2 di dalam hati itu, then datang la nurse pegi kat 'akakk' kita tu kan, cakap apa ntah, or sumbat apa ntah kat mulut dia. Terus dia tido tiada berbunyi selepas itu. Loga!

Tidak lama kemudian sampai la my dinner, which is we can call it as a supper. Dekat kol 11 dah ok. So tibalah masuknya waktu berbuka puasa bagi Ieta setelah puasa dari pukul 10 pagi tadi.. Bismillah..

Even the lauk is ikan tenggiri goreng sejuk macam betis mayat, dalca yang dingin cam air terjun, namun habis licin lah hatta makanan tersebut. Itulah bukti akan laparnya saya pada waktu itu.

Well.. Eh aku baru cerita satu menda ok. Tapi sudah penuh satu entry.
Ada banyak lagi cite ni amboi amboi amboi....

So lenkali lah saya tulis lagi, kalo tak bz la sangat kan.
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal