Friday, January 16, 2009

Something about my girl...

Expressed by Noorita Yusof at 4:43 PM
Just a quick update about my lil err big girl now..

- Segala jadah lagu nursery rythm sudah ada dalam kepala dia. U name it! dari twinkle-twinkle (master gila2) sampai ke Little Teapot seme dia hafal. She will sing it louddddly to u (besides, she reallyyy loves to sing).

- Ok some says hafal lagu je, doa doa tak tau ke..? (uuu hati manusia ada je tak kena kan). Well.. beside the doa tidur (yg dia hafal dari tahun lepas tu), currently she's trying very hard to hafal surah Al-Fatihah. Of coz she still like merangkak rangkak. What u just need to do is start the ayat then she will finish it for u. And oh ya, now in progress on teaching her ayatul Kursi pulak. Err izit enuff for kid at this age..? Or tak cukup and I need to get her to hafal Yassin too?

- Sofiya is sooooo tidak gemar jika kita read her a book. If you trying very hard dengan penuh usaha jaya membacakan hatta sepatah ayat dari buku pon dia akan buat dekk je.. She will totally ignore you. Why? Because she loveee to read it by herself!
Yea rite, takdela betul kan.. All the wording come out is just a mumbling mumbling but yet she is trying ekeke.. Go girl!

- She read the book by herself, of coz she still dunno how to read. But if you pedulikan keignoran dia dan just baca je buku tu kat dia. She will remember(even dia just jeling je buku kita pegang tu sambil main masak2).
Let say ayat dia like "Once upon a time, there was little duck who lived in a little basket".
Then next time dia akan baca sendiri yg mana berbunyi "blablabla &*#&*$$ duck blablabla &%@*&$$& basket".

- Oh forgot to mention, she knows ABC until Z already. But got missing alphabet in between lah. Ekeke...
Like A,B,C,D,E,F,G... ha,ha,ha, M,N,O,P... Q,ha,ha,P.. W,X,ha and Z....Well ok la tu kan... She's still 2 and half year by the way.. hek.

- Nombor 1 until 10. No. 11. She got it correctly. Err.. since last 5 months..?? (Teach her very hard while im in confinement period).

- Satu lagi, Alhamdulillah memori Sofiya memang kuat. Exactly like her papa! If you teach her once, she will remember it like forever. Baik ajaran secara sengaja mahupun tidak sengaja.

Ajaran sengaja adalah seperti :-
Kalau nak masuk rumah cakap Assamualaikum... Jawabnya Waalaikumussalam...

Ajaran secara tidak sengaja adalah seperti:-
Papa & mama menonton TV dan "Apa cite ni.. Bodoh Gile!!"
Maka, bergentayanganlah ayat bodoh gile dimana mana secara seminggu..

(I think if I teach her things from Encyclopedia pon tak mustahil dia boleh ingat. I shud try..)

- Ada her own taste in fashion. No need to describe further. But now, u will no more need to decide on what she need to wear. Even u go to shop for her a cloth, she will choose it by herself!

- Had her own TV and DVD player. Specially used for her CDs. And... she handle it also by helself! Nasib tak jahaman.

- Dah ada akai nak ajak orang pegi jalan. Jika percubaan demi percubaan tidak berjaya. Pancingan terakhir adalah mengajak mama pegi KFC. Pasti cubaan tidak akan menemui kegagalan!

- Sangat tidak suka pada bau busuk (well.. sapa suka kan). She will vomit directly if she smell her own sh*t! (apatah lagi orang lain punya kan).

- Tidak mengenal erti penat. Sofiya boleh melompat kesana kemari sambil menyanyi-nyanyi dengan kuat tanpa henti selama sejam!

- Love her little brother sooo much.. Kalau adik dia tido, siap la korang tak boleh bising. Kalo dengar sikit suara, dia terus "SHhhhhhhhhhhh... Adik tido...!!"

- Tapi kalo time dia memekak, adik tido ke tak tido, dia pedulih hapa!

- Well, banyak sebenarya.. List habis kang takde rahasia pulak..

- Last but not least...




She is a beauty conscious!


2 thoughs.. on "Something about my girl..."

Anonymous said...

hahah... abih la pasni bkn kene paw kfc, tp kene paw mekap.... silap2 nak gak pakai natural 99... waaaaaaa.... ^_^


- ajula bkn nama sbnr -
(pesal byk sgt komen dak ni?)
(bg can la, hepi skit ni psl blog x kene block.... hehe...leh tumpang ngomp*t...)

sticker on February 13, 2009 at 2:14:00 PM GMT+8 said...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
nike shoes

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal