Thursday, February 26, 2009

Doakan my baby k...

Expressed by Noorita Yusof at 1:22 PM 3 thoughs.. Links to this post
My baby still batuk2.

This is his 3rd doctor and hopefully he will get well like VERY soon.

Perbezaan dengan doktor2 before this:


Doktor 1 (GMC)

Me : "A'kum Doc."

Doc1 : "Ha.. Apa lagi ni ye.."

Me : (???...) "Baby saya ni batuk. Dah 2-3 hari."

Doktor check la lebih kurang. Check dada, check blakang.
Mu'az dah nangis2 sebab dia tak suka rasa sejuk dari Stethoscope Doc tu kena badan dia.

Doc1 : "La.. apsal nangis2 ni..."

Me : (Huh......??????????)

Doc1 : "Ok saya bagi dia ubat, nanti bagi ye" (well of coz!)

Me : "So ada apa2 doctor? Paru2 infection ke, nak jadi athma ke.."

Doc1 : "Takde, takde." (Alhamdulillah)


Lepas makan 4-5 hari, takde perubahan langsung hokey.
So I went to see the 2nd Doc.


Doktor 2 (Poliklinik Kotaraya)

Aku ingat nak la jumpa Specialist kat sini. Skali Specialist cuti la pulek..

Doc2 : "Akum.. Hi.. Cutenye baby.... Nama sapa ni.."

Me : "Wslm... Hehe.. Mu'az nama dia.."

Doc2 : "Yeap Mu'az. Sakit apa ni sayang.."

Me : "Batuk la Doctor. Dah dekat seminggu dah. Dah gi klinik makan ubat tapi takde perubahan apa2 pon.."

Doc2 : "Ic.. Takpe saya tgk dulu"

Sebaik je Stethoscope tu cecah je, Mu'az terus menangis.

Doc2 : "Ala sayang2.. Nape nangis ni.. Ok ok.. Doktor check sket yek.. Jap je...."

Then lama2 Mu'az diam la jugak.

Doc2 : "Hmm nanti saya kasik antibiotik.. Habiskan k.. Dada ok. Takde apa2. Paru2 seme ok. So don't worry k.."

Me : "Ok, thanks doc"


Lepas habiskan antiobiotik tu pon, batuk Mu'az camtu gak. Still ada.
As its already almost month, so this time I MUST find a specialist for him.


Doktor 3 (Klinik Pakar Bayi & Kanak2 Sri Sai)

Doc3 : "So, apa masalah si comel kita ni ye"

Me : (Explain la dari A to Z. Including the medicine name all that).

Doc3 : "Ok, let me check first k.. Cik baringkan dia sana.."

The bed is full with toys! And sambil baring got nurse main2 toy agah2 Mu'az.
But once the thing cecah je dada dia, terus la meraung kan.

Doc3 : "Oh don't cry baby.. Doc can't hear anything.. Calm sayang.. Shhh..."

Still crying like mad.

Doc3 : "Ok.Ok nvm. Let him calm first. So since dah bagi antibiotik but still batuk, so I think the best way is kita bagi dia gas ok. To reduce kahak dia, to cairkan ok. So I will give him another antibiotik yg kuat sikit ya. But you need to monitor if he got allergic to that medicine.."

Me : "Ok Doc."

Doc3 : "Paru2 semua ok. Just kahak dia ada banyak sikit. If buat x-ray pon tak nampak sangat coz the kahak is covering his lump. Kita bagi dia gas, and you take him home. Monitor the progress k. We will meet again petang ni."

Me : "Ok Doctor. Thanks ya"


So at least, this doctor ada la initiative untuk menjadi seorang doktor yg penuh info. Takdela cam 1st Doc tadi. Dah la tak cakap apa2, tanya pon jawab acuh tak acuh.. Kamon la.. Ikhlas la sikit kan.. Baik la bayar specialist consultant mahal2 asalkan puas hati. Tapi aku takdelah nak cakap aku ni byk sgt duit. Tapi have to ok. For the sake of our child. Kalo tak utk mereka, utk sapa lagi..??

So camnilah Mu'az seminggu ni. Berturut2. Pagi petang kasik gas. Tapi ada gak miss petang nye session. Jam la wei! Tak dapat pegi.


Ala... Shian anak mama... But he is a good boy.. Never cry at all..


I hold him tight.. Sebab tu dia tak nangis.. rasa save kot.. Mama dia nak jugak possing kan.. Sempat..



Hope he will get well soon..

No more koff koff. No more bunyi2 kahak dalam tekak..

Friday, February 20, 2009

LV

Expressed by Noorita Yusof at 1:44 PM 4 thoughs.. Links to this post
Yesterday my inlaws baru balik dari Padang Besaq.
Ishh if not we also will join the trip. But mama not really agree coz Mu'az is too small utk di bawa travel jauh jauh begitus.

Then, ok la. (Dengan perasaan agak kecewa kerana tidak dapat memakan ikan bakar yang amat lazat ituk).

Maybe next time, insya-Allah kalo ada chance tu kitaorang pegi la kan.

Somehow I've been suprised with this.






I was like hoh!!

He said it's for my birthday present. Hehe hows innocent! :)

Frankly, I'm really not into LV's kind of thing. Aku rasa pattern bunga2 dia tu cam agak-agak ketuaan je. Oppss sorry sesangat pada LV's fan. Just..really not my taste. Agaknya taste aku pada beg beg murah dilonggok kat Sogo je kot.

So today aku bawak la beg ni pi opis kan. Sebab nak sumbat laptop wat balik. Besar wa cakap lu.. Nak sumbat arnab pon boley!

Nway, terima kasih sangat kat papa. Coz it's like.. papa bought me this..??
Kalo mama tu tak heran la kan. Sebab tu la orang kedai tu pon dok sengih2 kat papa usik belikan henbeg utk 'Fen'. Fen tu dalam bahser Siam adalah girlfren. Haha.. Asal orang tua beli barang camni terus chop kasik sugar baby. ekekek..

So camtulah. Ini adalah the very 1st my LV beg yg pernah dimiliki! Bak kata mak hayam gebus, beg LV RM10,000 u olsss!!

Wednesday, February 18, 2009

Kena tembak 2

Expressed by Noorita Yusof at 4:06 PM 0 thoughs.. Links to this post
Adeh panjangnya tag ni... Sha.. Sha...

Syarat dan peraturannya adalah:

1. apabila telah terpilih dengan malangnya, silalah menulis 16 perkara rawak sama ada tentang fakta, perangai tak senonoh, ataupun hala tuju hidup anda.
2. silalah hasut 16 orang lain untuk melakukan perkara ini.
3. sila tanda manusia yang telah menanda anda diperingkat awal.
4. ketahuilah, jika anda terpilih ia adalah kerana anda juga manusia biasa yang perlukan perhatian dan kasih sayang yang secukupnya ketika bayi.



1. Apa aaa......

2. Saya suker makan (seriously menda ni yg first skali terlintas. tak tipu!!)

3. Saya ada dua anak. Sepasang.

4. Saya ada suami. Of coz la kan. Untuk memperolehi fakta 2. Err dan tidak sepasang. Sorang je.

5. Saya rasa saya ni super woman lah. Sebab kat rumah tu apa je yg saya tak buat. Dari masak, decoration, jaga anak (belah malam je la hehe), kutip taik kucing yg suka be*ak merata kat halaman, betulkan pintu almari senget sampaikan ke pasang ubat nyamuk tiap2 malam mesti saya nak buat sendiri!

6. Saya ni baik hati (betul, percayalah!). Tapi sekali sudah benci, sampai hari akhirat la jawapnya.

7. Aduhh baru point 7 ke..

8. Kete saya baru masuk workshop sebab ada tukang bawak lori buta langgar kancil, kancil rempuh viva, dan viva sondol kelisa saya. Why me....!!!!

9. Saya nak TENGOK MOVIE di PAWAGAM!!! (beli CD tak kira ler). Oh god..! Last movie aku tgk adalah dari zaman batu dulu kan.. I was soo outdated!!

10. I just can't help myself to live without KFC!

11. Saya tengah pening dan tension kat office. Keje melambak lambak dengan perangai budak2 yg buat2 pandai tapi anak aku lagi pandai! (Ok sempat lagi buat tag kan dah keje melambak).

12. Saya juga tengah pening jawab call orang nak apply keje buat burger ngan laki saya. Terasa seperti JobStreet pula.

13. Saya juga agak2 pening lalat pikir apa aku nak hauta ni sampai ke point 16.

14. Oh ya. Ni penting ni. Saya paling menyampah orang suka kentut kentut tak kira tempat. Dah la tak kira tempat, kuat mengalahkan ekzos lori! Pahtu boleh buat muka sardin cap kentut!

15. Saya juga tidak suka orang korek taik idung ke, korek taik gigi mahupun taik telinga dan mengoleskan di kawasan sekitar. Kalo duduk kat kusi, dioleskan ke sofa. Kalo dalam kete, dioleskan di car seat. Kalo tgh duduk, dioleskan ke karpet. Ataupun paling parah, cuma dijentik sahaja melambung di udara. Arghhhhhhhhhhhhhhhh!!!

16. Yes! Dah abis. Saya sangat lega tag ni sudah abis!!



Pahtu apa aa..
Hmm hasut namblas orang..?? Adeh.. Oklah, namblas orang pertama baca blog ni sila sila la.. Nak nam ratus blas orang pon apa salahnya.

Kena tembak 1

Expressed by Noorita Yusof at 3:27 PM 2 thoughs.. Links to this post
Sha.. Sha...
Apsal la awak tag saya neh..
Dua lak tu..
Awak tau kan saya amat la 'sempat' update blog lately kan.
Tapi disebabkan awak (dan dah kena ugut di email, di blog dan sebagainya) terpaksa la luang2 masa kejap.

Ok lets.....


Tulis sepuluh perkara mengenai orang yang beri award ini.


Tentang Fadia Ayesha atau Sha atau Shasha:

1. Bekas makwe eh bekas rakan seperkejaan di HP.
2. Tinggi....!!
3. Pelanggan produk kecantikan tutttt..... dengan saya (seriously U look fabulous-er tak hengat <-- kena la 'jek' kan.. hihi..)
4. Bulu matanya menggelapai seperti kipas opera. Cam pling pling pling...
5. Stylo.
6. Bawak kete Atoz yg mana adalah kereta kegilaanku suatu ketika dulu di suatu masa tidak mampu lagi beli kete. Apa kaitan dengan point ni pon aku tak taulah. Ok next!
7. Keje kat Atoz gak.
8. Ada boipren yg diberi jolokan seperti muka suamiku. Hmm ada iras2 ke Sha...?? Tang bulu roma kot... haha..
9. Sha, Sujaihah Hassan carik aa..
10. It's like now pon.. kikiki..
Dah cukup sploh. LEGA!)


Fakta Mengenai Saye


1. Err... Sensitif ok. Sometimes can be over sensitif..!
2. Garang kalo kena gayanya. Susah garang tapi sekali garang memang aku garang-garangkan kau orang!
3. Suka makan!
4. Lupa lak. Bini orang dan sudah ada anak dua (ok ok agak turun la saham di point ini kan..)
5. Suka masak. (Fakta ini berkadar terus dengan fakta 3).
6. Suka baca novel di tgh2 malam sebaik anak2 sudah zzzzzzz..
7. Benci orang berlagak bagus dan terasa bagus!
8. Tak suka orang cakap jerit2. Aku tak pekak lagi hokey..
9. Suka makan.
10. Suka makan.

Pinish.


Auta Mengenai Saye

1. Lemah lembut.. Haha..
2. Baik gila babeng tak reti marah. (Plis la.. Aku pandai gak tengking orang okeyy..)
3. Diet (okla. Lately ni kurang auta aa. Aku ada diet gak secara part time).
4. Suka bela mentadak.
5. Suka tumbuk orang.
6. Suka berleter.
7. Baju saiz XXL.
8. Pendiam dan tak reti buat lawak.
9. Pegi disko.
10. Suka korek hidung depan mak mertua.

(Fakta2 dari no 4 dah start meraban. Sekuis me okeh..)


Hobi

1. Masak, masak, masak.
2. Bacer buku.
3. Buat teka silangkata.
4. Buat buku Mensa.
5. Buat jigsaw puzzle.
6. Buat apa2 contest, game ke apa2 lah dalam paper ke, buku ke, flyers ke, mana2 ler..


Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan nyatakan nama mereka di blog anda:

Sapa2 je lah yg baca dah nak buat..
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal