Thursday, February 26, 2009

Doakan my baby k...

Expressed by Noorita Yusof at 1:22 PM
My baby still batuk2.

This is his 3rd doctor and hopefully he will get well like VERY soon.

Perbezaan dengan doktor2 before this:


Doktor 1 (GMC)

Me : "A'kum Doc."

Doc1 : "Ha.. Apa lagi ni ye.."

Me : (???...) "Baby saya ni batuk. Dah 2-3 hari."

Doktor check la lebih kurang. Check dada, check blakang.
Mu'az dah nangis2 sebab dia tak suka rasa sejuk dari Stethoscope Doc tu kena badan dia.

Doc1 : "La.. apsal nangis2 ni..."

Me : (Huh......??????????)

Doc1 : "Ok saya bagi dia ubat, nanti bagi ye" (well of coz!)

Me : "So ada apa2 doctor? Paru2 infection ke, nak jadi athma ke.."

Doc1 : "Takde, takde." (Alhamdulillah)


Lepas makan 4-5 hari, takde perubahan langsung hokey.
So I went to see the 2nd Doc.


Doktor 2 (Poliklinik Kotaraya)

Aku ingat nak la jumpa Specialist kat sini. Skali Specialist cuti la pulek..

Doc2 : "Akum.. Hi.. Cutenye baby.... Nama sapa ni.."

Me : "Wslm... Hehe.. Mu'az nama dia.."

Doc2 : "Yeap Mu'az. Sakit apa ni sayang.."

Me : "Batuk la Doctor. Dah dekat seminggu dah. Dah gi klinik makan ubat tapi takde perubahan apa2 pon.."

Doc2 : "Ic.. Takpe saya tgk dulu"

Sebaik je Stethoscope tu cecah je, Mu'az terus menangis.

Doc2 : "Ala sayang2.. Nape nangis ni.. Ok ok.. Doktor check sket yek.. Jap je...."

Then lama2 Mu'az diam la jugak.

Doc2 : "Hmm nanti saya kasik antibiotik.. Habiskan k.. Dada ok. Takde apa2. Paru2 seme ok. So don't worry k.."

Me : "Ok, thanks doc"


Lepas habiskan antiobiotik tu pon, batuk Mu'az camtu gak. Still ada.
As its already almost month, so this time I MUST find a specialist for him.


Doktor 3 (Klinik Pakar Bayi & Kanak2 Sri Sai)

Doc3 : "So, apa masalah si comel kita ni ye"

Me : (Explain la dari A to Z. Including the medicine name all that).

Doc3 : "Ok, let me check first k.. Cik baringkan dia sana.."

The bed is full with toys! And sambil baring got nurse main2 toy agah2 Mu'az.
But once the thing cecah je dada dia, terus la meraung kan.

Doc3 : "Oh don't cry baby.. Doc can't hear anything.. Calm sayang.. Shhh..."

Still crying like mad.

Doc3 : "Ok.Ok nvm. Let him calm first. So since dah bagi antibiotik but still batuk, so I think the best way is kita bagi dia gas ok. To reduce kahak dia, to cairkan ok. So I will give him another antibiotik yg kuat sikit ya. But you need to monitor if he got allergic to that medicine.."

Me : "Ok Doc."

Doc3 : "Paru2 semua ok. Just kahak dia ada banyak sikit. If buat x-ray pon tak nampak sangat coz the kahak is covering his lump. Kita bagi dia gas, and you take him home. Monitor the progress k. We will meet again petang ni."

Me : "Ok Doctor. Thanks ya"


So at least, this doctor ada la initiative untuk menjadi seorang doktor yg penuh info. Takdela cam 1st Doc tadi. Dah la tak cakap apa2, tanya pon jawab acuh tak acuh.. Kamon la.. Ikhlas la sikit kan.. Baik la bayar specialist consultant mahal2 asalkan puas hati. Tapi aku takdelah nak cakap aku ni byk sgt duit. Tapi have to ok. For the sake of our child. Kalo tak utk mereka, utk sapa lagi..??

So camnilah Mu'az seminggu ni. Berturut2. Pagi petang kasik gas. Tapi ada gak miss petang nye session. Jam la wei! Tak dapat pegi.


Ala... Shian anak mama... But he is a good boy.. Never cry at all..


I hold him tight.. Sebab tu dia tak nangis.. rasa save kot.. Mama dia nak jugak possing kan.. Sempat..



Hope he will get well soon..

No more koff koff. No more bunyi2 kahak dalam tekak..

3 thoughs.. on "Doakan my baby k..."

:::sHa::: on February 27, 2009 at 3:52:00 AM GMT+8 said...

Muazzz..get well soon.. nanti leh main2 dgn sissy sofiya..

To :mama nya..

Amboi2, kat clinic sempat lagi tuh..berposing bagai...

Mama Ieta on February 27, 2009 at 9:06:00 AM GMT+8 said...

haha... yela.. Sedut gas tu lama ok. sempat buat macam-macam pose hahah....

Anonymous said...

Ytp n igb l xxx, hot xxx movies. Gqz w, xcy filray|jas fhbqbjb v yn rm.

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal