Monday, March 2, 2009

Plan Baekkkk Punya...

Expressed by Noorita Yusof at 4:28 PM
Aku telah berjaya turun dalam 3 kg setelah dengan patuh dan obeynya pada Diet Plan Mr. Hubby, in 2 weeks!

Terima kasih la pada hubby ku yg tidak jemu2 melayan kerenah dan sesekali terpaksa tegas (ok la. marah) bila aku dah start buat2 lupa gi tambah nasik kan. Kadang2 sampai merajuk2 sebab perut lapa ok! Lagi nak catu2 makan!

Ekceli kalo aku go on lagi mau turun lagi dan lagi.

Tapi setelah jeans Applemint ku sudah mengisi angin di persekitaran (yg mana aku complain sendat before ni), slowly aku stop diet tu (suka!).

Pendek kata, misi mari turunkan angka kg telah berjaya. Skrang aku harus tone-kan shape dan menyingkir lemak2 di perut ini. Dan ini hanya boleh dilakukan hanya dengan menge-gym-kan diri..! Oh masa.. marilah masa.. masa masa.. I need u...

Yg sebenarnya entry kali ni takde kaitan dengan diet pon. Jauh lagi gambar aku tengah angkat2 besi kat gym sambil tayang otot2 lengan.

Untuk meraikan akan 'kekurusan' kembali aku ni, so kiranya nak balas dendam la satu hari di atas keikat perutan selama ni kan. So aku nak makan kaw kaw punya. So selamat tinggal sekejap ikan masak stim, ikan singgang, ikan goreng kurang minyak dan macam2 jenis masak ikan lagi.

So last Sunday, inilah plan baeeekkkk punya dari aku!



Ayam Percik Na Na Na Na Na Ganuu Kiterrr...!!


Saje je la taruk resepi poyo2 kan.
Mana tau ada yg nak try ke.. Tra skali, nok lagi..

Bahan2nya ialah:
Ayam secukup pemakannya.
Santan kelapa satu bijik (nyaris tulis kepala tadi. santan kepala adalah air kelemumur. Yiacksss!)
Bawang besar, bawang merah, bawang putih = dimesin
Cili Boh.
Secubit belacan (I pakai belacan Ezany u.. yamm yammm)
Kunyit debu skett.
Asam keping/gelugor.
Serai = diketuk.
Halba.
Garam kasar (halus pon boley juga..).
Gula.

Cara2nya:-

Untuk kuah percik:

Masukkan santan ke dalam kuali.



Masukkan bawang2 mesin secukup rasa. Saya masukkan dalam 3 sudu besar. Bawang akan membawa rasa manis, itu pesan ibunda..



Masukkan cili boh. Saya buhboh dalam 4 sudu kot gitu. Nak lagi berasap, buhboh la lagi..



Seco'et kunyit. Nak kasik kaler kuah cantik. Pada anggapan saya lah..



Sedikit halba. Ini halba kasik itu kuah manyak wangiii woo..



Serai yg diketuk ketuks..



Asam keping. Agak2 la besar mana dan berapa keping. Byk2 karang masham..!



Garam dan gula secukup raser..


Secubit belacan jgn lupa. Takde gambor sebab baru je nak snap, PLOP! dia terjun lam kuah.



Dah bubuh sumer tu, barulah nyalakan api (sederhana je) dan kacau pelan2. Kena kacau sokmo2 tau sampai mendidih, kalu tak berketui ketui la jawabnya kuah percik kita nyah...



Dah mendidih, tutup api. Siap! Ni la rupe dia..



Now masanya untuk kita memanggang ayang pula..


Ayam tu gaul je ngan kunyit ngan garam. Pahtu boh la kat pemanggang camnih.
Kalo ma saya dia suka boh ayam tergolek dot sebelah ekor kat pemanggang. Dah masak baru potong2. Tapi si abang jual ayam ni pi tetak abis ayam sayer. Apa punya pekak, aku kata jgn potong, hang potong jugak!



Disebabkan pemanggang saya bersifat tradisional, jadi saya buat la cenggini.
Tutup tu adalah untuk menjimatkan masa, karna dengan menutup jadi kurangla asap panas tu kuar. So cepat le sikit masaknye..




Bila agak2 separuh masak tu, angkat pahtu siram2 ngan kuah percik tadi. Then sambung lagi panggang sampai masak. Itu tangan cam logo kacang tanah Nyan Yin tu adalah milik Eni, tukang jaga ayam panggang tanak kasik angus.

Bila agak2 dah empuk masak tu angkat ler. Rupa siap dia cam gambar mula2 tadik tu. Tu sayer dah siram kuah dah tuhs.


So sebagai pelengkap hidangan..




Peria goreng telur diimport dari Jawa mari... Aku separuh mati gilakan lauk ni skang!




Kuah di pinggan asing. Mr. Hubby mana reti makan kering2. Nak kuah berladung cam tasik Chini!



Menu wajib.


Dengan itu, sayer pon makanla dengan seperti sudah lupa terus yg ada kalori yg harus dikira, ada lemak yg harus dijauhi. Ala.. sekali sekala apa salahnya kan.. Bukan sokmo.. He....

3 thoughs.. on "Plan Baekkkk Punya..."

Anonymous said...

wah..mcm best.. spt mau mencobe..tp xtau la bile..hakhak..

- ajula bkn nama sbnr -

:::sHa::: on March 3, 2009 at 12:55:00 PM GMT+8 said...

Adus..tak tahan Sha tgk ada thumb up kat atas tu.. Adakah tangan Mr Hubby??Hehehhe..

Mama Ieta on March 3, 2009 at 1:19:00 PM GMT+8 said...

Ajula : Cobalah. Mesti tangan akan berbau kuah percik selama dua hari haha..

Sha : Itu adalah tangan si Eni, tukang jaga ayam ekekeke...

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal