Thursday, June 4, 2009

Aku suker makan..

Expressed by Noorita Yusof at 4:11 PM
Haha... Sorry sgt Sha dan penonton2 semua sebab lama tak update blog.

Start2 minggu ni mmg AMAT SANGAT BZ tak sempat buat apa.
Balik pon asyik lambat lantas hari2 kena bayar penalti sploh inggit kat nursery.
Bakpe RM10? Sebab kalo amik lebih dari kol 6.30 so kena bayar RM5 sorang. Dua orang kalu RM5+RM5=RM10.. gituler formula matematiknyer..

Ekceli tadak cite sangat pon. Disebabkan ketika ini saya di dalam mood makan memakani, jadi nak upload gambo lauk2 bleh tak..

Skang ni aku boleh dikategorikan sebagai 'I have no life' punya geng.
Kalo hari kerja mmg la up sket jadi 'I am totally a no life-person and robot to be'.

Tak caya..? Meh kita semak akan jadual harian hidupku..

Rutin harian aku pada hari2 bekerja:

6.30am - Bangun tido + bersiapan.
7.00am - Basuh beyak anak dan kadang2 anak2 kalo mereka membersihkan perut pepagi buta hari itu.
7.40am - Antar anak2 gi school.
7.45am - Bertolaks ke opis (Ada Duke boleyla 7.45 kan. Kalo tak dulu, 7.15 dah kena kuar dah).
8.20am to 5.30/6.00pm - Opis
6.30pm - Amik bebudak kat school.
6.50pm (or kadang2 7.30pm kalo si Sofiya merengek nak singgah Giant dulu) - Sampai umah, letak beg, bukak tudung, terus masuk dapur.
8.00pm - Siap masak! Tukar pampers & baju Mu'az. Kasik susu dulu.
8.10pm - Mandi (cepat express nak mam)+semayang (ye, hari2 lamat semayang Maghrib ye :P).
8.40pm - Dinner
9.15pm - Tukar baju Sofiya + susu.
9.30pm - Tidokan anak2 tersayang.
10.00pm - On mesin basuh. Buat bubur Muaz (bekal pegi school esok). Sapu sampah + mop + ngelap.
10.45pm - Siapkan beg anak2 utk pegi school esok. Jemur baju (bawah porch ler). Lipat kain smalam. Gosok baju.
11.30/12am - Zzzzzzzzzzzzzzzz.........
1.00am - Muaz nak susu.
3.00am - Sofiya nak susu.
3.30am - Muaz nak susu.
5.30am - Sofiya nak susu.
6.25am - Muaz nak susu.
6.30am - (Ulang tayang dari awal).


Brenti tak brenti bertugas adalah pada waktu tido sahaja. Tu pon kena bangun jugak susu susuan seme kan. Belum campur anak ngingau, batuk dan sebagainya lagi. Di sampai suami yg krookhhhhhhhhhhhh takde gerak2 tu kan. K la k la, sesekali je bangun tepuk2 ala kadar.

Hari cuti dapatla ubah sket jadual ni. Dapat la belek2 paper.. Tengok2 TV.. Baca2 novel... Kemas2 ubahsuai bilik/ruang tamu what eva.. Kalo tak camnila kehidupan gemilang aku.

So berbalik kepada topik makan tadi, di bawah adalah apa yg sempat aku snap la. Bila angin gatal tu datang camtulah..


Dinner pada menggu lepas. Tak ingat ari apa.

Perlantakan pada hari itu..



Daging masak merah


Peria terhebat goreng telur


Telur dadar

Ayam goreng barang beberapa ketul untuk Enche Hubby..


Di suatu hari kerja pada minggu ini pula.. Ari Selasa lepas kot. Nafsu memakan adalah membuak2 dan berazam nak penuhkan meja dengan lauk. Rilek la.. takkan betul2 penuh meja kot.. Ko ingat aku buat jamuan hari rayakah. Ala2 je la kan.. Ezejeret je tuh...


Oh oh.. I just can't wait to eat all this....



Singgang ikan Aya (or ikan tongkol ikut lidah KL)..

Budu+hirisan cili padi+bawang merah - pemacu pertambahan nasik sehingga 3 kali ganda.


Ayam masak kicap utk Enche Hubby sebab dia tak makan ikan singgang. (Masak kicap je..?? Well.. dia proposed nak lauk ni, patuh je ler hehe..)


De sayur campur..



One more time..! - Telur dadaq..



Walau sesibuk cam gila sekalipun aku tetap kena masak gak sebab Mr Hubby mmg tak suka makan luar. Daripada byk komplen aku dengar - ayam tak lembutlah, kurang pedas lah, sup tak masin lah, kuah sikit lah, dan macam2 lagi kan, baik aku masak utk dia.  Perut kenyang, hati senang. Kalo dia puji masakan kita, lagila kembang ekekkee....

5 thoughs.. on "Aku suker makan.."

:::sHa::: on June 4, 2009 at 9:02:00 PM GMT+8 said...

Haaaaaaaaaaaa..ini adalah thread kegemaran saye..pasal makanan ok. Ingat Ieta, ur magnet kat cubicle " Makan banyak, badan menawan"..ahaha

Miss Moon on June 5, 2009 at 9:33:00 AM GMT+8 said...

ha mmg cam tew la kan ieta tak habih habih kije kiter ...penat dow ..tapi nak wat cam na nak tak nak mmg kena wat jugers kalau kiter tak wat sapa nok wat dok gitew ke .

Banyok tew masok lauk ...hebat la ieta ...yang penting singgang n budu dokley dipisahkan ekekek

Anonymous said...

haha...ala...yg bujang ni pun "no life" jugek..
xde maknenye....eheh...

- ajula bkn nama sbnr -

*Pr!$$y L@nD* on June 10, 2009 at 8:28:00 PM GMT+8 said...

after I read this entry, i really felt that you are superwoman Ieta. It's really not easy to be a mum and wife to someone ....

Anonymous said...

buy xanax where to buy alprazolam online - buy xanax 2mg online

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal