Thursday, July 23, 2009

Mata hatinya....

Expressed by Noorita Yusof at 4:26 PM
I should write this entry yesterday tapi smalam adalah hari agak bz, so tak sempat.

It's about my princess, Sofiya punya story.

This been happened since last year, like masa dia 2 tahun lebih.

U know, macam orang2 kita tau kan, budak2 ni hati dia bersih. So kadang dibukak hijabnya so dia nampak apa yg kita tak nampak..


Cerita 1
Everyone kat hall, tengah tengok tv, while Sofiya pegi dapur jap amik apa ntah.
Tiba2 dia lari2 kat kitaorang.

Sofiya: "Mama! mama! Come sini gi dapur tengok come.."
Mama: "Alamak mama tengah susukan adik sayang. Ajak papa".
(Sambil pimpin papa dia. Aku lak just jengok la apa dia nak cakap tu).
Sofiya: "Papa, tengok tu. Dia buat apa atas tu.. Kenapa dia tanak turun.." (while tangan adalah menunjuk kat syiling di satu sudut dapur).
Papa: "Apa Sofiya. Apa yg tak turun sayang.."
Sofiya: "Tu dia buat kat atas tu duduk duduk.. Hmm papa.. masuk dalam kat mama jom..."


Cerita 2

Aku tengah masak kat dapur. Masa ni dah nak Maghrib. Tiba2 azan berkumandang.. Tapi aku tak tutup lagi cermin tingkap (jenis 'Nako') kat depan sink.

Sofiya: "Mama... masuk dalam jom..." (sambil mata tak lepas kat tingkap tu).
Mama: "Nape sayang.."
Sofiya: "Tu apa tu eyes kat situ... mama jomla jomla..." (dah tarik2 tangan sambil mata dah nak menangis..).


Cerita 3

Hubby baru nak angkat punggung nak mandi, aku baru pas masak. So rest jap kat hall. Hall kitaorang ada sliding door yg mengadap jalan. So bila malam clear la nampak kat luar tu coz lampu jalan betul2 terpacak depan umah. Even berlangsir tapi still see-through. And this happened also masa azan Maghrib..

Sofiya : "Papa papa... Kenapa dia dok kat atas tu.."
Papa : "Dok atas mana sayang.."
Sofiya : "Tu kat lampu tu..."
Papa : "Oh yeke? Dia buat apa situ.."
Sofiya: "Dia duduk duduk.."
Papa : "Muka dia macamana"
Sofiya: "Muka dia tua tua.."
Papa: "Rambut dia cemane.."
Sofiya: "Rambut tak cantik..."
Papa: "Hand dia cemane.."
Sofiya : "Hand camni.." (sambil buat buat cam gaya jerangkung kuar almari).
Papa : "Eyes dia..."
Mama : "Papa stop it!!!!!!!"
Papa : "Nge......."


Cerita 4

Same like cerita 3, on the next day. At the same time.. But hubby don't dare to ask in detail coz I already warned him. apakah... taku hokeyyy...!

Sofiya : "Papa... dia datang lagi la..."
Papa : "Dah dah Sofiya jangan layan k.. cakap shooshh shooshh pegi sana.."
Sofiya: "Shooshh shooshhh pegi pegi balik shoooshh..."
Papa : "Ada lagi ke..?"
Sofiya: "Takde.. dah terbang.."


Cerita 5
Sofiya biasanya akan mandi dengan aku everyday lepas balik kerja. So this time she refused to do it, tapi memilih utk duduk tunggu kat katil instead. Oh ya, aku mandi kat bilik air kat masterbedroom. Kang orang ingat apakah ada katil kat dapur lak kan..

Sofiya: "mama.... mama...."
Me : (still dalam bilik air). "Nape sayang..?"
Sofiya: "mama... kluarla........"
Me : (dengan basah2) "Yes, nape..?"
Sofiya: "Tu mama... ada hand kat situ.." (tangan tunjuk kat kepala katil).
Me: "Hand apa sayang..? mana? mana?" (aku masa ni tak takut lagi. just cam tangan menda la plak...)
Sofiya: "tu.. tu..."
Me: "Dah la. Sofiya turun kat papa k.."

Terus dia bedebush turun dengan cepatnya while aku sambung mandi. Sudah mandi aku turun and masih dengar lagi dia dok cite2 ngan papa dia.

Sofiya: "Ye papa.. ada hand... hitam.. gerak gerak camni..."

Tiba2 aku cam terasa kebas tubuh badan dan bulu tengkuk meremang....


Cerita 6
Aku tengah siap2 depan cermin nak pi ofis. Sofiya baru je bangun tido dan tanpa terpisat2 dia terus datang kat aku. (FYI, we all tido depan kat hall depan tv sebab takut si Muaz merayap2 masa tdo. Kang jatuh katil lak. Katil baby dia dah patah hasik injakan kakak dia).

Sofiya: "Mama! Mama! Malam tadi kan.. Ada hantu palekipot (hantu kepala kerepot-papa dia ajar ni) kat situ.." (tangan tunjuk kat sudut dinding).
Me : "ha... dia wat apa kat situ.."
Sofiya: "Dia tengokkkk je mama camni ha..." (sambil buat muka merenung aku).

Aku plak dah siang kan, takde la takut sangat. So brani la tanya2 lebih lanjut (gatal!).

Me: "Oh yeke... abis muka dia cemane.."
Sofiya : "Muka dia cam ni (tangan tarik mata kelopak mata kebawah). pastu gigi dia kan dah rosak rosak..."
Me : "hmmm hand dia cemane..?"
Sofiya : "camni..." (buat cam jerangkung).
Me: "baju dia cemane.."
Sofiya: "baju di kaler green.. mata pon kaler green..."
Me: "pastu dia buat apa sayang..?"
Sofiya: "tak buat apa.. dia tengok mama je... tapi mama tido... pastu dia terbang kat atas.."
Me: GULP!



Aku tak tau kalau cite2 itu hanyalah rekaan. Tapi yang pasti, aku TAK PERNAH bukak sebarang crite hantu everytime dia ada. Dan TAK PERNAH cerita2 hantu tu kuar time Maghrib ke.. pastu muka camtu camni, tangan camtu camni.. pastu terbang... TAK PERNAH..

Tak tau la kalau cikgu sekolah dia pasang cerita hantu buat sajian budak2 ni dalam matapelajaran "Mari mengenal hantu" ke.


Ainin Sofiya = mata yg bersih. mata hati yang bersih..


I just believed what ever story she told me..

4 thoughs.. on "Mata hatinya...."

:::sHa::: on July 24, 2009 at 9:14:00 AM GMT+8 said...

and i dunno, i feel i believe her too. like I told u before in FB, cakap budak adalah betul.

sha rasa ieta, can u consult with ustaz/ustazah or maybe pasang pendiding sekeliling rumah and utk diri ieta jugak? seems, ada something. can u?

I just dunno. tak pernah ada experience mcm ni.

Ieta Yusof on July 24, 2009 at 9:19:00 AM GMT+8 said...

tu la sha. kitorang ada jugak buat pendinding2 ni sume. and baru last week ada doa selamat.. tapi ntahlah. hantu apa yg keras kepala batu sangat ni.. i think kena continuously buat lah Sha..

Anonymous said...

kak ieta..budak2 tak reti menipu.sofiya memang nampak la tu.
tp dia tak takut jerit tak pe la.
kena de pendinding la kak..

kalo saya pun sy percaya citer dia.budak kecik takan pandai reka2 citer kan.

YaNie on August 11, 2009 at 1:02:00 PM GMT+8 said...

ieta.. im sooooooooooo believe her tapiiii takut nyeeeee baca ni.. Allah pilih dia maybe sbb dia kuat and ieta n ariff pon kuat.

Doakan laa yg terbaik utk ieta n family k. InsyaAllah selamat. Ameen

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal