Thursday, September 3, 2009

Bukak posa paling best pada tahun ini...

Expressed by Noorita Yusof at 1:50 PM
Cuti 31 Ogos baru2 ni aku tak gi mana2 pon. Jauh skali balik kg.

Becoz.....

My parents yg datang KL! YEAY!!!

So a day before derang datang tu aku dah perah otak dah dok pikir apa nak masak utk derang bukak posa esok ni. Coz derang tolak pagi kan, so sampai KL dah dekat2 nak buka dah. Harusla kea masak wallah2 sket kan ^_^

So pikir nye pikir aku decided nak masak Patin Masak Tempoyak!! Wahhh!!!! It's like everyone's favorites in my family!

Jadi pagi2 buta aku dah tercongok kat pasar Sri Gombak tu utk mendapatkan ikan patin terbaeekkkkk! Then malam tu pukul 1.30 pagi ye, diulang PAGI, aku start masak. Sebab apa masak time orang dah tido2 mati ni kan, sebabnya...
- anak2 dah tido.
- esok nak masak takut budak2 buat hal ke apa karang tak dan.
- tak muat nak simpan ikan kat freezer coz dah penuh ngan daging burger mr hubby.
- buat time ni mmg kompem sedap! sebab boleh rasa. haha..! <-- ni paling penting hokey.


Kemudian... dipersembahkan...!!


 PATIN MASAK TEMPOYAK PEDAS KAW KAW!!!


Oh my gosh!!! Me likey...!!!

Siap masak dah dekat2 kol 2. Ha kau hamik! Tgh2 malam bau tempoyak semerbak.. Hantu tempoyak terlepas ke apa ni hehe....

So dah siap aku tinggal atas meja n tutup ngan tudung saji la kan . Karang terus simpan dalam peti ais karang rosak la plak peti sejuk tersebut.. Cadang nak simpan masa sahur nanti..

Dah beres aku boleh terus zzzzzzzzzzzzzzzzzzz................

So esoknya aku buat la tambahan2 lauk....


Sambal telur or telur masak asam org ganu panggil..


Ayam masak kicap for Mr Hubby as dia bukan pemakan ikan patin. 

 
Masak kicap je..?? Tu sebab dia yg mintak. Kalo dia mintak ayam percik sekalipun mmg hamba sanggup sediakan cewah!

My family tiba kat umah dalam kol 5 gitu.. So selaku ibu yg power dan best gile, dia sempat jugak sediakan juadah2 di bawah ni...


Budu sebagai pembuka selera...


Kuih Skaya. Sempat tu kuarkan steam pot baru aku tu utk buat kuih ni.


Bila ma buat apa2 pon terus jadik sedap! ^_^

 
Ini bukan sejenis kuih ye. Ini adalah bapa sedara saya yg juga datang pada hari itu hehe..


Kemeriahan pada hari itew...


So... Inilah hari paling bahagia di bulan puasa pada tahun ini bagi aku.. =)
Ntah bila nak bukak ngan ma abah lagi coz aku dah takde cuti nak balik2 kampung gatal2 gitu. Plus tahun ni raya kat tmpt bukan negeri Terengganu Darul Iman aman makmur, so lagilah.... :((

2 thoughs.. on "Bukak posa paling best pada tahun ini..."

Pearl Akasia on September 3, 2009 at 4:20:00 PM GMT+8 said...

wow...
bestnya makan ngan family..hehehe..
nampak menggiurkan ikan patin tu.. wow..bila nak datang buka gerai kat puncak alam ni? confirm!! laku punya..hahah

MaS PuTRi on June 16, 2010 at 10:22:00 PM GMT+8 said...

kak ieta, bagi la resipi patin masak tempoyak pedas tu. versi terengganu punya

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal