Thursday, September 3, 2009

Nasik Johor + Lauk Ganu...

Expressed by Noorita Yusof at 12:48 PM
Last Saturday Mr Hubby 'mengidam' nak bukak posa makan nasik minyak la pulak...
Nasib dah amik resepi nasik minyak Johor from Aunty Tie, so blagak la boleh on tanpa byk soal. Just kurang susu cair ngan minyak sapi je. Mintak la Hubby beli kan. Ingat dia tgh sibuk2 tu cam malasla kot tak pun cancel la soh masak lauk lain. Rupanya2 dia adalah sanggup tukar baju, start kete and membeli bahan2 itu di kedai runcit berdekatan k. So ini adalah petanda supaya sana kena masak nasik ni sedap2 hari ni.

Dah cukup segala bahan pom pang pom pang, nah! Siap nasik minyak saya! :D


Watak utama - the nasik minyak...


Dipadukan dengan gulai ayam Trg (his request well I ikot je..)

Acar timun..
Kuih hari itu.. karipap dagingss..


Penghilang dahaga - Bandung aissss....
So mari kita lihat resepinya.... ^_^


Untuk nasik
Bahan2:
- Minyak sapi
- Bawang putih (2 ulas kecik, dimayang)
- Bawang merah (3 biji,dimayang)
- Halia (stengah inci,dipotong halus2)
- Rempah ratus (cengkih/bunga lawang/buah pelaga/kayu manis)
- Daun pandan (2 helai disimpul)
- Susu cair (dalam stengah cawan)
- Air
- Garam
- Beras (of coz la kan. Ieta prepare ni utk 4 pot)

Cara2:
- Panaskan minyak sapi (dalam 2 sudu besar) dalam kuali. Kalo tanak muak sgt letak sesudu minyak sapi and sesudu butter/minyak masak.
- Tumis bawang2, halia ngan rempah ratus sampai wangi.
- Then masukkan air secukupnya untuk menanak nasik kita (baik sukat awal2 kat periuk nasik)
- Masukkan susu cair dan garam. Garam kena lebihkan coz nasik kita kena ada rasa. Kalo tak tawar habiaq dek non.. Tunggu sampai mendidih then tutup api.
- Prepare beras basuh siap2 dalam periuk nasik. Then tuang air tumisan kita tadi ke periuk nasik. campak daun pandan tu skali ye. Then tanak nasik itu. (Tanak or masak or 'on'kan nasik itu).


Untuk Gulai Ayam
Bahan2:
- Ayam secukupnya.
- Bawang mesin.
- Halia (stengah inci,dipotong halus2)
- Rempah ratus (cengkih/bunga lawang/buah pelaga/kayu manis)
- Cili boh
- Rempah kari daging
- Santan
- air asam jawa + sedikit belacan
- Daun kari
- Daun sup sket
- Kentang
- Cili padi
- Air
- Garam/gula

Cara2:
- Tumiskan bawang mesin, cili boh, halia, rempah ratus and daun kari sampai agak garing dan wangi.
- Then masukkan rempah kari yg dah dicampur air sket. Kacau lagi sampai nak garing jugak.
- Dah garing, masukkan air asam jawa. Kacau pelan2.
- Masukkan kentang dan ayam dan tambah air utk kuah. Masak dengan api sederhana.
- Bila agak2 dah mendidih kejap tu, masukkan santan. Santan nak skettt je. Dalam 2-3 sudu besar je. Nak kasik rasa lemak je. Banyak2 kang jadik ayam masak lemak plak.
- Pastu masuk gula sket je, dalam stengah sudu kecik. Kasik spark sket je gula tu.
- Biarkan mendidih sampai ayam ngan kentang empuk.
- Dah empuk tu masukkanlah garam secukup rasa ngan cili padi sebijik2 takyah potong. Tu utk dipenyek2 ketika makan nanti. slurrpps! Masuk jugak daun sup yg dah dipotong2.
- Dah masak n agak2 puas hati tu, tutup api. Siap!


Untuk acar timun

Bahan2:
- Timun
- Carrot
- Bawang merah sebijik
- Cili besar
- cuka makan
- garam/gula

Cara2:
- Potong timun cam saya potong tu. Buang isi kat tgh dia yg ada bijik2 tu.
- Potong carrot alus2 gitu..
- Mayang bawang merah and cili merah nipis2.
- Then masukkan timun, carrot , cili ngan bawang dalam satu mangkuk. Masukkan dalam 3-4 sudu cuka makan. Garam sket, gula sket. Pehtu gaul gaul gaul...
- Kemudian, dah siap! Boh dalam pinggan cantik2. Senang kan.. :)

Air bandung takyah resepi la kot. Melampau la tu kan hehe..



So camtulah... Nasib la sume menjadi secukup rasa cewah.. Agaknya nawaitu masak utk kasik hubby makan kot.. So dipermudahkan haha.. Tapi lets say kita terbuat nasik tawar kan, just cairkan garam dalam air panas then tuang je ke beras tu. pastu kacau2 sket then tutup balik biarkan dalam 5-10 minit. Nanti nasik kita sedap balik hehe... Nasik tu plak before kering kan kena salu2 kacau so nanti dia sebati cantik je.. masa nak angkat lak bleh renjis sket pewarna kuning kalo nak. Tapi hubby saya tak suka kalering2 ni, so saya tak boh lah. Dah angkat tu tabur ngan bawang goreng... Gila nasik minyak ah rupa nasik kita! :D

Dah lepas bukak ngan sahur, nasik ada la tinggal dalam secawan lebih sket gitu. Pagi ahad tu I pakai nasik lebih tu buat nasik goreng utk anak2. Licin makan kau... So Alhamdulillah.. tak membazir langsung nasik saya kali ni.. :)

Jadi peeps.. Renung-renungkan dan selamat mencuba...!

2 thoughs.. on "Nasik Johor + Lauk Ganu..."

Rushdina Ismail on September 3, 2009 at 4:30:00 PM GMT+8 said...

ieta..nak resipi ayam percik ala2ganu ada???nak cuba buat la

Ieta Yusof on September 3, 2009 at 4:48:00 PM GMT+8 said...

dina, ieta dah share ayam percik ni dulu. cuba check here: -
http://11apples.blogspot.com/2009/03/plan-baekkkk-punya.html

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal