Thursday, October 29, 2009

The runaway-stupid-maid..

Expressed by Noorita Yusof at 4:36 PM
Do you still remember this entry..??

Kat bawah2 sket aku ada cakap yang Eni, bekas orang gaji aku tu lari kan?
Tapi aku tak prasan lak takde entry yg aku cite pasal kisah pelarian itu.

Ok, aku brief la sikit.


Eni Faridah binti apa tak tau. Dalam ID card dia takde tulis. Binti AhmadIndonTakKenangBudi kot.

Umo 30, masa start keje ngan aku. Mula kerja ngan aku Mei, 2007.
Asal, Jawa (Jawa Tengah ke Barat ke Selatan ke Tenggara ke aku lupa dah heh). Janda, anak sorang.

Sejak dari awal dia jejak rumah aku, aku memang layan dia macam family.

Even tahap kau adalah tahap kuli batak hamba abdi kat rumah tu kan, tapi atas dasar sesama manusia, aku memang layan baekk punya.

Bukan saja2 buat baik so kalo suatu hari nanti kami melancong ke Tanah Jawa jadi aku boleh la kontek ko bawak jalan2, bukan ya. Tapi atas dasar sesama manusia and memang dasar rakyat Malaysia memang baik hati kat orang2 kau. Walaupun orang kau buat ta*k kat kitaorang.



Jangan.


Jangan emo dulu.



So kami layan la kau sebaik mungkin..

Gaji kau memang kami tak pernah sentuh sama sekali. Makan kau sah2 la free.
Kami makan ikan bawal, ko makan ikan bawal. Kami makan udang harimau, kau makan udang harimau. Kami makan ketam, kau makan ketam. Takdenya kami makan ayam, kau kena makan nasik basi.

Sama rata.

Sebab, kami tau, kau pon manusia. Bukan kucing kurap.

Ubat gigi, berus gigi, sabun mandi, shampoo rambut, pad dan segala macam keperluan kau, kami kasik free.

Belum masuk perbelanjaan rawatan cuci-dan-cabut gigi2 kau yang asyik2 la berlubang sebab tak pernah pegi dentis tu. 100% ditanggung.

Gaji kau. Selamat.

Belum lagi sakit demam pening sakit perut sakit hitu sakit hini even panggil tukang urut, urut kau sekali sebab tau la kau lenguh jaga anak2 aku kan --> Free Of Charge.

Bawak pegi jalan2, KLCC, KL Tower, Mid Valley dan segala ceruk tempat even ko mengada2 cakap kau pening naik kereta. Bukan aku suruh jalan kaki pun.

Kalau balik kampung, mengadu tak hengat la yang kau pening nak mati. Aku bagi kau rehat dulu.
Tido baring lepaskan penat. Kumpul tenaga. Even aku pon kepenatan jugak. Tapi tak rehat sebab kau lebih utama. (terasa baik dan bodoy la plak).

Masa raya, belikan baju raya. Kain yang best tak panas, masuk angin, kaler cantek dan tak gila darat ulu --> FREE. Hadiah raya.

Duit raya dari aku, laki aku, ma abah aku, mama papa aku, sedara mara. Dah berapa?

Lagi? Baju2 lama aku (bukan tak lawa ok. vougue!), baju2 baru purposely beli utk kau, henbegs (with 's' ok), kasut selipar, gelang emas dan segala jadah kami beri.

Satu sen pun duit kau kami tak ketuk.

Masa kau nak balik Indon, bonus, periuk nasik, blender, beg, hitu hini segala jadah dibekalkan utk kau, even aku dah tempat lunch kau dalam flight, utk pastikan kau selesa balik --> Juga FOC!

Dera??

Sentuh kulit pon tak pernah. Paling tidak aku naik suara sikit kalo kalau lembab nak mam*us. Tu je.

Bukan aku hantuk kepala kau ke dinding dan curah air panas sebab kau asyik bergayut dan buat2 tak dengar anak aku nangis kan.

Dan apa balasan kau??

Kau pegi lari tengah2 malam kot pintu dapur.

Lari lepas sebulan kami renew permit kau.

Lari 4 hari lepas kau balik bercuti ke kampung kau.

Lari tanpa sebab.

Tiba-tiba. (kitaorang agak dia kenal ngan jantan mana dalam flight masa balik smula ke Malaysia).

Even masa nak renew permit dah tanya byk kali, kalo kau nak brenti silakan.

Mana tau dah gatal nak menikah dengan pekerja kontraktor rumah depan. (macam kami tak tau ko main mata ngan dia masa jemur baju).

And kalau kau stay, kami tambah RM50 gaji kau.

Takkan tambah RM500 kot! Gaji bersih beb! Tanpa sebarang potongan!

Dan, kau memilih utk sambung.

Konon tak sanggup meninggalkan anak2 aku.

Sayang. Konon.





Dan semalam.




Hubby ada terjumpa dia.

Kat Greenwood (Greenwood je?? Aku ingat dah sampai Labuan dah kau!).

On the way pegi kerja.

Agak la kan, drama.

Menangis2 kononnya rasa bersalah buat macam tu kat kitaorang.

Sebab kitaorang semua baik dengan dia.

Dan macam2 lagi la kisah dongeng rakyat kau putar alam kat laki aku.

Yg aku tak tahan tu, siap bgtau gaji tempat baru dia skang adalah RM750.

Apa kau ingat laki aku nak offer kau balik pastu nak tambah jadi RM800???



Boleh jalan!



Konon lagi.



Dia tak sanggup nak menatap wajah aku di majalah. Gementar.

Dan dia aware aku menang pertandingan hari itu. Tapi dia tak mampu nak ucap tahniah.

Hey! Even kau tinggalkan anak2 aku TIGA hari before final aku tu, aku tetap boleh perform ok!! Tak berkudis!



Konon lagi.



Setiap kali dia ternampak kanak2, dia akan teringat Sofiya, Muaz.

Sebab dijaga dari kecil..



Sembang!!



Yang aku tau satu je.





Kau memang dasar tak kenang budi!






Nasib baik la yang terjumpa tu Mr Hubby.

So rasional la kan.

Aku tak dapat bayangkan kalau aku yang jumpa.

Aku tak boleh jamin yang aku takkan kasik penampar sebijik kat kau.

Biarkan rasa!



Fine..



Hubby cukup marah kalau aku cakap camni.

Katanya maafkan saja.

Ini adalah ujian daripada Allah untuk menguji kami sekeluarga.

Kuatkah dan ikhlaskah hati kami untuk memaafkan manusia.

Mampukah kita mengawal marah dan dendam pada orang yang bersalah.




Aku memang dah maafkan dah.

Tapi macam yang aku cakap.

Nak betul2 maafkan tanpa ada sikit pon rasa dendam tu aku tak pasti.

Sebab setiap kali cakap pasal dia, akan terbit rasa amarah dan panas yang meluap2 di sudut hati.




Well. Aku akan cuba.

Mungkin akan reda lagi 50 tahun, siapa tahu.







p/s: Si Indon tu tak tau yang kitaorang dah cancel permit dia segala. Yakin je dia cakap nak balik Indon tak lama lagi. Siap la kau kena tahan kat aiport antar balik naik tongkang. MUAHAHAHHAHHAHAH!!!!!






Kalau aku dera macam ni layak la jugak kalau kau nak lari kan?

4 thoughs.. on "The runaway-stupid-maid.."

syanaim on October 29, 2009 at 5:46:00 PM GMT+8 said...

::nasya sok dah kwen x molah amik bibik..coz takut gak..ayark..sian kak ita::

Anonymous said...

:: garangnya kak ::

Mas Putri, on October 31, 2009 at 4:03:00 PM GMT+8 said...

kesian kat akak..

Anonymous said...

suprisingly.. u put ur beauty behind the statement..

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal