Saturday, February 20, 2010

My little angels...

Expressed by Noorita Yusof at 11:41 PM
Lama tak tulis pasal anak2 kan..

Well, I have something to write about them tonite.. The latest update..


My eldest, Ainin Sofiya, the beauty princess..




Favorite Quotes:-


- "Tanak kawan mama lagi dah.." - Kalo merajuk.
- "Sofiya bgtau papa.." Kalo ada menda dia nak buat tapi kita larang.
- "Aiyo.. mama cakap bontot..." - Kalau tersebut word 'bontot' Same goes to ayat2 keji yg lain seperti 'bodo', 'busuk', 'be*ak' dan pengejian2 lain..


Favorite Foods:-

- Spaghetti Bolognaise (sejak bila pulak anak I jadik cam Madelize Zima nih..)
- Nasik ayam (turun terumun dari sejak ada gigi)
- Mee sup (sama jugak kes turun temurun)
- Nuggets
- Roti chocolate
- Orange & seedless grapes
- Air RX
- Makan mesti nak taruk kicap. Mmg dasar anak papa betul. Kalo boleh air pon nak taruk kicap!
- She's anti to any jajang2, kerepek2, chips, air2 manis lain selain air RX dia.


Progress:-

- Loves to speak English! Uuuu suka la sgt speaking even kadang2 dah jadik macam cakap German. Opps bukan bermakna mak bapak dia suka speaking London kat rumah ye. Kadang2 je selit pon. Tapi ni sume gara2 Mickey Mouse Clubhouse, Dora the Explorer, Little Einstein, Hi-5 or hatta Tom & Jerry sekalipun.. (So jgan marah kalo anak2 kita suka tgk katun ke apa. It's good in other way, anyway..).

- Manja! Tak dapat apa nak mesti terus bergenang air mata. Nangis pesen takde sound punya. Air mata menderu je turun.. But! Bila kita tegur je cam "nape sayang.." terus pecah tangisan dia..!

- Girls iare always girls! Skang dah tak main dah makeup2 mainan lipstik tipu2 ke apa. Nak yg real punya. Abis lipstik mama, eye shadow, blusher segala kena kebas. And event she has her own make-up bag!

- Pandai lipat kain baju. Skang senang sket keje mama kan. Dah ada assistant lipat baju. Baju dia ngan baju adik dia skang mama takyah lipat dah :)

- Suka toys masak2. Rasanya tiap2 minggu beli toy masak2. Takpe.. Anak dara mesti kena pandai masak kan sayang.. So mama rela. Tiap minggu pon tiap minggu lah..

- One thing, dia ni tak suka sgt mengemas. Dah main pastu toys tinggal je bersepah macam laut warna warni. Penat dah bebel and event penah ugut masukkan toys dia dalam beg plastik sampah nak buang. Lepas pada tu rajin la kejap, pastu balik smula perangai lama. Eee...

- Dah improved kemahiran melukis & coloring dia. I don't deny that she is mini me! Apa yg Ieta suka dia mesti suka. ^_^

- Aku bersyukur hantar dia kat nursery skang ni. Even agak mahal gedegang, namun education yg derang bagi tu is very very good. Tell u, asma-al-husna or any wirid2 indah yg kuar hari2 kat astro oasis tu dia dah boleh ingat. tu belum campur surah2 lazim sume. mama pon dah tak ingat dah. dok saja2 dia mesti baca wirid2 tu.. malu mama kadang2.. but I'm so so glad..! Semoga menjadi anak yang solehah sayang.. :)

- Fast pickup! It's general, but Ieta selalu lupa dia tu baru nak masuk 4 tahun. kadang2 rasa dah 10-11 tahun. Ieta boleh share2 cite ngan dia, luah masalah sume. she's so matured!

- byk la kot menda lain nak up dia (kalo bukan kita sapa lagi nak puji kan), tapi tak ingat dah..


All time favorite character:-
Mickey Mouse! (not Minnie ya. Mickey. Yes blue! Not pink!).




And last but not least, my prince Ahmad Mu'az..





Wordings:-

- Mama! Papa! Tukpa! Tukma! Kakak! Abah!
- Cat!
- Lagi!
- Nak!
- Air!
- Car!
- Woof Woof! (ajuk anjing cine sebelah)
- Hi Hi Hi...! (kunun jadik hantu)
- Pom! Pom! (kalo main tembak2)
- Gigi..! (nak gosok gigi)
- Usu.. (susu)


Favorite Foods:-

- Adik mmg tak cerewet makan. sental je apa ada. he.. tapii paling suka biskut oreo ngan air rut bir.


Progress:-

- Boys are boys! Dulu kalo kakak dia main kete mainan ke or any toys, sume elok je terjaga. tak rosak. Tapi skang dah pass kat adik dia, jahanam! kete mainan dah jadik cam kete kebal. bawak laju2 pastu langgar dinding! panjat grill. panjat kusi meja. joget2 atas meja. 'merempit' atas basikal and anything lah yg boys salu buat. you name it!

- One thing dia suka main barang girly girly kakak dia.. suka usik meja solek kakak dia.. suka join masak2 ngan kakak dia.. nasib baik masih berciri macho seperti di atas. kalo tak riso gak mama hehe..

- Cepat cakap, cepat jalan, cepat tumbuh gigi dari kakak dia. Mmg progress laju betul anak bujang mama ni!

- Senang sgt2 jaga dia. Bangun malam sekali je. Tak suke nangis dan macam2 lah. Pendek kata dia lagi selalu mengalah dari kakak dia.

- Manja! Tengah2 main dia boleh datang kat kita peluk sambil cakap mama....... kepala lentuk2.. pastu cium2 pipi kita.. ^_^

- Suka tido lam kete. Kete gerak je 15 minit, sure zzzzzzzzz punyah!

- Byklah kot tapi mama dah kramp jari hehe..


All time favorite character:-
- Mickey mouse jugak. cam kakak dia.. :)



I am so blessed to have them in my life.. Bukan maknanya mama tanak kasik adik lagi kat korang hehe, tapi so far you're the best gifts in my life! Syukur alhamdulillah.. Semoga Allah sentiasa memelihara kalian dan dikurniakan kesihatan yang sempurna. Semoga menjadi anak2 yang soleh solehah dan berbakti kepada mama papa nanti ye sayang.. :)


2 thoughs.. on "My little angels..."

MaS PuTRi on February 21, 2010 at 8:15:00 AM GMT+8 said...

saya sokong kalau akak galakkan anak-anak tengok kartun. memang akan pandai english. mcm abang saya, walaupon sekolah pondok je tak akademik macam kita tapi bab speaking cair lol! sebab masa kanak2 dulu dia suka tengok kartun =)

nanaruzana on February 22, 2010 at 8:45:00 PM GMT+8 said...

hihihih...ske bab muaz yg manje itu......

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal