Friday, November 26, 2010

Mum..

Expressed by Noorita Yusof at 2:10 PM
One of my favorite friend kasik this joke.

3 yrs old      : "Mummy, I love you"...
10 yrs old    : "Mum whatever!"...
16 yrs old    : "My Mum is so annoying!"...
18 yrs old    : "I wanna leave this house."...
25 yrs old    : "Mum,you were right." ......
...30 yrs old : "I wanna go back to my Mum's house."...
50 yrs old    : "I don't wanna lose my ...Mum."...
70yrs old     : "I would give up EVERYTHING for my Mum to be here with me..."


Well this is soo damn right I can say!


3 yrs old      : "Mummy, I love you"...
Tiba2 teringat kat my kids.. Okla to be exact my son. Skang dalam fasa mari bermanja2 dan bercinta2 bersama mama.. He love to rub my hair, my face, stare deep into my eyes, kiss my cheek and hug me.. Bila tengok tv dia suka duduk kat riba saya sambil memeluk erat. Bila saya tanya, sayang kat mama tak? For him maksud sayang tu adalah kisses dan ciuman2. Setiap kali tanya mesti dia cium pada 5 tempat wajib - pipi kanan, pipi kiri, dahi, hidung and my lips.. Tiap kali dukung mesti nak kena lentuk kepala kat bahu.. Same goes to my doter oso. Last time dia pon camtu (except part yg stare2, and rub2. Tu je dia tak buat). But now she dah nak masuk 5 tahun. Dah tak berapa nak bercinta sangat dengan mama.. Lagi suka layan doll atau perkakas masak2 dia..


10 yrs old    : "Mum whatever!"...
Berbalik pada diri sendiri since anak belum mencapai tahap ini. Dulu masa 10 tahun rasanya famous ada satu iklan susu tu. Fernleaf I remember exactly. Iklan dia kan yg anak kasik present kat mama dia. Satu kotak putih yang bila bukak ada kertas2 kaler pink tak silap. Then the mum akan selak kertas2 tu then ada tulis "Mummy I love you" camtulah.. So I did the same to my beloved mum on her birthday or hari ibu tak ingat dah.. I still remember her tears on that time. And for me, at the age of 10, I still need my mother macam nyawa sendiri.. No whatever please! Anak mat salleh banyak la macam tu kot.


16 yrs old    : "My Mum is so annoying!"...
Masa ni tengah bercambah perangai gatal sebab baru nak berboyfren2 kan. Dulu alat telekomunikasi terpenting adalah telefon talian tetap sahaja. Mana ada henfon2, sms2, 2Facebook, Sykpe2 segala ni. So sekali memegang gagang telefon bertali gulung gulung, mesti la bergayut macam kera kan. Lama gila skali cakap selagi tak panas taik telinga tak letak. Masa ni memang agak terasa la keannoyingan ibu kita sebab setiap 10 minit dia akan datang dekat2 dan suruh letak tepon. Lagi2 kalau kita yang tukang telefon. Datang bil hujung bulan siap2 la. Tiba2 tiap2 petang ada kelas tambahan kat sekolah. Malam ada kelas taekwondo ke, kelas tarian ke. Paling koman buat stadi group konon kat rumah kawan. Punya tanak terserempak mak nye pasal kat umah takut kena bambu. haha..


18 yrs old    : "I wanna leave this house."...
Toksah cakap la tengah2 remaja ni. Gatal merenyam tu memang to the max! Kalo yg hot chick tu pada usia ni dah bertukar 6 teman lelaki dah. Masa ni tau nak memberontak je. Kalo mak kata jangan pegi dating, nak jugak.... Jangan balik lambat, buat jugak... Tapi saya pada usia 18 tahun mmg leave the house pun. Ketika ini sedang berada di Kolej Mara Banting. Yang mana upgrade sikit dari sekolah berasrama penuh. Dapat kuar 2 minggu sekali je dan harus balik  kolej sebelum 7 malam. Jadi ko nak menggatal tang mana Bedah ooi... Gatai di kalangan budak2 dalam kolej je le.. Memang gatai sungguh la sebab di sinilah di mana saya berjumpa suami tersayang. I mean couple la dulu. Apa barang kawin umur 18 tahun.


25 yrs old    : "Mum,you were right." ......
Bunyinya penuh dengan kematangan kan? Pada pendapat saya, dialong - "Mum, you're rite" ni macam kata2 yg diluahkan samada oleh gadis bunting 6 bulan tapi tak penah amik kursus kawin hatta sekalipun, atau telah bertukar ke status janda/duda dengan anak baru setahun jagung. Dan reverse psychology sket, mungkin jugak kata2 yang dikeluarkan oleh ibu muda macam saya? - "Betulla la ma.. Jaga anak ni memang boleh buat jadi kerempeng!" Tapi 25 tahun saya baru kawin. Kemungkinan  besar dialog ini keluar dari mulut saya masa saya rasa berdebar tunggu bakal suami nak lafaz akad nikah kot. Kot2 la mulut dia terkunci tak pasal2 kena lafaz 11 kali baru sah.


...30 yrs old : "I wanna go back to my Mum's house."...
THIS IS EXACTLY RIGHT!!!!!
Memang skang rasa asyik nak balik kampung je. Pantang cuti lebih dari 2 hari memang ke kampung halaman la tujuan. Masa ni la segala masakan mak tu macam yg terpaling marveles di dalam dunia! Macam kalo makan ulang2 selama 4 hari 4 malam pon tak puas2. Dulu eksyen. Mak masak macam2 komen. Tawar la tak pedas la kurang tu la ini la.. Skang hamik! Macam la diri sendiri masak sedap sangat. Huwa...!! Nak balik!!

 
50 yrs old    : "I don't wanna lose my ...Mum."...
Takyah tunggu 50 tahun. Dari dulu sampai sekarang pon saya tanak kehilangan ma saya yang tercinta. I just can't imagine how I can live without her..

 
70yrs old     : "I would give up EVERYTHING for my Mum to be here with me..."
Impossible isn't it..? :( 




1 thoughs.. on "Mum.."

nanaruzana on November 26, 2010 at 2:21:00 PM GMT+8 said...

terlalu sgt setuju..huhuhu..

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal