Tuesday, February 1, 2011

Dialog Sri Gombak - Soal Jawab yang tidak berkesudahan

Expressed by Noorita Yusof at 2:37 PM
My both doter and son sekarang memang pakar pertanyaan. Kaunter pertanyaan? Of coz la mama tercinta kan.


Rain Rain Go Away..

Doter : "Mama, kenapa hari ni hujan je tak henti2 ek.."

MYP - Mama Yg Penyayang (nak jugak tokok tambah kan)  : "Sebab air dah penuh kat awan.." <-- Cuba nak kasik fakta saintifik la sket konon nak brilliantkan otak si anak.

Doter : "Nape air penuh kat cloud..?"

MYP : "Sebab air kan kena tarik dari laut, lake, river sume.. So dia naik atas kat awan. Bila cloud dah berat dia jadik la hujan.." <-- Cikgu Sains saya masa form 1 mesti bangga nih.

Doter :  "Abis sebab apa dia hujan?"

MYP : "Sebab air tu dah berat n banyak.. Then dia turun la jadi hujan.."

Doter : "Bukan la mama.. Sebab Allah buat.."



School

MYP : "Sayang.. Ari ni blaja apa kat school.."

Doter : "School pagi belajar bla bla bla.. School petang blaja bla bla..."

MYP : "Tadi masa mama amik Sofiya kat school petang tu sapa yg bawakkan beg Sofiya tu..?"

Doter : "Oh.. Tu... Teacher Noni.."

MYP : "Oh ek.. Teacher  Noni ajar apa..?"

Doter : "Teacher Noni ajar tido.."



Cakap Cina

Doter : "Wo ai wo de jia ren..." <-- Sambil pegang buku.

MYC - Mama Yg Confused hehe.. : "Apa tu sayang..?"

Doter : "Wo ai wo de jia ren..."

MYC : "Wo ai wo de jia ren...?"

Doter : "Bukan... Wo ai wo de jia ren..."

MYC : "Wo ai wo de jia ren...?"

Doter : "Bukan la... Ee.. mama ni tak pandai la.. Wo ai wo de jia ren la..."

MYC : "Wo ai wo de jia ren la...?"

Doter : "Wo ai wo de jia ren...!!"

MYC : "Wo ai wo ti ja yen..?"

Doter : "Ha betul..!" <-- Muka selamba.

*Wo ai wo de jia ren : I love my family




Short Form

Bagi menyembunyikan plan nak gi mana2 dari anak2 takut derang tak sabar ke apa, biasanya saya n hubby akan guna short form kalo berbicara.

Me : "Pa, nanti tengahari ingat nak gi G la."  (G = Giant).

Hubby : "G takut ramai orang la lambat2 ni.. Kita gi C kat MV nak..?(C=Carrefour, MV= Mid Valley)

Me : "Sama ramai je sana pon.. Oklah.. Tapi tanak lama2 sebab nanti petang nak gi PM." (PM = Pasar Malam).

Doter : "Ala mama.. Pegi Giant la.. Carrefour takde playground.. Tapi kalo nak gi Mid Valley jugak Sofiya nak pegi Jusco main game.. Pastu tanak beli toys sebab nak beli DVD kat Pasar Malam..."



Toys  
Di sebuah shopping complex. Si anak tersayang merengek nak beli toys..

MKK - Mama Kena Kerah : "Sofiya cepat sayang pilih. Nak balik dah ni.."

Doter : "Jap mama.. Sofiya pilih yang murah-murah  je tau.. Mahal tanak sebab mama belum gaji kan." 



Enpon
Doter : "Mama.. Pinjam henpon mama.. Sofiya nak  main game.."

Mama : "Amik la henpon mama atas meja.."

Doter : "Mama.. Ada tak game masak2..?"

Mama : "Mana ada sayang.. Ada satu je game dalam henpon mama tu.." 

Doter : "Apsal takde mama? Sebab henpon mama murah ke..?" 



Huh??

Doter : "Mama.. Kenapa muka mama ada bintik ek..?"

Son : "Sebab mama ayegik yah!" <-- (Sebab mama allergik lah) - Menyampuk.

Mama : "Sebab mama kena allergik.."


Doter : "Oh.. Sebab apa tangan mama sejuk ah..?"


Son : "Sebab mama dumam yah!" <-- (Sebab mama demam lah) - Menyampuk lagi.


Doter : "Bukan la! Sebab mama dah tua la.."


Mama : T_T

3 thoughs.. on "Dialog Sri Gombak - Soal Jawab yang tidak berkesudahan"

liyana on February 1, 2011 at 2:59:00 PM GMT+8 said...

yg last sekali x tahan tu... hehe

sweet la anak2 akk ni.. :)

Miss Moon on February 9, 2011 at 1:07:00 PM GMT+8 said...

alahai so klakaaaaaaaaaaaaa la part bahasa code tak tahan tew hahahhahah

Anonymous said...

lawak la kak ita..haha

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal