Wednesday, March 30, 2011

Lagu riang ria..

Expressed by Noorita Yusof at 4:30 PM 1 thoughs.. Links to this post
Minta maap la kalo entry saya akhir2 ni balik2 pasal topik pagi Hotfm. Kalo takde idea cengginilah rupa dia.
Dah tua la katakan. Idea tak sehebat proton macam dulu2 lagi. Masa pon dah limited dah.. Klias bukan..?

Topik pagi HotFM pagi ni masih menarik macam biasa (tiba masanya untuk HotFM bayar saya sebagai freelance promoter nih). Tajuk pagi ini yg memanggil2 ku untuk mengedial tapi tak jadi sebab tengah posa telefon radio adalah Lagu-lagu Yang Anda Ingat Masa Subject Muzik kat Sekolah Dahulu Kala..

Dengar je topik ni lantas terpancul satu lagu secara semerta di ingatan. Memang terbaekkkk la lagu tu. Tapi before nak share lagu hit yg menduduki carta lagu riang ria sekolah tu, terlebih dahulu saya nak share pasal info cikgu2 yang penah ajar saya subject Muzik ni. Besalah saya.. Saya kan suka tokok tambah.. kuikui...

Darjah 1
Harap  maaf sebab tak ingat langsung. Agaknya cikgu dia tak best kot sebab tu tak ingat.. Hehe.. (Salahkan cikgu la plak kan. Walhal mmg banyak makan semut).

Darjah 2
Cikgu Sazali!! Cikgu muzik yg hensem dan baik dan saya sangat suka cara dia  mengajar. Saya masih ingat, alat muzik yg besi tiga segi tu pastu pukul kasik bunyi ting ting tu. Tak pon yang macam ketap2 ketam kaler merah biru tu. Tu je yg Cikgu Sazali bagi saya peluang main. Memang tahap tak reti main alat muzik yg lain hehe..

Darjah3
Masih Cikgu Sazali. Masa ni mmg rapat close dan berbaik2 la ngan cikgu sebab dah mula berjinak2 dalam kegiatan seni kan. Agaknya sebab kecik lagi dah menari2 ni jadi macam agak comel kot jadi Cikgu Sazali suka je nak layan2 saya. Maafkan saya atas aksi perahan santan di sini. (*perahan santan =  perasan hehe..)

Darjah 4
Cikgu Sazali dah tak ajar dah :(. Ganti ngan cikgu cina nama apa dah tak ingat dah. Penat saya mengetuk otak tapi still tak ingat2. Ee.. kalau tak bleh cari kat facebook kan. Tapi cikgu ni memang sporting binti talented habis lah. Segala koir, nyanyian solo, nasyid (Yeap!. N.A.S.Y.I.D) sume dia pegang. Saya masih ingat masa pertandingan koir kan, semestinya cikgu cina ni tukang main piano, baju koir kami kaler biru tua ada gambar triangle2 kaler kuning. Pastu ada reben besaq punya kat kiri kanan bahu. Abis bangga la tu time tu. Abis contest siap pakai baju tu pegi bersiar2 ke Pasaraya Hock Kee Seng. Sampai naik haus kaler baju tersebut. Pastu bila pertandingan nasyid lak kan, dah namanya nasyid kan, mesti la tenaga2 pengajar sume ustazah ke paling kurang pon cikgu melayu. Tapi tiba2 ada cikgu cina dan penolong nya cikgu india, ditambah pulak berskirt pendek di kalangan wanita berjilbab labuh, harus la ada terbit perasaan ingin menyorok di bawah kerusi kalau boleh, kata cikgu cina dalam hati. Nasib baik la tak menang, kalau menang?

Darjah 5
Cikgu Bahrain yang hitam hitam si tampuk manggis, makin dipandang bertambah manis.. Saya tak ingat cerita2 lain tapi saya ingat satu kejadian je. Masa tu ada ujibakat utk pertandingan nyanyian. Sudah lumrah saya nak masuk apa saja pertandingan ketika itu (pertandingan berkhatan je takleh masuk. Kalo boleh lama dah kot ekeke). Kebetulan la pulak masa turn saya tu, saya nampak ada seorang jejaka yg suka usik saya pon datang sekali. Malu la pulak kan.. Air muka dan control ayu kena la jaga. Terus lintang pukang lirik tak ingat sana sini. Apa lagi terus kena bantai. Cikgu Bahrain cakap "Orang kalau nak masuk pertandingan menyanyi kena la dari jenis yg 24 jam nyanyi je keje dia. Takkan lupa lirik punya. Baru layak!". Oh pedihnya..

Darjah 6
Tak ingat gak. Mesti samada cikgu tak kacak, tak best, tak seksi mahupun memboringkan.


Jadi, berbalik kita pada topik asal. Ala biasala kan.. Intro kena jauh panggang dari api dulu. Baru konar balik tajuk sebenar. Baru la Fadhilah Kamsah sket hehe..

Jadi lagu apa yg paling saya ingat masa kecik2 dulu..?


Semestinya....

Ada seorang budak,
Namanya Ah Meng,
Dia juga berkawan namanya Muthu,
Kami berkawan baik, sama sedarjah,
Bermain, belajar, bersama-sama,
Hey, Hey, Hey,
Hey, Hey, Hey,
Tiga sekawan....
Hey, Hey, Hey, 
Hey, Hey, Hey,
Tiga sekawan....

Dulu2 kan buku latihan muzik tu yg garis2 belah bawah dan ada ruang kosong belah atas utk lukis2 kan. Dan saya masih ingat lagi lukisan time tu.


Tuesday, March 29, 2011

Bibir mungil lagi segar, baru laki suka kejar.. hihi..

Expressed by Noorita Yusof at 11:58 AM 3 thoughs.. Links to this post
From my previous post, one of my reader, the gorjes Mas Putri ada advise saya supaya jangan pakai Vaseline utk lembabkan bibir. Sebab takut bibir jadi hitam katanya.


Maksud saya, untuk bibir sahaja. Utk anggota2 lain selain bibir kecuali rambut, mata, lubang hidup ect ect tu boleh je pakai.. hehe..


So, alternatif...?

Saya masih tak dapat cari the best lip balm yang dapat mengatasi masalah kekeringan bibir tahap tak seksi cam Angelina Jolie ni, until I met....






And so far this is the best!

Monday, March 28, 2011

Takyah tukar kasut sebulan skali dah.. Mungkin 2 kali sebulan pasni kuikui...

Expressed by Noorita Yusof at 3:43 PM 2 thoughs.. Links to this post
Adakah anda masih ingat dengan issue ini..?

Nampaknya sudah ada penyelesaian drastik!





Kan senang kalau simenkan segala dari awal2 lagi..


Sekian, Karam Kapal Singh is King melaporkan..

Wednesday, March 23, 2011

Kenangan si manis 17

Expressed by Noorita Yusof at 3:50 PM 3 thoughs.. Links to this post
Topik Hotfm hari ini sekali lagi menggamit2 ku utk mengecall tapi insiden semalam nye pasal kan, saya rasa saya akan berpuasa call hotfm topik pagi utk sebulan akan datang ekeke.. Yeap! Yesterday I was on air - the "I'm talking to you Mira!"'s caller. Enuff.. Tanak pikir2 dah.

So topik ari ni pasal kenangan masa darjah 5 bersempena dengan pengambilan result SPM yang berlangsung pada hari ini. (Apsal ayat aku bunyi macam buletin utama nihs).

Jadi apa yg boleh saya ingat apsal memori form 5 saya..

- Kelas saya nama dia 5P1, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman yang best lagi negeri cantik budaya menarik (kasik up la sket hehe).

- Satu2nya kelas campuran Science+Commerce. So sapa dok dalam kelas ni boleh menghalakan diri menjadi doktor, engineer, accountant, auditor, peserta raja lawak, pemidato dan sebagainya.

- Lebih dikenali sebagai kelas VPONE.

- Memegang anugerah kelas terbersih setiap minggu, berturut2, sepanjang tahun. Sampai orang dah naik bosan masa cikgu nak announce masa perhimpunan. Sume dah boleh agak. Ala.. Macam Siti yg asyik2 menang je kan.. Menang kena boo, kalah pon kena boo hehe..

- Cikgu yang mempunyai vokal paling kuat mengalahkan petir di langit adalah cikgu account kami, Cikgu Haizan. Cikgu paling best adalah cikgu math, Cikgu Azmi. Cikgu add math pon best gak, sebab dia je ajar yg boleh buat saya faham. Lagi satu yg saya ingat pasal cikgu add math ni kan dia ni wanita bertudung labuh. Dia penah pesan kat saya, kalau couple tu kena selalu beringat. Jangan bonceng2 moto. Nanti kalo tak jadi kawin orang2 akan bercakap - "Tula anak dara yg dah kena usung ke hulu ke hilir tu.." Saya memang ingat ni insyAllah sampai mati. Terima kasih cikgu.

- Tabiat saya lepas time rehat saya suka beli ayam goreng pastu taruk dalam poket untuk dimakan di kala2 lapar. Buruk pe'el betulla.. Huhu..

- Hampir 3/4 pelajar dalam  kelas ni ada nickname masing2. Pacat, Pocek, Mat Gam, Potet dan macam2 Po lagi lah.

- Sume ahli kelas adalah gila2 lagi kacang hantu, tapi result peksa? Terbaek!!

- Desk mate saya ada 3 orang. Belah kiri Nora Fasha binti Mat Som. Saya dok tengah2. Belah kanan Nurul Syahida binti Mohd Noor (Masih ingat nama penuh sekali binti ya). Dok depan Nor Azida, Farahaida, Nadiana. Belakang saya Tg. Norhazatina, Nor Kamila ngan Dalila. Boleh ingat sume? Hebaknya rasa..!

- Fasha pernah argue dengan cikgu BI sebab cikgu tu pernah memperkecil-kecilkan (walaupun si Fasha ni mmg kecil molek orangnya) kawan saya ini.

- Wan Shaadah adalah sangat cantik sebab kacukan Malay-Perancis. Sume pakat2 nak baik2 ngan dia sebab kakak dia adalah Wan Khadijah, ala model dan pelakon terkenal tu. Prof Razak suka amik dia blakon hehe.. Tapi awas, sekali Shaadah bukak mulut, habis ko. Mmg tak terague!

- Nik Norziana atau Gee adalah seorang gadis genit alahai kecik kecik kuci2 lagi rendah... Tapi dia baru je dapat twin baby boy last month. Cayalah!

- Ketua darjah Tg Dazrol manakala penolong kelas adalah Syahida. Jawatan saya- ketua makan. Biasa.. hehe..

- Saya juga tau Dazrol ada hati sket kat Syahida.. oopps!

- Kawan kami, Azman telah kembali ke rahmatullah sebab eksiden. Al-Fatihah.

- Kawan kami jugak Yusrahimi telah kembali ke haha takdela. Yusrahimi ni adalah bapa perakaunan. Tanyalah apa sahaja pasal account, mmg dia adalah kamus akaun bestari bergerak. Tadak sapa boleh challenge.

- Tapi for Sains dan Sains Tambahan, no no no... Yours truely yang pegang ya. Best student for the whole year and SPM 97. Alhamdulillah..

- Anugerah pelajar paling tersangat tekun dan nota tulisan yang cantik gila babeng jatuh kepada Nuzul Akmal.

- Me and Syahida penah jadi kaunselor tak bertauliah dalam percubaan nak 'menyelamatkan' seorang kawan sekelas yg sipi2 nak terjebak dalam permasalahan cinta. Punya nak target sekelas mesti dapat Pangkat 1, so sanggup tuh. Susah payah nak kasik nasihat kat orang. Nasib baik la budak tu nak ikut hehe..

- Ada sorang gewe yang kacak tapi mulut simpan kat dalam poket. Anak orang kaya dan bawak kete sport pegi sekolah. Nama dia Farhan Hussain.

- Nadiana kecik2 lagi dah tunjuk bakat keusahawanan. Dia jual sabun muka bentuk rose yang wangi. Tujuan tak lain tak bukan bagi melicinkan, mencantikkan dan menjadikan wajah muda berseri (17 tahun mmg masih muda kot).

- Saya dengan best fren saya, Syahida suka sangat stay back lepas abis sekolah buat stadi group  mahupun mentelaah di library. Geli bukan..? Semestinya 2+1. Studating kuikui..

- Ada sorang budak tu dari Sekolah Sri Puteri, kena balik sekolah sini sebab kena reject sebab dapat 7A 1B masa PMR, dan B adalah maths. Skali dia pulun nak mati kan lantas mendapat aggregat 6 dalam SPM. Cayalah!! Sapa kata bersekolah harian biasa tak boleh dapat result hebak?

- Bukan dia sahaja, the whole class adalah pangkat 1 dan separuh adalah beraggegrat under 10. Class you all!

- Seteru utama pelajaran saya tak lain tak bukan adalah my best fren sendiri lah. We did it right, buddy. Both of us target under 8 and we made it!


Itu lah yg ingat setakat ni. Mungkin ada 5000 point menarik lagi tapi takleh  nak recall. Hingga kini kami masih berhubung walaupun dah lebih 10 tahun berlalu, even dah kemana hala beranak pinak dah segala. Bukti, we have our own FB - VPONE'97. I love you guys! I love VPONE!!

Friday, March 11, 2011

Khurafat - A Review

Expressed by Noorita Yusof at 6:34 PM 0 thoughs.. Links to this post
One fine tengah malam, me and Mr. Hubby akhirnya managed to watch Khurafat selepas beberapa kali percubaan yg asyik sahaja menemui kegagalan.
Sebab2 kegagalan: Nak tidokan anak pastu diri sendiri tertido sekali, bila dpt tengok Mr Hubby ajak tengok dvd2 lain dulu (prejudis terhadap cerita melayu terutama arahan Encik SyamsulYusofdepoyor), tak dapat nak chop dvd player sebab kena konker ngan anak2 (balik2 hantu kak limah) dan bermacam sebab kegagalan tak hendak seribu dalih di situ.

So last2 kami menonton kat notebook Mr. Hubby, kat dalam bilik. Sebabnya mula2 nak tengok kat bawah tapi Encik Papa mertua nak tengok bola plak dah. Karang kecuakan bola bertembung dengan ketakutan hantu adalah bersama dengan krohh krohh..

Setelah abis menonton, buat pertama kalinya kami memberi grad B+ dan sebuah decapan kagum pada karya seram pertama Encik Syamsul de' Jati ini. Bukan melayu sejati tapi..? Nanti la kita cite ya hehe..


Jadi, komen saya..?


1) Starting adalah orang mengusung keranda. Terus Mr Hubby komen -"Ala.. ni malas nak beli dvd kat pasar malam nih. Tiba2 dah kat tengah.." Saya pulak baru nak tunjuk muka kehampaan, sekali kuar la plak ayat2 apa di skrin. Oh rupanya intro la.. Ish.. Tak Hollywood betul la pemikiran.. Tengok la dulu ye tak. Belum apa2 dah berfikiran kondem hehe..

2) Saya ada satu kemusykilan - Johan (si Syamsul ni hero, nama dia Johan) ni keje apa? Attendant?

3) Garapan (fuh!garapan..) skrip adalah memang adik beradik kandung dengan cite Sembilu, Roda-roda Kuala Lumpur, Maria Mariana dan semualah cita2 Skop Production dan pemilik Restoran Haslam.

4) Para pelakon juga sudah diduga. Harusla ulang tayang pelakon2 dari Bohsia Jalan Pilih Jalan Hitam (ke kelam?), Roda2 KL, Gerak Gerak Gerak Khas, Sembilu the series dan orang2 yg sewaktu dengannya.

5) Skrip pertama yg kena kritik oleh kami sang pengkritik bebas:-
    Johan : "Mak, Johan nak pegi surau dengar ceramah. Dah lama tak dengar ceramah.." <-- SyamsulYusof? Ceramah? Wow!
    Mak  : "Baiklah (it's like, baiklah mama. Nanti Ieta beli roti dari kedai itu) Johan. Imam pon selalu dah tanya pasal Johan" <-- Imam tanya? Double wow!

6) Liyana Jasmay sebagai isteri adalah seperti budak baru lulusan SPM yg dah tak sabo2 nak menikah.

7) Harus ada adegan terkinja2 di dalam disko sambil meminum air teh o dalam gelas beer. Cuma babak unggun api je takde. Kalo tak, lengkap!

8) Lagi ketidak-boleh-blahan skrip issue - kena ada soalan yg jawapan sudah berterang terangan (Contoh: Kawan memabuk dengan kronik dan bermuka tension to the max. Lagi mau tanya soalan "Eh, kau ni kenapa? Ada masalah ke?"). Pastu kawan sebelah tukang jawab dengan panjang lebar siap sinopsis masalah. So penonton2 macam saya akan berkata "Ooooooo......".

9) Oh lupa, antara adegan mula2. Ada seorang pakcik kena rasuk ngan belaan sendiri. Instead of orang lain, Johan mendapat penghormatan untuk ikut Tok Imam tengok proses penghalauan hantu dengan muka yg cemas secara monotonous, manakala pelakon tambahan lain sila duduk tertinjau2 kat tangga rumah sahaja.

10) Hantu adalah mengusik secara bertubi2. Dari atas bawah kiri kanan, barat daya serta tenggara. Cemane muka hantu? Tak pasti sebab saya tutup muka huhu..

11) Cerita ini adalah secara tegar ingin audience memangkah makcik-tua-yg-satu-tempat-kerja-ngan-hero tu sebagai calon pencetus usikan hantu. Kesian dia tau.. Penat dia berbuat baik berpada2. (Oh ya, muka anak dia yg  mirip hero adalah sgt klias. Nak kasik lain sket mesti kena taruk spek mata la kan, gitew..).

12) Syamsul Yusof aka pengarah filem aka hero nama Johan adalah very the kayu jati yang terbaek.. Stok dari kayu balak tertua di benua. Lagi hidup watak kawan dia yg bawak van jenazah tu. Terhibur saya.

13) Towards the end, adalah the best part. Paling saya suka ketika babak pengimbauan. Ala bila tiba2 gambar jadi kaler kuning keburuk burukan tu. Paling best skalik tang dia sapu ubat guna2 kat Sabrina Ali tu, Ana ke apa watak dia. Lantas si Ana terus terangau dan memeluk hero tanpa sebab musabab.

14) Lagi terbaek tahap bukan cite Prof Razak Mohaiden yg wajib ada bunyi2 bodoh macam bunyi kuda kat dalam cerita dia adalah babak dia tak tau dia rupanya sang mayat yg terbujur kaku tu. Tak sangka kerana Syamsul pandai olah cerita dan lari dari tradisi filem2 melayu yg mana dari minit ke 6.25 tayangan dah boleh agak dah ending.

11) Dan adakah kerana kami mengeset otak ke paras terendah sebelum menonton filem ini, dan tiba2 ending dia adalah tidak menyangka, maka saya dan suamis sepakat menganugerahkan thumbs up kepada Encik Syamsul di atas karya dia yg boleh dikatakan best ini.

12) Tak kira la Mamat Khalid nak kutuk dia kaw2 dan Ahmad Idham nak libas dia cukup2 dan penonton2 intelek lagi yg cukup ramai di Malaysia ini, tapi for me it's a good start for him. Kasik  la chance wei..

13) Recommendation? YES for orang2 dewasa dan tua2, and a big NO NO for budak2. Mua'z sampai ngigau-ngingau 3 hari 3 malam  pas tengok cite ni.



Thursday, March 10, 2011

Honk

Expressed by Noorita Yusof at 2:50 PM 1 thoughs.. Links to this post
I wish to have a car honk yang berbunyi begini..

"Bagi signal la hoi! Susah sangat ke?"
"Woi jalan la! Dah hijau!"
"Kalo nak slow amik lane kiri la wei!"
"Laju  la sket wei! Tak guna ada BMW kalo bawak macam kete lembu!"
"Hey apa potong line ni? Blakang!!"

Okla, untuk yg paling universal skali la kalo tanak panjang sangat.

Dapat honk yg bunyi - "Bodoh!" pon cukup la.. As long as honk yg boleh berkata2 dan membawa maksud mendalam dari hati. Bukan setakat pon pon! Yang mana membawak erti "Hey bangang! Lesen kopi ke??" Yang  mana hanya boleh didengari oleh passenger2 di dalam kereta.

Alang2 nak maki, kasik la orang yg kena maki dengar skali!

So, engineer2 kereta sekalian, shall we..??


Tuesday, March 1, 2011

Takyah dok sembang sedap..

Expressed by Noorita Yusof at 5:59 PM 0 thoughs.. Links to this post
Orang Melayu ni memang kuat..

Kuat sembang.

Sejak hidup di bumi Allah yang bertuah ini, banyak dah saya jumpa manusia Melayu yang kalau menyembang ya astaga... Dia la juara. Sampai tak cukup mulut, kaki tangan sume turun sama naik hah. Punya la sedap sembangan itu.

Belum bab kutuk orang.. Uishhh terbaik vah vahh... Sana tak kena, sini tak kena. Orang tu salah, orang ni salah. Sume tak betul, sume tak kena. Diri sendiri yang banyak kekurangan tu tak sedar ke?

Saya bukan anti Melayu. Ada la tu yg dok terjuih bibir cakap yela.. gi la kawan ngan bangsa lain..
Tapi memang hakikatnya begitu. Sapa yang pernah mengalami, pernah rasa pasti akan tau bezanya.

Malas nak sembang sedap kat sini.

Tapi sekadar ingin mengingatkan. Termasukla yg pas baca nanti ni suka jaja cite orang pastu jadi bahan sembang time lunch, bawak2 la sembang menda berfaedah sikit. Dari dok sibuk cari kekurangan orang lain.

Kalau tukang sembang tu cakap serupa bikin takpe jugak. Tapi biasanya yang kuat sembang tu la paling bongok sekali buat kerja!
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal