Tuesday, August 23, 2011

Bleghh..!

Expressed by Noorita Yusof at 7:38 AM 0 thoughs.. Links to this post
Heran.


Cukup2 heran..


Masih ada di dunia ni orang yg tak sedar diri.


Diri sendiri ada 1001 kekurangan.


Tapi keburukan orang lain juga yg jelas dimatanya..


Pelik.


Sangat-sangat pelik.


Masih banyak manusia yang memang suka penyibuk hal orang.


Masih lagi nak kepochi urusan orang lain..


Hey, Go Get a LIFE!

Friday, August 19, 2011

Merecuns dans bungers apie...

Expressed by Noorita Yusof at 2:50 PM 2 thoughs.. Links to this post
Ari tu pas bukak posa kat umah kakak ipar, budak2 ni pegi la main bunga api kat luar sementara mama dan papa memasing sibuk tengok Datuk Lee Chong Wei ngan Yang Berbahagia Lin Dan compare2 peluh sapa paling banyak turun kat TV.

Point kat sini bukak peluh sapa paling tumpat, tapi bunga api sapa paling meratap.

Tell uols, malam tu budak2 ni main bunga api hok kaler merah tu yg ada belerang kat dalam tu 2 ikat. Satu ikat adalah pat ringgit je, bukan pat posen! Kau.. Kemain la eksited tak tehingga budak2 ni bersuka ria dengan bunga2 api tersebut. Dia tak tau dulu jaman jaman mak bapak derang, bunga api berbelerang inilah yang menjadi pilihan terakhirrrrrrrrrrrrrrr sekali untuk dilayan. Sebab paling murah lagipun..

Ingat tak bunga api mana yg saya  utarakan nih?

 imagine - satu ikat genggaman si Mua'z rege dia pat hengget?!


Tengok rupa luaran sama kan macam dolu2 nye tapi dalaman ya astaga nye ampes. Dulu sebab murah kan so dapat beli byk2. Punyala boring main menda ni sehingga memacu ke arah kreativiti. We all patah patahkan letak kat lantai simen then nyalakan terus jadi wooshh!! cam mercun u... at least... macam la mencabar kans..

Tapi bunga api merah ni zaman skang punya la lembik lagi lemah lembut mak ai.. bukan kata nak patahkan,  pegang je boleh terkulai layu di tasik madu? Apakah? Pastu tempat yg ada belerang tu kan punyala pendek.. Nak tau skala pendek dia cemane? Kan biasa  la budak2 kan main bunga api beserta tak lain tak bukan lagu tema dia "Selamat Hari Raya" lagu si Saloma tu kan. Baru je nyanyi "Selamat..." then bunga api abis! hahaha... terpinga2 la budak2 ni sebab baru nak start kunci lirik dan padam ekkeke.. Kalau dulu, kau cucuh pastu lari keliling rumah nak nyanyi  lagu Selamat Hari Raya dari awal sampai abis pon boleh haha. Siap boleh sambung ngan lagu DJ Dave lagi hehe (macam ada bau2 hauta sket di sini).


Pastu kan, takde pastu dah. Tu je bunga api yang ada. Tak puas kalu, sila main mercun hebat di abad ini.

Tidak berbahaya, baik utk  kesihatan & gerenti jari masih cukup sepuluh lepas main nih.


So abis kisah zaman kehari rayaan budak2 zaman skang. Now saya nak kongi mengongsi nostalgia bunga bungi api di aildilfitri time mama papa dia plaks.

Dulu, seawal2 Romadhon al murabarak dah carik bunga api dah Senah oi.. Sebab? Ni la dia galang gantinya yg dijanjikan oleh ibu bapa buat anak2 mereka yg gigih berpuasa. Jadi tiap2 hari beli, boleh la bakar duit tiap2 malam tak gitu? Pastu ada jugak simpanan hari muka. Tak lain tak bukan  mestila simpan kaw2 untuk  malam kemuncak iaitu malam tujuh likur..Tanya budak skang bila malam tujuh likur? Malam tengok You Saka Pergi Jauh2 tau ler..

Dulu kan kat meja tukang jual bunga api kemain la meriah uols... dari sekecik2 mercun, sepanjang2 bunga api sampai setinggi mercun das ada. Siap tanglung macam2 aneka wajah  lah. Lani meja tukang jual bunga api berkeluasan 1/18 kaki persegi je. Tu pon menyelit sebelah brader jual air tebu ataupun sebelah pakcik murtabak bawang je penuh tapi daging tarak. Mata melilau kiri kanan atas bawah takut kena ambush hehe..

Walaupun penuh meja dengan bunga2 api yg menggamit, tapi ibu bapa saya telah menetapkan hanya boleh  main certain2 bunga api dan mercun sahaja. Yg lain? Cuba la mintak kalau nak rasa kena jentik telinga.Sebab tu la kot jari jemari I masih lengkap dan runcing seperti janda Khairul Fahmi kan ehhe (abaikan menda melalut ini).

1) Bunga api satay. Satay ayam lagi sodap..
Amacam? Ada kenal? Dulu ni la bunga api idaman kalbu. Sebab? Dia adalah panjang dan mengeluarkan kaler2 hijau, kuning dan merah. Sungguhpun asap dia kalah asap fogging nyamuk aedes, tapi ianya adalah  best.






Andai takut dilambung lemas asap, jangan berumah di tepi bunga api ini..






2) Bunga api kucing
First skali it wasn't me yg tulis I FOUND THEM tu. Memandangkan gambar adalah dicilok dari blog sapa2 hasil capaian google image, jadi redhakan aja. Lagipun mood mengcrop adalah tidak muncul ketika ini. Jadi kita biakan aja expresi teruja ini sebab saya pon eksited gak bila jumpa gambar nih.
So bunga api kucing adalah very the terbaik kau memang da boom sebab hasil bunga apian yg keluar tu adalah cantik. Memancar2 macam ada star2 walaupun terasa2 memercik di tangan.



Gitew.... Cantik bukan...











3) Bunga api belerang (ni nama I kasik hehe)
Dulu bukan macam handle merah macam gambar kat atas je ada, handle biru pon ada taw.. Pas main handle2 sekalian kita biar je bersepah kat laman rumah. Menyapu adalah ditegah sebabnya nanti esok bila tengok balik akan tersengih sendirian mengenang keseronokan. Nostalgik ke tragik..
Disamping menjadi pilihan terakhir sebab murah gila, skali main sampai pegang2 dua2 belah tangan, pastu satu tangan sampai ada 2-3 batang. Punya la kan nak cepat abis ekekek..







4) Ngecun Dah (atau bahasa wilayah persekutuannya Mercun Das)
Biasanya ada 2 jenis. Yang panjang ngan pendek. Hati memang la meronta nak yg panjang tapi ibunda bagi green light yg pendek je. Ok, ciri2 keselamatan masih diambik berat la kan.. Tapi biasanya saya tukang beli je (ops not me, my parents. lembu punya susu, kerbau dapat nama la plak ehe). So yg tukang cucuh adalah bapak sedara yg hensem nama dia Pok Joe or adik lelaki saya bila dia dah tiba di muka bumi ini dan sudah ada keting keras baru layak.

 Cara main dia camni. Kena tala nunn ke langit  pastu akan keluar bedil2 satu persatu, berdas das. Sebab tu panggil mercun das. Kalau mercun ni kuat nangis tu nama dia mercun Devdas.


5) Mercun gasing
Satu-satunya mercun agak 'ganas' yg abah saya bagi main. Satu paket ada 6 bijik. Satu malam 2 bijik je leh main.
Jimat berjimat amalan mulia gitu kans..








Camnilah gasing ni berputerrr.. Cantik kan.. pandai orang ni amik gambar..hehe. Syarat (ada syarat.. macam Tiga Abdul la plak) nak main game ni adalah kena  main kat permukaan licin macam simen. Kalau main kat rumput kalu, ko tunggu la mercun gasing ko jadi mercun congkak.






6) Mercun roket
Start main mercun ni masa adik saya dah pandai main2 mercun. Sebabnya? Kakak dia mmg penakut pait ngan mercun ni.









Cara pasang dia macam ni tau puan2... Seelok-eloknya taruk dalam botol, cucuh then wooshhh dia naik atas. Jangan cucuh macam bunga api satay tu je.. Kelak anda2 semua yang hangus macam satay jadiknya hehe..













Masa arwah atuk saya (yang saya panggil Ayah) ada lagi, ni la mercun kegemaran dia.
Hamik! Mercun KongSi KongSi KongSini... Dia akan lerai satu2 pastu pasang sambil baling2 kat ayam. Ada unsur2 kejam disitu tapi adalah comel wahai ayah.. :)

Pendek (nyaris nak type pundek tadi -_-") kata tu  je lah mercun n bunga api nostalgiaku.
Anak2 saya sekarang mewarisi 1% peratus je sebab takde jual sangat dah. If ada pon mahal macam telur penyu harga dia. Baik beli telur penyu, boleh gak buat makan2 hehe..

Bila dah kawin, baru la brani tengok (tengok ya, bukan main) mercun bola. Dulu Encik Hubby saya suka  la main mercun ni masa kitaorang dok kat 17th dulu. Tengah2 malam karang dia pasang pastu lepaskan dari tingkat kitorang. So sampai bawah POMM!!!. Kalau ko tak dengar alarm kete bunyik, tak dengar baby nangis, tak dengar pakcik Muthu maki hamun dalam bahasa Urdu mmg tak sah!

 Mercun bola yang telah banyak meragut nyawa jari jemari kanak2 khususnya jugak bukan kanak2 amnya..
(apsal dah jadi macam artikel Karam Singh lak ni. Cuma tangan je tak naik nih)



Rumusan?
Budak2 dulu adalah bertuah dan budak2 sekarang adalah kesian... Kwang Kwang Kwang..

 Mana nak dapat open table macam ni dah skang ek..?


Thursday, August 4, 2011

Posa dulu dan kini..

Expressed by Noorita Yusof at 1:40 PM 3 thoughs.. Links to this post
Dulu

- Yang sebenar benar dan sejujur jujurnya saya start pose betul2 tarak tipu punya adalah masa darjah 6.

- Dah la kadang2 tak posa (okla salu tak posa). Muka selamba dek pegi makan kat kantin bersama kawan2.

- Satu satunya makhluk yang boleh mencabar kewibawaan poser saya adalah tembikai potong kaler merah juicy tak hengat terlentang dalam peti ais.

- Dulu masa kecik2, bila tak tahan sangat, bedal tembikat sepotong pastu balun megi sebungkus. Dah kenyang, 5 minit kemudian, menyesal. Ma ni pon satu, yg pegi potong timun cina siap2 tu kenapelah...Yang aku ni pon satu. Yang gatal2 pegi jenguk peti ais bulan2 ramadhan tengah2 hari buta tu sapa suruh?

-  Kuih yg paling dicintai masa bulan pose adalah kuih Hasidah. Tak jumpa kat mana2 muka bumi lagi selain KT. Kuih dia sempoi je. Tepung gandum lembik2 ada bawang goreng. Tapi adalah very the high!

Ini dia kuih 'high' tersebut..

- Minuman wajib waktu berbuka dulu2 adalah air tembikai potong2 dadu dalam air gula. Sedap nak pengsan!

- Takde kegiatan sapa tak poser tak boleh buka sama2 orang posa kat meja. Kalau buat macam itu kalu, ibu dan bapa saya nanti buka berdua2an sahaja. Mana ada adik lagi time tu. So tak meriah.. So, mereka tidak kisah akan dakyah ini hehe..

- Lepas berbuka, ikut Chek pegi terawikh. Lagi feel ikut orang tua terawikh dari ibu bapa sendiri. Sebab? Tak dapat dipastikan.

- Bila tiba je malam tujuh likur, main bunga api sampai tengah malam dengan kazen2. Tapi tiada pula kejadian terputus jari, tertanggal tangan dan sebagainya.


Kini

- Skang posa tak posa rasa sama je. Kadang2 buat keje sampai tak makan. Jadi posa secara tidak siaran langsung.

- Jarang la dapat proper2 buka poser kat meja mengadap lauk. Biasanya kunyah kurma sambil teguk air kotak sambil memegang stereng dan meredah jam belantara.

- Kalau kat rumah pulak, sempat makan kurma je dulu. Yang penting, anak2 kena kenyang dulu. Suap mereka siap2 baru la turn kita nak membedal ke apa pastu.

-Takde kaedah menghitung hari posa sebab tak sempat hitung2 tau2 dah habis dah bulan posa.

- Dulu eksited gila pilih baju tapi kini baju sendiri last skali. Baju2 anak2 dulu yang penting. Kita pakai baju tahun2 lepas pon tak kisah.

- Kadang2 macam takde beza bulan posa ke tak posa. Jiran2 tetangga masih tiada  mengamalkan amalan mulia bertukar2 juadah di petang hari dan sebagainya. Masih dengan sikap aku dan hal aku ko hal ko la hokey?

- Menu buka posa tak abis2 murtabak, tepung pelita. Hasidah tarak..




Kesimpulannya, tanya la sapa2 pon, zaman posa masa kecik is still the best!

Tuesday, August 2, 2011

Salam Ramadhan

Expressed by Noorita Yusof at 12:10 AM 1 thoughs.. Links to this post
Ramadhan tiba lagi..

Dulu setiap kali bulan posa je excited gila! Bukan eksited apa, eksited sebab dapat balik kampung dan beraya bersama2 sepupu sepapat yang punyala ramai nye umat. Gamat.. Dan disebabkan tu jugak my darling hubby asyik nak balik Ganu je tiap2 tahun. Sebab? Kat kampung dia (JB kampung ke) dah takde budak2 bergamatan dan takde tangan atuk nenek nak dicium. Sudahnya, 6 tahun kawin, 5 kali dah raya kat Trg hehe.. Sekali je raya kat JB tu pon saya sukarelawati pujuk dia nak raya sana.. Konon nak rasa la kan suasanana riang ria di hari raya..

Tapi Ramadhan 2010, telah menyaksikan Ramadhan yang paling sedih dalam hidupku.. Ramadhan di mana nendaku pergi..

Masuk tahun ni, dah 2 kali kami beraya tanpa arwah. Happy tu happy la. Tapi macam tak lengkap. Macam makan nasik takde kuah, macam minum milo takde sudu, macam makan ayam goreng takde sos..

Biasanya pagi2 raya sume siap cepat2 nak berkumpul rumah Chek, nak cium tangan dengan pipi dia.. Pastu bergambar ramai2 - acara wajibalghunnah setiap tahun. Tapi since last year, macam tak tau nak kumpul umah sapa. Last2 kumpul rumah makcik, amik gambar gak tapi, masih ada yg kurang..

Tiada lagi nasi dagang.
Tiada lagi laksa Terengganu kuah putih, kuah merah.
Tiada lagi nasi tu nasi ni.
Tiada lagi duit raya yg setiap kali nak bagi mesti dikorek di celah baju dalam dia :).
Tiada lagi pelukan dan ciuman dari pipinya yang sejuk...
Tiada lagi pertanyaan itu ini. Keje macamana. Makan kat KL macamana. Jaga budak2 macamana.
Tiada lagi cerita jiran sebelah, cerita sepupu saya dah beranak lagi sorang, cerita anak sedara yg jatuh motor, cerita biawak masuk bilik air, cerita kucing beranak lagi 6 ekor, cerita itu cerita ini..
Yang penting, tiada lagi baju kain sepapan sekaler yg dipakai oleh semua kazen2 lelaki termasuk la adikku dan anak lelakiku.. Sebab dia yg jahit sume. Ya semua ya.. Tahun ni saya bet, sume mesti berangoli la kalernye..

Sunyi.

Suami ada. Anak2 ada. Ibu bapa ada. Kawan2 ada. Tapi Chek tiada.

Chek tak sama.

Dulu kalau nak call Chek, kena pastikan set masa betul2. Sebab sekurangnya kena spend masa stengah jam, paling koman la tu. Ceritanya tak berkesudahan.. Ada2 saja celotehnya.. Pernah masa saya tido kat rumah dia, dengar cite dia sampai tertido. 3-4 pagi, tak abis2.. :)

Dulu, setiap kali balik kampung, sampai je mesti kena jumpa dia dulu. Kalo tak, siap. Menjawab la ko..

Setiap kali nak balik KL smula, kena jumpa dia last skali. Setiap kali saya nak kasik dia duit belanja, mati2 dia tanak. Sampai kena selit kat lokasi feveret dia.. Mana lagi, baju dalam la haha..  (Jangan main2, baju dalam dia ada zip ok hehe).

Kalau nak list, mmg byk yg kehilangan sejak dia takde..

Tapi saya akur dan faham.. Fitrah kehidupan. Akan ada yg datang dan pergi..

Buat nendaku yang tersayang, Che Zaharah, Ieta sayang Chek sangat2.. Dunia akhirat..
Semoga tenang di sana... Al-Fatihah...




Salam Ramadhan buat semua..
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal