Sunday, October 23, 2011

Roti Jala Kesuma Dewi (gitewww)

Expressed by Noorita Yusof at 11:37 PM 1 thoughs.. Links to this post
Ari ari ari tu mengonon nak try buat roti jala secara sendirian berhad. Yeap you read it right! R.O.T.I J.A.L.A.

Mesti ada cam hah?? Dah hidup berpuluh tahun baru pes time buat roti jalan yang maha kacang buncis tersebut?

Yala yala.. Saya tak reti before2 ni. Bukan apa, saya tak berapa nak gemor so saya buat endah dah endah je la kan.

Tapi Mr Hubby menda ni mmg feveret dia.. Cuma 6 tahun kebelakang ni tak dapat cahaya petunjuk hidayah buat sendiri. Samada mama dia buat or order je kat Cafe Mesra depan sana, cepat mudah dan sodappppp...

Ntah cemane tetiba pling cam nak terbuat roti jala plak ari ni.

Tak penah2 kan.. Before buat tu ada gak mengucap dulu. Mana tau pembawakan nafas nak terhenti ke apa hehe.. Tapi so far Alhamdulillah ada lagi ni. Tengah taip blog lagi pulak eheh.

Jadi.. Mari kita tengok MasterChef roti jala nak tunjuk skill..


Adunan dah siap.. Bantai je labu.. Godek resepi kat internet pastu taram mentarams....
(nak tanya mama takut kena perli 3 hari 3 malam hehe)


 Penat mak selongkar alat menjala tak jumpa.. Nasib la ada menda alah ni (ala icing pipe nih hehe). Tak ada gading bertuah, tanduk berguna juga.. (ewah bergurindam pulak dia ya..)


Daun pandan ngan minyak nak sapu2 kuali tanak kasik lekat..


Jalaan pertama.. Seriyes macam jala ikan jaws! Tebal tanpa langsung ada setitis unsur2 kesenian..! Aduh..


Ni mmg bukan roti jala namanya.. Ni roti bubu ikan.


Jalaan yang seterus seterusnya...


Jalaan yang seterus seterus seterus seterusnya...


Tara... Amacam..? Ada rupa roti jala tak.. Ada macam kat kedai tak haha.. Sila cakap ada ya bagi memberikan keyakinan yg tinggi pada saya ya hehe..


Siap utk disantap bersama kari ayam. Hubby kasik A- utk percubaan pertama ini. Yeay! Kelas kan...? Wahaha... 



Selamat mencuba sume.. 

(eh ada aku bagi resepi ke tadi?)

Thursday, October 20, 2011

Wrapped 'stuff'

Expressed by Noorita Yusof at 2:29 PM 4 thoughs.. Links to this post
Yesterday somebody was tried to 'cucuk jarum' dengan mengajak saya berdebat mengenai pemakaian tudung.

Macam pernah hamba katakan dahulu - saya memang tidak suka dan mencik mencik DEBAT!

Why? Coz I will feel bad if the opponent diam sebab kalah! haha...!

So that guy was asking why I pakai tudung. Izit bcoz hubby suruh atau apa.

Dengan penuh keyakinan saya jawab NO...! Ia adalah dari diri sendiri before kawin lagi in fact. Pas kawin lagi 'kemas' la kesungguhan pakai tudung tu bukan apa. Dulu kalau setakat nak lari kejap angkat jemuran ke, sapu sampah depan rumah ke, orang bukan muhrim datang rumah ke, saya buat2 terlupa je nak capai kain serkup kepala. Tapi pas kawin, Mr Hubby mmg serius lagi tegas bab2 ni. Sampai gambar2 tak bertudung or sipi2 nampak rambut dalam capaian internet harus dibuang semuanya.

Yes. He's that serious.

So this person (he is Christian) ni cakap la kenapa nak kena tutup kepala sume. Dalam Bible derang pon ada jugak suruh pakai tudung tapi the most important is it's all about heart. If ur heart is kind enough, so tak perlu serkup2 ni segala.. Dia bagi la contoh ada 2 orang Malay girl kat office kitorang, n dua2 free hair.

Saya diam dan angguk je.

Pastu dia kata lagi, dalam Bible Tuhan dia cakap women's glow hair is just a gift from the God. So have to expose it sebagai tanda kita appreciates the gift.

Saya diam dan angguk lagi.

Dia dia ada la lagi sepatah dua hujahan pasal ni.

Sebagai bukan pendebat tersohor, saya takde idea bernas nak balas balik sementalah lagi pengetahuan agama tidaklah sedalam Ridhuan Tee Abdullah.

Apa yg saya cuma boleh jawab..

Me : "If u go buy something rite, what ever stuff or food, which one you will pick? The exposed one   or the wrapped one?"

He : "Of coz the bungkus one. Clean and new mah"

Me : "Yeap. Only the owner will deserved to open and to own a wrapped stuff. 
And for us, the only legal owner is our husband."

He : - Silent till the end -
 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal