Sunday, October 23, 2011

Roti Jala Kesuma Dewi (gitewww)

Expressed by Noorita Yusof at 11:37 PM
Ari ari ari tu mengonon nak try buat roti jala secara sendirian berhad. Yeap you read it right! R.O.T.I J.A.L.A.

Mesti ada cam hah?? Dah hidup berpuluh tahun baru pes time buat roti jalan yang maha kacang buncis tersebut?

Yala yala.. Saya tak reti before2 ni. Bukan apa, saya tak berapa nak gemor so saya buat endah dah endah je la kan.

Tapi Mr Hubby menda ni mmg feveret dia.. Cuma 6 tahun kebelakang ni tak dapat cahaya petunjuk hidayah buat sendiri. Samada mama dia buat or order je kat Cafe Mesra depan sana, cepat mudah dan sodappppp...

Ntah cemane tetiba pling cam nak terbuat roti jala plak ari ni.

Tak penah2 kan.. Before buat tu ada gak mengucap dulu. Mana tau pembawakan nafas nak terhenti ke apa hehe.. Tapi so far Alhamdulillah ada lagi ni. Tengah taip blog lagi pulak eheh.

Jadi.. Mari kita tengok MasterChef roti jala nak tunjuk skill..


Adunan dah siap.. Bantai je labu.. Godek resepi kat internet pastu taram mentarams....
(nak tanya mama takut kena perli 3 hari 3 malam hehe)


 Penat mak selongkar alat menjala tak jumpa.. Nasib la ada menda alah ni (ala icing pipe nih hehe). Tak ada gading bertuah, tanduk berguna juga.. (ewah bergurindam pulak dia ya..)


Daun pandan ngan minyak nak sapu2 kuali tanak kasik lekat..


Jalaan pertama.. Seriyes macam jala ikan jaws! Tebal tanpa langsung ada setitis unsur2 kesenian..! Aduh..


Ni mmg bukan roti jala namanya.. Ni roti bubu ikan.


Jalaan yang seterus seterusnya...


Jalaan yang seterus seterus seterus seterusnya...


Tara... Amacam..? Ada rupa roti jala tak.. Ada macam kat kedai tak haha.. Sila cakap ada ya bagi memberikan keyakinan yg tinggi pada saya ya hehe..


Siap utk disantap bersama kari ayam. Hubby kasik A- utk percubaan pertama ini. Yeay! Kelas kan...? Wahaha... 



Selamat mencuba sume.. 

(eh ada aku bagi resepi ke tadi?)

1 thoughs.. on "Roti Jala Kesuma Dewi (gitewww)"

farra8979 on November 1, 2011 at 2:36:00 PM GMT+8 said...

nyum nyum, series memang nampak sedap. ^__^

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal