Wednesday, November 30, 2011

Spelling Game

Expressed by Noorita Yusof at 12:20 PM
Skang ni baik si adik mahupun si kakak dua2 banyak bertanya (I mean bukan baru sekarang lah. It's like forever). Kalau nak kena jawab balik soalan dari setiap jawapan (Ala macam "Kenapa tu mama?"- "Dia sakit"; "Nape dia sakit mama" - "Sebab dia luka""Nape luka mama?" -"Sebab jatuh.." ect ect) tu kira dah alah bisa tegal biasa dah tu.

Tapi skang memasing pesen nak test mama dia mengeja. And I layankan aja. Tell you, better layankan aja hatta disuruh eja SAYA sekalipun. Jangan matikan semangat derang dgn cakap ala... Eja la sendiri.. dah pandai kan.. A big NO NO ya.. Sebabnya why? Bila kita eja (kalau tambah2 gaya2 ngan intonasi2 katun lagi la gelekek suka meka2 ni), derang akan ingat apa kita eja tu and won't ask the same question again next time. (Gitew... motivasi gitew...)


Soalan plak dari suruh eja NASI sampai ke suruh eja MENDOMINASIKAN.  Layankan aja...


So pagi tadi masa tengah dok mandikan Sofiya..


Sofiya si budak banyak mulut : "Mama, eja MEMANDIKAN."

Mama mithali : Konon nak test -"M.E.M.O.N.D.I.K.O.N".

Sofiya yang tak abis2 lagi : "Kwang Kwang Kwang.. Wrong. Try again.."

Mama yg masih mithali : "Eh salah ek?? Ok2.. How about this - M.E.M.A.N.D.I.K.A.N".. 

Sofiya yg penuh keyakinan diri : "Tereng..... You're right! Want to Continue or Option to select level?"


Familiar?


Ni la bahana kalau hari2 ngadap game..

0 thoughs.. on "Spelling Game"

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal