Wednesday, December 14, 2011

Bila

Expressed by Noorita Yusof at 5:29 PM
Bila orang senyum kat kita, apa kita buat?
Si Ba: Senyum balik dengan senyuman tambah lagi sesudu manis dari orang tukang senyum tadi.
Si Ja: Buat2 tak reti je dan meneruskan muka taik idung masin tak korek nam hari.

Bila orang tegur kita, apa kita buat?
Si Ba: Balas balik dan tanya balik soalan2 berbasa basi sekadar menceriakan suasana sepi sua suey kemoning (besanya dalam lift la). Paling koman tanya balik soalan umum yg dia tanya tadi. Contoh soalan umum: "Tinggal kat mana?"
Si Ja: Tanya sepatah, jawab sepatah. Tambahan- before jawab soalan, kasik renungan heran dulu sedas.

Bila orang ajak lunch, apa kita buat?
Si Ba: Kenalpasti dulu jenis soalan. Adakah ianya jatuh dalam kategori irama ajak2 ayam oh ayam bermacam ayam, atau ajak2 gajah tom yung gong yakni bersungguh2 dan penuh tawadduk. Contoh ajak2 ciken adalah anda adalah orang yg ke lapan belas yg akan join jika menerima tawaran itu. Contoh ajak2 elifen adalah di kala tukang ajak mmg takde kawan lagi si kera sumbang dan sudah pukul 3 petang di kala perut beliau sudah penat tahan lapar. 
Si Ja: Tanya balik makan kat mana. Kalau pemiajak kata makan kat warung nasik kukus ayam dara kurus kering kat depan tu terus dapat jawapan - "Takpelah, tak lapar lagi..." Kalau kata gi makan kat McD, dari kenyang terus lapar secara semerta.

Bila orang tengah sedap mengayam ketupat cicah kuah kacang air liur, apa anda buat?
Si Ba: Diam dan mendengar tanpa kata. Menjawab hanya ketika ditanya, dan hanya sepatah jawapan dan full stop. Takyah ada tapi, walaubagaimanapun, hatta, oleh itu dan sebagainya di hujung ayat.
Si Ja: Tukang tambah seasoning siap bagi versi sendiri kasik sedap cerita sampai juri Masterchef yg kelentong resume terpana.

Bila orang sibuk bercerita, apa anda buat?
Si Ba: Dengar sampai abis cerita dengan menyelitkan tawaan kechil dan anggukan di pertengahan cerita.
Si Ja: Orang tak dan abis cerita lagi dia sibuk la nak cite hal dia pulak!

Bila orang tengah sedih lepas putus kasih, apa anda buat?
Si Ba: Suruh banyak2 bersabar, tenangkan diri, tingkatkan amal ibadat, baca yassin dan bermacam perangsang kerohanian selainnya. Disusuli ayat2 Nur Kasih seperti sudah tiada jodoh, suratan adalah aturan Tuhan, jika hujan di tengahari kerana akan munculnya pelangi dan ayat2 luga yg selebihnya..
Si Ja: "Tu la hang, aku dah kata dah si Mat Leman tu bukan leh caya! Dah la tak ensem macam muka Saleh Yaacob tapi Salih Yaacob dapat jugak  bini cun. Ini lembu yg blakon cite Cun pon belum tentu nak hang!"

Bila orang cite masalah, apa kita buat?
Si Ba: Dengar baik2 apa masalah dia, apa luahan dia, apa tindakan dia seterusnya dan nasihat la apa patut. Ala bukan susah pon, youtube je Fadilah Kamsah nye video tak pun semanis kurma Sepah manisnya kurma itu? pon ok apa..
Si Ja: Baru suku kawan tu cite, dia pon -"Oh macam aku pon sama lah camtu. Dulu kan, pot pet pot pet.. ngok ngek ngok ngek.. pastu aku buat ni je.. bla bla bla.."

Last but not least, khas utk kawan2 sebaya I yg tak kawin2 lagi..

Bila orang sibuk tanya korang bila nak kawen, apa patut korang jawab?
Si Ba: InsyaAllah kalau tiba jodoh, sampailah kad kat rumah awak.. Jangan risau sgt tau.. Kesihatan kena jaga juga..
Si Ja: InsyaAllah tunggu awak masuk liang dulu kot..





Glosari kata:
Si Ba- Si Baik
Si Ja- Si Jahat
(Dari idea majalah Bujal dolu2 kata. Sapa2 seangkatan veteran tu tau ler. My fav column..)

0 thoughs.. on "Bila"

 

You know what.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal